10 tips buiten de gebaande paden door onze Reisreporters image
Lkoedam

10 tips buiten de gebaande paden door onze Reisreporters

We gaven onze Columbus Reisreporters de opdracht mee om hun favoriete reizen buiten de gebaande paden met ons te delen. De redactie selecteerde een top 10 waarmee deze Columbus Reisreporters extra punten op hun profiel verdienen. Gefeliciteerd!

10. China, Anhui

Columbus Reisreporter Dragonfly:





"Niet ver van Shanghai kom je in een heel andere wereld, die van de Gele Bergen, oftewel Huang Shan. Deze bergen die vaak versierd zijn met wolkenslierten, zijn al jaar en dag decor voor de verbeelding van menig Chinees kunstenaar. De Gele Bergen werden veel aangehaald door historische dichters en schilders. Vele bergpieken in Huangshan dragen daarom ook poëtische namen als Drakenparel en Ontluikende Lotusbloem. De omgeving van Huang Shan is opvallend door de zogenaamde witte dorpen in Yixian en Wuyuan. De regio heette vroeger Huizhou en vooral bekend geworden door rijke kooplieden die prachtige huizen lieten bouwen."



09. India, Gujarat

Columbus Reisreporter CBurgstad:





"Vanuit Bajana brengen we per jeep een bezoek aan de Little Rann of Kutch, een grote zoutvlakte in het westen van Gujarat. In de Rann leven de laatste wilde ezels van Azië en ook is het een broedgebied van kraanvogels, pelikanen en flamingo's. In de regentijd loopt de vlakte vol met water en hierna ontstaat door verdamping zout. Wij zijn er na de regentijd en zien de kurkdroge, gebarsten aarde en de zon brandt genadeloos.



In een uithoek van de Rann wonen een man en een vrouw, totaal verlaten en in de meest primitieve omstandigheden. Op simpele wijze bevloeit de man stukjes grond en wacht af tot er zich zoutkristallen hebben gevormd. We worden vriendelijk ontvangen door zijn vrouw en ze biedt ons thee aan en de man demonstreert hoe hij water oppompt om het land te bevloeien. Wij lopen hierna wat rond en zijn verbijsterd: hoe kunnen zij hier leven???"



08. Ethiopië, Omovallei

Columbus Reisreporter Dianadm:





"Jinka is een kleine stad aan de rand van de Omovallei. De stad ligt midden in het leefgebied van de Ari's, een minderheid die hun nomadenbestaan heeft opgegeven en hier permanent woont. De Ari's zijn over het algemeen wat welvarender dan de omringende stammen en houden zich vooral bezig met de landbouw.

De landbouwproducten worden verhandeld op de markt. Het is hier druk, kleurrijk en chaotisch. Alle waren worden op de grond uitgestald en liggen kriskras door elkaar heen, daartussen lopen potentiële kopers en soms ook nog loslopend vee. Tegen zonsondergang is het nog een drukte van belang. Overal gebeurt wel wat, je komt hier echt ogen en oren tekort."



07. Nepal

Columbus Reisreporter Marjan Stolk:





"Een tip die ik eigenlijk iedere reiziger zou willen meegeven is de volgende.

Probeer ter plaatse een local met auto te charteren die je, uiteraard tegen een redelijke vergoeding, vraagt om je naar een dorp of plaats te brengen waar GEEN toeristische bezienswaardigheden zijn.

Wij doen dat zelf bijna altijd en in Nepal bracht ons dat naar de "onbeduidende" dorpjes Kokkana en Bungamati in de Kathmandu vallei. Hier geen prachtige tempels, geen winkeltjes en geen hotels, maar wel een unieke gelegenheid om het dagelijkse leven te observeren.



We hebben er ruim de tijd voor genomen en omdat we iemand bij ons hadden die de taal sprak was het relatief gemakkelijk om in contact te komen met de plaatselijke bevolking.

Langzaam win je dan het vertrouwen en vind je jezelf terug op een stoeprandje naast een aantal vrouwen die op straat zitten te spinnen. Je ziet vrouwen die hun graan zeven en mannen die hard werken in een donker fabriekje.

