9 tips voor betere reisfoto's met je smartphone image
Paulo

9 tips voor betere reisfoto's met je smartphone

Leuke, jaloersmakende kiekjes maken van een hagelwit strand is niet moeilijk. De kunst zit 'm in de kwaliteit van je smartphonefoto's. Wat bijvoorbeeld helpt is het aanzetten van de HDR-stand of het instellen van rasterlijnen. Met deze 9 fotografietips haal je het meeste uit je smartphone.



Het Droste-effect, een foto van een foto (Foto: Reisreporter irmauhlenbusch)



1. Rasterlijnen



Het gebruik van rasterlijnen is de sleutel tot het maken van een goede, uitgebalanceerde foto. Dit wordt ook wel de 'regel van derden genoemd'. Je splitst hiermee de foto met behulp van hortizontale en verticale strepen in drie derden. Als je het onderwerp van de foto centraal neemt op een van de rasterlijnen heb je een goede positie te pakken. Je kunt de optie aanzetten onder instellingen op je telefoon. 



2. Perspectief



Wanneer je een groot object fotografeert helpt het vaak om het af te zetten tegen een persoon. Zo speel je op een speelse manier met de omvang van het object. Van veraf is dit goed te doen. Zoek bijvoorbeeld een gebouw en wacht tot iemand in je vizier loopt. 



3. Vermijd de drukte



Op plekken waar veel toeristen komen is het een uitdaging om zo weinig mogelijk op de foto te zetten. Het is dan ook zaak om jouw bezoek slim in te plannen. Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond. Of doordeweeks in plaats van het weekend. 





Gezichtsportretten zijn dé manier om een cultuur in beeld te brengen (Foto: Reisreporter indi)



4. Burst modus



Mensen brengen je foto's tot leven. Het vastleggen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal zorgt voor meer emotie. Bovendien levert het schitterende plaatjes op als je iemand in zijn of haar dagelijkse routine fotografeert. Hier komt de burst van pas, een modus waarmee je in één klap een hele reeks foto's schiet. Naderhand kies je de beste foto's uit. Je activeert de burst modus door de fotoknop ingedrukt te houden. 



5. Discretie



Probeer discreet te zijn. Mensen veranderen wanneer ze een camera op zich gericht hebben. Wij van Columbus knopen altijd een praatje aan, of we nu fotograferen met een smartphone of telelens. 



6. Fotografie-apps



Er zijn tientallen mobiele apps die je helpen om nóg mooiere foto's te maken of creëren. Naast de HDR-functie, die veel telefoons al standaard hebben, kun je kiezen voor apps als VSCO.





Eindeloos ver kunnen kijken in een verlicht Tokio (Foto: Reisreporter Bowral)



7. Duisternis



In tegenstelling tot de natuur komen steden 's nachts tot leven. Overal zie je lichtjes en beweging. Deze combinatie - duisternis en verlichting - kan prachtige resultaten opleveren. 



8. Hoge positie



Hoogte kan een heel mooi effect hebben op je foto's. Vooral omdat je een plek vanuit een nieuw perspectief bekijkt en vastlegt. Hoge balkons, uitkijktorens, flatgebouwen en heuvels vormen perfecte posities. 



9. Omstandigheden



Maak gebruik van je omgeving. Wanneer het bijvoorbeeld heeft geregend kunnen plassen voor een mooie weerkaatsing in je foto zorgen. Ook regendruppels op ramen kunnen voor een verrassend effect zorgen. Kijk dus goed om je heen en bepaal wat 'bruikbaar' is.