Klimaatverandering. Een gevaar voor werelderfgoed image
Marieke282

Klimaatverandering. Een gevaar voor werelderfgoed

Archeologen mogen hun borst letterlijk nat gaan maken. Volgens het rapport van Environmental Research Letters lopen meerdere UNESCO Werelderfgoederen het risico om voor het jaar 2100 onderwater te staan of beschadigd te zijn. Nog even en dan zijn deze pareltjes door klimaatverandering en daarbij de stijgende zeespiegel door de smeltende ijskappen verdwenen...



Uitzicht over Ahu Tongariki (Foto: Columbus Reisreporter MKamman ©)



1. De Moai van Paaseiland



Al sinds de 11e eeuw staan de bijzondere beelden gemaakt uit vulkanisch gesteente op het Paasland. Maar hoe lang zullen ze hier nog staan? 'Een aantal standbeelden lopen een verhoogd risico om te verdwijnen wegens erosie,' verklaart Adam Markham, auteur van het rapport. 



2. De ruïnes van Leptis Magna





Het theater in Leptis Magna (Foto: Rob Glover © Flickr.com)



De 1000-jaar oude stad Leptis Magna in Libië was een van de kroonjuwelen van het Romeinse Rijk. Omdat het een havenstad is, ligt het natuurlijk aan het water. Hierdoor is het extra kwetsbaar voor het stijgende water.



3. Sydney Opera House





Het Opera House (Foto: Columbus Reisreporter jamievanommering ©)



Al jaren wordt het Sydney Opera House bedreigd door de stijging van de zeespiegel. Het gebouw in Australië staat namelijk maar 3.5 meter boven zeeniveau. Het bouwwerk zou beschadigd kunnen worden door het stijgende zoutgehalte, terwijl stormvloeden op de top van een verhoogde zeespiegel de buitenkant kunnen aantasten.



4. De Elephanta Caves





Schoonheden in Elephanta Island (Foto: Keya Arat © Flickr.com)



Voor de westkust van India ligt Elephanta eiland. Hier bevindt zich een archeologische site; de 1500-jaar oude Elephanta grotten met daarin ‘de meest perfecte uitdrukking van Indiase kunst’, volgens UNESCO. Een opwarming van maar een paar graden zou al een groot gevaar zijn voor deze grot.



5. Mont-Saint-Michel





Mont-Saint-Michel (Foto: Columbus Reisreporter DennisWierenga ©)



Mont-Saint-Michel, het kleine rotsachtige eiland, ligt midden in een baai in Normandië, Frankrijk. Bij hoogwater is het eilandje niet toegankelijk, maar zodra het eb wordt, kun je er naar toe lopen. Een opwarming van de aarde van 3 graden zou genoeg zijn om het bijzondere Mont-Saint-Michel onder water te zetten.



6. Het vrijheidsbeeld





Het vrijheidsbeeld in New York (Foto: Columbus Reisreporter WKerkhof ©)



Ook het vrijheidsbeeld in New York dreigt aangetast te worden door de klimaatverandering. De stijgende zeespiegel, stormvloeden en verhoogde intensiteit van stormen kunnen beschadigingen aanbrengen aan het 130-jaar oude beeld.