Via de chauffeur praat je over van alles en nog wat en als je een hele tijd stilletjes op een pleintje heb zitten kijken verliezen de aanvankelijk nieuwsgierige bewoners hun interesse en gaan door met de dingen van de dag.

Bijvoorbeeld...het haar van je dochter wassen..en dat gaat zonder waterleiding net even anders dan bij ons.

Vreemd ...maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn het niet de prachtige tempels of toeristische plaatsen die mij als herinnering het eerste te binnen schieten als ik terugdenk aan mijn reis. Dat zijn voor mij de beelden van dit onbekende, echte, ongekunselde Nepal! "



06. Maleisië, Taman Negara

Columbus Reisreporter Aafke85:





"In ruim 3 weken rijden we in een gehuurde auto door Maleisië. Een van de eerste bestemmingen na aankomst in Kuala Lumpur is de Taman Negara, het oudste en grootste regenwoud van Maleisië. We informeren bij een lokale gids over de mogelijkheden van een wandeling door de jungle.



Ja natuurlijk willen we ook overnachten in de jungle. Of we dan in een hut of in een grot willen overnachten? Uhmmm een grot? Het klinkt wel spannend, maar we twijfelen nog wel even. Uiteindelijk zijn we voor de grot gegaan. De beste keus ooit!



De volgende ochtend vroeg melden we ons samen met een Frans stel bij de gids uit het dorp. We krijgen allemaal een slaapmatje en het water en eten wordt verdeeld over de rugzakken. Een long tail boot zet ons 15 minuten varen van het dorp af. Hij zal ons morgen een stuk verder op weer oppikken.



De eerste dag is het ongeveer 5 uur wandelen. Onderweg kruisen we een aantal riviertjes, het is erg benauwd en vochtig (logisch in een regenwoud), we komen ook nog een Tarantula en een Cobra tegen, erg gaaf, maar de Cobra ging wel erg snel, achteraf beseften we pas dat we een echte Cobra slang zagen.



Na 5 uur lopen komen we bij de grot 'Gua Kepayang Besar' aan. Wat de grote grot betekent, er is verderop ook nog een kleinere. We frissen ons op in het riviertje, waar we ook water voor het eten uithalen. In de grot stoken we een vuur om op te koken en ook om het ongedierte weg te houden.



Het wordt snel donker, de grot is erg vochtig, toch vallen we al vroeg in slaap. 's Nachts worden we wakker van ons Franse medereizigers, ze zitten te schijnen met hun hoofdlamp. Er lopen allemaal ratten en ook hele dikke buidelratten door de grot en ook om ons heen. Getver! We stoken het vuur wat meer op in de hoop dat dat ze wat afschrikt.



Ik denk dat ik nooit weer in slaap val. Uiteindelijk val ik toch weer in slaap, mede dankzij de jetlag waar we de dagen er voor best last van hadden. De volgende dag laat onze Franse medereizigster een filmpje zien van de buidelratten die echt letterlijk om onze tenen heen lopen. Gelukkig lag ik in mijn lakenzak, ook al geeft dat natuurlijk ook niet heel veel bescherming.



Als we de volgende ochtend wakker worden schijnen de eerste zonnestralen in ons gezicht. Het zijn net 3 schijnwerpers die door de bomen de grot in schijnen. Dat leverde deze prachtige foto op. Na nog eens 5 uur lopen komen we weer bij de rivier uit. Een prachtige tocht en een avontuur om nooit te vergeten!"



05. Spanje, La Palma

Columbus Reisreporter Jeanne:





"La Palma is een uitgesproken wandeleiland. In het hart van het eiland ligt la Caldera de Taburiënte, hier zijn diverse routes te maken in verschillende catagorieën. De foto laat zien, echt weg van de snelweg te zijn! Noodzakelijk is: goed schoeisel, water en eten mee te nemen, onderweg is namelijk niets te koop! Aan te raden is, om een auto te huren want openbaar vervoer is matig!"



