Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken image
Eric Verhoeven

Beestachtig mooi: Afrika’s must-see natuurparken

Wanneer je aan Afrika denkt, komt al snel het woord safari in je op. En dat is niet geheel onterecht, want het continent beschikt over enkele van 's werelds mooiste natuurparken. Deze mag je ab-so-luut niet missen...



Rond zonsondergang verzamelen giraffen zich rond een van de waterpoelen (Foto: Reisreporter erictkindt)



Etosha National Park, Namibië



Etosha National Park In het noorden van Namibië beslaat een reusachtige opgedroogde zoutvlakte. Er leven ruim honderdvijftig zoogdiersoorten, waaronder leeuwen, zebra's, olifanten en cheeta's. Een aantal van hen wordt bedreigd, zoals de zwarte neushoorn en de oryx. Vogelliefhebbers doen er goed aan om te wachten tot de zoutvlakte zich deels weer vult met regenwater. Want dan komen er flamingo's en talloze vogelsoorten op af. De beste tijd om op safari te gaan is van juni tot november, wanneer de dieren zich verzamelen rondom de vele waterpoelen. Zelfstandig in het park op safari gaan behoort ook tot de opties.



Reisreporter-tip: 'Wanneer je in Etosha bent, is het echt aan te raden om in een van de wilderness camps in het park te slapen. Niet alleen is het een groot voordeel dat je vaak nog tot 's avonds heel laat dieren kunt zien bij de waterholes die bij de lodges liggen, maar het allergrootste voordeel (vond ik) dat je een nachtelijke safari kan doen (met ranger...)', Reisreporter WKerkhof.





Nergens vind je zoveel olifanten als in Chobe (Foto: Reisreporter hamminga)



Chobe National Park, Botswana



Liefhebbers van olifanten kijken hun ogen uit in Chobe National Park, in het uiterste noorden van Botswana. Het park beschikt immers over de grootste olifantenpopulatie van de wereld. Misschien zelfs té groot. Hoe we hier precies over denken lees je in onze volgende editie 64. Naast olifanten ben je hier aan het goede adres voor buffels, antilopen en de Big Five, met uitzondering van de neushoorn. Het water uit de Okavango Delta trekt veel dieren aan die hun dorst komen stillen, waaronder de zeldzame rode litschiewaterbok. Op safari gaan hóéft niet georganiseerd met ranger. Ga liever zelf op pad en rijd langs de Chobe-rivier in het noorden van het park. Ga je liever het water óp? Huur dan een boot en vaar over de tussen de dieren.



Columbus-tip: combineer je safari met een bezoek aan de Victoriawatervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, nog geen honderd kilometer verwijderd van de noordoostelijke ingang van het Chobe National Park.





Deze leeuw komt nieuwsgierig om de hoek kijken in Kalahari NP (Foto: Reisreporter Jan10e)



Kalahari Transfrontier Park, Zuid-Afrika & Botswana



Met een oppervlakte van ruim 3,6 miljoen hectare is het Kalahari Transfrontier park een van de grootste wildgebieden ter wereld. Het is ook meteen het enige nationale park van Afrika dat in twee landen ligt; Zuid-Afrika en Botswana. De iconische koning van dit park is de Kalahari leeuw, met zijn zwarte manen. Verder leven er gemsbokken, luipaarden, hyena’s en een groot aantal vogelsoorten. Omdat de begroeiing minder dicht is dan in andere Afrikaanse parken, is het eenvoudiger om de dieren te spotten. Zo is de kans groot dat je in het gras een leeuw of op de rode zandduintjes een stokstaartje spot.





Dringen geblazen tijdens de grote migratie in Masai Mara NP (Foto: Reisreporter hbplaatjes)



Masai Mara National Reserve, Kenia



Jaarlijks trekken rond oktober honderdduizenden blauwe gnoes, Thomsongazelles en steppezebra’s vanuit het Masai Mara National Reserve in Kenia naar de Serengeti vlaktes in Tanzania om aan de droogte te ontsnappen. Maar deze 'Grote Trek' is niet de enige reden waarom het park bekend staat. In het park leeft namelijk een groot aantal roofdieren waaronde de voltallige Big Five, nijlpaarden en krokodillen. Mara betekent gevlekt in de taal van de Masai, een toepasselijke naam voor de vlekkerige schaduwen die de acacia’s over de vlaktes werpen.



Reisreporter-tip: 'Een luchtballon tochtje maken over de Masai Mara is een onvergetelijke gebeurtenis. Vroeg opstaan en om 04.00 uur vertrekken. Is ook leuk een nachtelijke drive. Dan krijg je instructies en maakt men de ballon gereed voor vertrek en daarna genieten van de zonsopkomst en van al de dieren die je ziet!' Reisreporter vulture1960.





De zeldzame Indri komt eens een kijkje nemen (Foto: Reisreporter Bowral)



Perinet Reserve, Madagaskar



Maak niet de fout om te denken dat je Afrika wel kent als je een paar keer op safari bent geweest in de mooie parken op het vasteland. Daarmee doe je Madagaskar toch echt te kort. Maar liefst tachtig procent van de wilde diersoorten op het eiland komt uitsluitend hier voor. Het regenwoud van Perinet Reserve is bijvoorbeeld de enige plek op aarde waar je de indri nog kunt zien. Deze lemuurachtige, met pluizige, zwart-witte vacht, maakt een geluid dat tot op kilometers afstand te horen is. Een van de meest onvergetelijke geluiden van de Afrikaanse wildernis.