8x onmisbare tips voor een onvergetelijke soloreis image
Aniyar46

8x onmisbare tips voor een onvergetelijke soloreis

Soloreizen is spannend, want je bent helemaal op jezelf aangewezen. Maar dat is niet zonder gevaar. Met deze handige tips ga je een probleemloze reis tegemoet.



Dit zijn onze top tips voor een soloreis (Foto: Reisreporter Lione Kolsteren)



1. Geef altijd aan minimaal één iemand je reisplan door



Waar ga je heen, waar ben je wanneer en waar verblijf je. Het is aan te raden om tenminste één iemand - je reisgenoot, partner, familielid, vriend of vriendin - tot in detail te laten weten wat je gaat uitspoken. Zo ben je relatief eenvoudig op te sporen in het geval er iets misgaat. Hetzelfde geldt voor een avondje uit. Laat desnoods een briefje achter op je kussen!



2. Maak kopieën



Paspoort, vliegtickets, inentingen... Wij adviseren dat je overal een kopietje van maakt. Zo kun je jezelf te allen tijde identificeren en verantwoorden. De documenten inscannen of fotograferen met je mobiele telefoon kan ook geen kwaad.



3. Stel een kostenplaatje op



Je wilt gewoon gáán en je geen zorgen hoeven maken om geld. Toch is het verstandig om een kostenplaatje op te stellen zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Veel soloreizigers neigen (vanzelfsprekend) naar veilige landen die gemiddeld wat duurder zijn. Ga bijvoorbeeld na wat een maaltijd en overnachting gemiddeld kosten en houd rekening met eventuele excursies. 



4. Koop een universele stekker



Een mobiele telefoon is onmisbaar geworden op (solo)reis. Je houdt er niet alleen contact met de buitenwereld mee maar leest er bijvoorbeeld ook je route van af. Stroom om het apparaat op te laden is dan ook geen overbodige luxe. Houd je er rekening mee dat ze niet overal 'Nederlandse' Type F stopcontacten hebben? Een echte aanrader is dan ook het aanschaffen van een wereldstekker, een universele reisstekker met meerdere aansluittypes. 





Misschien kom je op je 'eenzame' soloreis wel aan zelfreflectie toe... (Foto: Reisreporter Bart Brouwer)



5. Neem een powerbank mee



Een powerbank is een mobiele oplader waarmee je apparaten kunt opladen zónder stopcontact. Superhandig dus voor het opladen van je camera of mobiele telefoon. Zorg ervoor dat je powerbank genoeg mAh - hoeveel uur kan de oplader een bepaalde stroom geven - heeft. Neem er een met minimaal 5200 mAh. Of nog beter: Koop er een op zonne-energie.



6. Koop een waterdichte rugzak



Investeer in een waterdichte rugzak. Je zult er geen spijt van krijgen. Op deze manier hoef je je nooit meer zorgen te maken over kleren of spullen die nat worden. Bovendien steek je er gemakkelijk een riviertje mee over. In plaats van een dure waterdichte rugzak kun je er ook voor kiezen om een regenhoes te kopen die je over je rugzak heen kan spannen. Ook handig tegen diefstal. 



7. Neem een ehbo-kit mee



Een gevalletje 'je weet pas dat het nodig is als het nodig is'. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent om een tijdje alleen te reizen in een gebied waar niet veel mensen wonen of komen. Beter voorkomen dan genezen.



8. Schaf organizers aan



Door de zakjes of vakjes in organizers berg je je spullen netjes op in je backpack. Zo raak je nooit meer wat kwijt en vind je alles gemakkelijke terug. Je krijgt ze al voor een zacht prijsje bij Ikea.