4 goede redenen om niet te skieën image
Lkoedam

4 goede redenen om niet te skieën

Durf jij deze 4 nieuwe wintersporten aan?



1. Airboarden

Op je buik met 110 km per uur van de berg


De Zwitser Joe Steiner kwam op het idee van het airboard, een opblaasbare slee, na een snowboardongeluk. ‘Ik wilde een nieuwe sneeuwsport bedenken waarbij je niet zo veel gebruik hoeft te maken van je benen,’ legt hij uit. Het drie kilo wegende bodyboard is gemakkelijk stuurbaar door profi le runners, inkepingen aan de onderkant die functioneren als een soort stuur. Duw je lichaamsgewicht naar de kant waar je heen wilt en het airboard doet de rest. Net zoals met skiën en snowboarden bepaal jij zelf hoe hard je gaat. Kies je ervoor om geen bochtjes te maken, dan kan de snelheid oplopen tot ruim honderd kilometer per uur. Natuurlijk kun je ook wat rustiger aan doen en slalommen. Die techniek is heel makkelijk

te leren. ‘Omdat je zo dicht bij de grond bent, is de kans op vallen erg klein,’ zegt Joe. ‘Van richting veranderen gaat erg gemakkelijk door de natuurlijke beweging van het sturen. Eén les is vaak al genoeg om daarna zelfstandig aan de slag te gaan.’ Helaas kun je niet overal een airboard huren. Door toenemende populariteit wordt de sport op steeds meer ‘gewone’ pistes verboden. Wel zijn er steeds meer speciale airboardpistes, waar ook lessen worden gegeven. Niet alleen in Zwitserland, waar de sport vandaan komt, maar ook in Japan, Canada, Frankrijk en Noorwegen.



Voor beginners

In Zwitserland zijn de meeste mogelijkheden om te airboarden. Dertig gebieden, verdeeld over het hele land, bieden lessen en cursussen aan, voor zowel beginnende als gevorderde boarders. Kijk voor alle adressen op airboard.com/en/spotsslopes.



Voor gevorderden

Joe Steiner raadt de gevorderde boarder de berg Pischa bij het Zwitserse Davos aan. ‘Sinds kort is de hele berg geopend voor airboarders. Hierdoor zijn er geen limieten meer. Er worden geen lessen gegeven; je moet dus ervaring hebben. Wil je de ultieme uitdaging buiten Europa aan? Ga dan naar het desolate Russische schiereiland Kamtsjatka. Hier zet een helikopter je af op de top van een berg, waarna je door de verse sneeuw naar beneden kunt airboarden, eaheliskiing.com.



2. t/m 4. [...]



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 61



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.