Hotspot gespot! Zo ga je op reis veilig online image
Lkoedam

Hotspot gespot! Zo ga je op reis veilig online

Een open wifi verbinding, in bijvoorbeeld Starbucks of op het vliegveld, maakt je kwetsbaar. Zo kan iemand die kwaad in de zin heeft gemakkelijk achter je wachtwoorden, e-mails, bank-, verblijf- en reisgegevens komen. Zo kun je je tegen hackers wapenen.



Herinner je je het tijdperk zónder smartphone nog? (Foto: Reisreporter renie)



Verbind je telefoon niet automatisch met wifi



Door de instelling ‘automatisch met wifi verbinden’ op je mobiele apparaat uit te schakelen, voorkom je dat je zonder jouw medeweten verbinding maakt met onbetrouwbare netwerken. Als je bewust verbinding maakt, check dan eerst of het netwerk bonafide is door de netwerknaam en het wachtwoord te verifiëren bij het personeel.



Maak gebruik van een VPN dienst



Een VPN is een encryptietooltje. Het zorgt ervoor dat je online activiteit en locatie worden verborgen voor potentiële hackers. De VPN-diensten Hotspot Shield en VPN Unlimited worden hoog aangeschreven.



Vermijd online zoekmachines



Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je je saldo moet checken op reis of geld moet overmaken voor een reservering. Dat kan prima op je mobiele apparaat. Gebruik daarvoor je mobiele bankierapp of tik de weblink van je bank direct in de adresbalk van je browser in. Voor alle websites waar inloggen vereist is, is het beter om een zoekmachine te vermijden. Je weet immers nooit waar die je heenleidt.