04. Birma, Taunggyi

Columbus Reisreporter MarcvanKessel:





"Tazaungdaing is een nationale feestdag in Myanmar waarin het einde van het Boeddhistische Kathina seizoen én het einde van het regenseizoen wordt gevierd. Vooral in Shan State wordt dit festival heel uitbundig gevierd en wij hadden het geluk om daar bij te zijn. Een kilometers lange optocht van praalwagens met dansende en muziekmakende groepen. Iedereen in eigen klederdracht. De muziek is werkelijk fantastisch; het is een opzwepende ritmische drum die vocaal ondersteund wordt door repeterende klanken. De optocht eindigt altijd bij een tempel.

Daar wordt er geld aangeboden aan de monniken en gaat het feest gewoon verder.



In de 3 uur dat we met de optocht mee liepen en op het tempelterrein waren hebben we misschien 10 andere toeristen gezien. Voor de rest bevonden we ons tussen duizenden uitzinnige Birmezen (hoewel van uitzinnigheid bij de meisjes op de foto niets te merken was) Het was een ervaring om nooit te vergeten.

Tip: Wil het ook meemaken? In 2017 valt Tazaungdaing op 14 november."



03. Indonesië, Lombok en Gili

Columbus Reisreporter Elisleem:





"Na de zuidkust van Lombok verkend te hebben, besloten we de volgende dag het binnenland in te rijden met onze scooter. Na een uur of 2 rijden door het binnenland, langsheen rijstterrassen, plantages en kleine dorpjes, kwamen we aan de toegang van wat ze hier het 'Geopark' noemen, bekend omwille van zijn mooie watervallen. Na een korte wandeling kom je aan de 'Air Terjun Benang Stokel', nog een half uurtje verder aan de 'Air Terjun Benang Kelambu' waar bovenstaande foto is getrokken. Het water stroomt hier prachtig van onder de groene bomen en struiken vandaan en vormt een feeëriek watergordijn. Veel toeristen kwamen we hier niet tegen, wel veel locals die kwamen afkoelen in het verfrissende water. Zoek op voorhand steeds op hoeveel de toegangsprijs bedraagt, zodat je ter plaatse weet wat je moet betalen. Sla daarnaast zeker de gids af. Je kan de watervallen niet missen... volg gewoon het pad."



02. West-Mongolië

Columbus Reisreporter WKerkhof:





"Een wandeling naar de Potanin Gletsjer lijkt makkelijker dan het is.

We vertrekken met een strak blauwe lucht, maar moeten de klim over verschillende heuvels op ongeveer de helft afbreken omdat de lucht zwart kleurt en er een gure wind opsteekt me sneeuw.



Aanvankelijk dachten we: we klimmen even die berg over en dan staan we op de gletsjer... Maar na iedere berg kwam weer een nieuwe. Er is geen pad, je moet zelf een weg zoeken tussen de losse stenen.



Na terugkeer in het basiscamp klaart het op en ondernemen we nog een poging. Het blijken 8 heuvels te zijn die we over moeten klimmen om de gletsjer te bereiken ..."



01. Canada, Rocky Mountains

Columbus Reisreporter ChristaThieme:





"Abraham Lake is een mooi langwerpig meer net buiten de Rocky Mountains. Doordat het niet op de route door de Nationale Parken Banff en Jasper ligt, zijn er maar weinig mensen die deze aftakking nemen. Als je vanaf Icefields Parkway richting het noorden rijdt kom je op een gegeven moment bij The Crossing. Hier staat een restaurantje en een paar bungalows die je kunt huren. Zoals de naam al zegt lig het op een kruispunt. Op dit kruispunt rij ga je rechts de David Thomson Highway op. Niet lang daarna zie je aan je rechterhand het meer al liggen. Wij hadden de weg helemaal voor onszelf, geen mens te zien. Het is toch wonderlijk dat je in zo'n druk toeristisch gebied binnen een tiental minuten de wereld voor jezelf kan hebben.



Bij de eerste de beste afslag naar het meer kan je de camper boven aan de weg parkeren. Sommige waaghalzen rijden de camper over het stenige pad naar beneden om daar met de camper aan de oever van het meer te overnachten (zonder voorzieningen). Wij hebben dat niet aangedurfd, ondanks dat het mij fantastisch lijkt om met zo’n uitzicht wakker te worden! In plaats daarvan hebben we hier een tijdje doorgebracht om foto’s te maken. Hier zie je de fotograaf “me, myself and I” in actie. (Deze foto is met een mobiel genomen)."