10x de beste wijnregio’s die totaal onbekend zijn
Regio's als Bordeaux, Toscane en Napa Valley staan wereldwijd bekend om hun wijnen en trekken dan ook veel bekijks. Toch denken wij dat je meer voldoening haalt uit een bezoek aan een intiemere, onbekendere wijnstreek. Wist je bijvoorbeeld dat Georgië en Patagonië uitstekende wijnen produceren? Proost!
Columbus-tip: laat bekende wijnregio's links liggen en zoek de
kleintjes op (Foto: Reisreporter Rylane)
Jura, Frankrijk
De beroemdste wijngebieden in Frankrijk vind je vooral in Bourgondië en Bordeaux. Maar tegen de Zwitserse grens in de uitlopers van de Franse Alpen ligt nóg een juweeltje: het kleine en onbekende Jura. Hier vind je de authentieke vin jaune, gele wijn. Om deze specifieke kleur en smaak te krijgen mixt men de druiven met walnoten, hazelnoten en exotische specerijen.
Columbus-tip: in de Jura vind je prachtige en vooral ook rustige natuurgebieden. Het is dan ook aan te raden om op een picknickkleed in de natuur van je wijntje te genieten. Ga bijvoorbeeld naar het uitkijkpunt Belvédère Des 3 Lacs en kijk uit over de drie meren in de buurt van de bekende watervallen van Hérisson.
Le Marche, Italië
Laat de Merlot en de Cabernet Sauvignon voor wat ze zijn en rijd een stuk verder, naar de oostkust van Italië. Want in tegenstelling tot de bekendere Europese regio's vind je in Le Marche nog een authentieke wijncultuur. Er zit nog maar één ding op: strijk neer bij een wijnhuis, zoals Ciù Ciù in San Savino, en slurp van de lekkerste lokale wijnen, zónder de hordes toeristen.
Columbus-tip: maak in de vroege ochtendzon een rit langs de wijn- en olijfgaarden in de provincie Ascoli Piceno. Prachtige plaatjes gegarandeerd!
Bierzo, Spanje
Spanje is als wijnland vooral bekend
vanwege de Rioja regio in het noorden. Maar een stukje
verderop, in de buurt van pelgrimsoord Santiago de Compostella in het westen,
ligt El Bierzo, waar wijn gemaakt wordt van de lokale
Mencia-druif.
Columbus-tip: Spanje is goed te doen in elk seizoen. Maar ga vooral
in de nazomer. Dan vieren veel lokale stadjes oogstfeesten. In het
laatste weekend van augustus vindt in het stadje Cacabelos het Wine
Harvest Festival plaats.
Laat Bourgondië en Bordeaux voor wat ze zijn en ga naar de Jura
(foto: reisreporter marjolijn)
Transsylvanië, Roemenië
Je associeert het Roemeense Transsylvanië al gauw met Graaf Dracula. Zonde, want het gebied heeft zoveel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat het goede wijn voortbrengt? Een van de bekendere wijnen heet Bats Blood, vleermuizenbloed. Dat dan weer wel.
Columbus-tip: bij een glaasje Bats Blood mag een kom traditionele tomatensoep natuurlijk niet ontbreken. In de stad Sighişoara aan de Târnava-rivier heet deze soep – hoe kan het ook anders – Dracula’s Blood.
Kacheti, Georgië
Kacheti in Georgië is al sinds 6000 v.Chr. in gebruik als wijnregio, zo ontdekten acheologen. Het land kreeg als een van de eersten de productie van wijn onder de knie. Er is sindsdien weinig verandert aan het traditionele productieproces.
Columbus-tip: neem in oktober, de maand van het wijnmaken, een kijkje bij één van de vele wijnboeren in de provincie Imereti. Hier kun je zien hoe de wijn gerijpt wordt in traditionele potten van klei.
Het klooster van Sint Nino in wijnregio Kacheti, een prachtig
bergachtig gebied (Foto: Reisreporter ejbaaijens)
Healdsburg, V.S.
Op slechts 65 kilometer rijden van de wereldberoemde Napa Valley in Californië ligt een van de minder bekende wijnstreken van de Verenigde Staten: Healdsburg. Net als in Napa Valley teelt men in Healdsburg druiven voor een Cabernet, Chardonnay en Sauvignon Blanc.
Columbus-tip: doe in Healdsburg mee aan de Wine Country Walking Tour en proef de verschillende wijnen uit de regio. De tour wordt aangeboden door twee locals.
Niagara, Canada
Je gaat naar de Canadese regio Niagara voor de Niagara watervallen. Maar je moet er blijven vanwege de Niagara wijn! Het gebied is weliswaar 'jong'. De wijnhuizen hier zijn vaak niet ouder dan twintig jaar.
Columbus-tip: huur een fiets en rijd van wijngaard naar wijngaard langs de grens met de V.S. Begin in de stad Niagara Falls en eindig in het kleinere Niagara-on-the-Lake. Vergeet vooral niet te proeven. Als je een fles wijn koopt bij een van de wijnhuizen is het proeven meestal gratis!
Central Otago, Nieuw-Zeeland
Sinds de jaren negentig maakt men in Central Otago in Nieuw-Zeeland wijn van wereldformaat.
Na Bourgondië in Frankrijk is Central Otago zelfs één van de beste Pinot Noir
regio's ter wereld.
Columbus-tip: breng voor, tijdens of na het wijnproeven
vooral een bezoekje aan de majestueuze Double Cone-berg, met
uitzicht op Lake Wakatipu.
Bats Blood is een van de wijnen uit Transsylvanië
(foto: reisreporter reinierniethier)
Patagonië, Argentinië
Wie een alternatief zoekt voor de beroemde Argentijnse wijnregio Mendoza is in Patagonië, één van 's werelds zuidelijkste wijngebieden, aan het goede adres. Regio's als Neuquén en Río Negro zijn bizar gelegen te midden van de steppe.
Columbus-tip: de wijnen uit de regio gaan perfect samen met de klassieke lamsgerechten uit de buurt, bijvoorbeeld in het kleurrijke en tikkeltje alternatieve restaurant Pura Vida in El Calafate.
Inle Lake, Myanmar
Toen Myanmar zich begin deze eeuw openstelde voor de wereld zagen twee wijnhuizen hun kans schoon. Ze begonnen wijngaarden aan het rustieke Inlemeer, bekend van de beenroeiers. Nog steeds zijn het de enige twee wijnmerken van het land.
Columbus-tip: proef de wijnen in de Aye Thar Yar Wine Garden en geniet van de zonnestralen over de wijnvelden van de provincie Shan.