Zwem in de mooiste lagune in dit Mexicaans verscholen dorpje image
Bob

Zwem in de mooiste lagune in dit Mexicaans verscholen dorpje

Voor lange tijd is dit dorpje onder de radar gebleven, rustig verscholen achter de kliffen aan de kust van Oaxaca in Mexico. Toch is deze strandplaats, genaamd Chacahua, ontdekt. Wat blijkt? Hier ligt gewoon de mooiste lagune ter wereld. Las Lagunas de Chacahua geeft namelijk, op geheel natuurlijke wijze, licht in het donker!



Nationaal Park Lagunas de Chacahua (Foto: Wikimedia Commons)



De reden dat Chacahua nooit bekend is geworden, is omdat het de thuisbasis is van de voormalige slaven: de Afrikaanse Mexicanen. Tot vorig jaar zijn zij altijd een onderschatte bevolkingsgroep gebleven in Mexico. Het mysterieuze dorpje ligt ver buiten de gebaande paden, midden in een nationaal park en gevangen tussen de Pacifische Oceaan en de prachtige lagune. Dat maakt Chacahua lastig te bereiken. Het is dus zeker geen plek wat bedolven wordt door toeristen.



Lichtgevende plankton



Nu heb je misschien wel eens gehoord dat er ‘ergens’ in Oaxaca lagunes zijn die felblauw oplichten in het donker door plankton. Wellicht ken je zelfs Laguna de Manialtepec, de andere, beter bereikbare lagune. Maar in tegenstelling tot Laguna de Manialpetec, kan je het lichtgevende plankton bij Las Lagunas de Chacahua het hele jaar door zien.



Live it to believe it



Om het mysterie nog groter te maken: er is geen fotografisch bewijs. De pogingen die fotografen gedaan hebben om dit wonder op camera vast te leggen zijn volgens lokale gidsen mislukt. Dit omdat het nogal lastig is om op een boot, met een lange sluitertijd, de plankton goed in beeld te krijgen. De toeristenslogan van MexicoLive it to believe it – is op deze lagune zeker van toepassing.





Vanaf Puerto Escondido kom je bij Chacahua (Foto: Columbus Reisreporter Graaf)



Maar hoe kom je er?



De rit naar Chacahua is al een heel avontuur op zich. Het dorpje ligt op twee uur afstand van Puerto Escondido, een bekende surfplaats. Vanaf daar kan je de bus of taxi nemen naar de gemeenschap bij Rio Grande. Neem dan een colectivo (een ritje achterop de pick-up truck van locals) naar Zapotalito en vanaf daar kan je met een speedboot, één keer in het uur, naar de overkant van de lagune. Tot slot bereik je het dorpje dan per pick-up truck. Het beste kan je dan met een local ’s nachts de lagune bezoeken, vraag de eigenaar van je hut bijvoorbeeld om hulp.



Tips



Om het plankton in zijn volle glorie te kunnen zien, heeft Columbus Travel een aantal tips op een rijtje gezet. Vermijd je bezoek tijdens volle maan. Te veel licht zorgt ervoor dat het plankton minder zichtbaar is. Het beste kan je met nieuwe maan of kort daarna gegaan. Bewolking zorgt ook voor een betere kans om ze te spotten. De maand mei is het hoogseizoen voor plankton: ze schijnen dan het felst. In deze maand zie je misschien meer mensen dan anders, maar dat is nog niks vergeleken bij andere hoogseizoenen op toeristische plekken. Wij van Columbus Travel zouden hier in ieder geval dolgraag heen willen! Jij ook?