Duty free shoppen. Is het nu echt goedkoper?
Beginnen jouw handen ook altijd zo te jeuken als je op vliegvelden langs glimmende vitrines met gunstig geprijsde artikelen loopt? Wij vroegen ons af of duty free winkelen daadwerkelijk voordeliger is. Wat blijkt: vaak ben je goedkoper uit bij je lokale supermarkt!
Singapore Changi Airport Budget Terminal Duty Free (Foto: Binder.donedat © flickr.com)
Wat verstaan we onder duty free?
Duty free shoppen is belastingvrij shoppen. Concreet betekent dit voor ons Europeanen dat we geen belasting toegevoegde waarde (btw) betalen over bepaalde goederen. Dit principe is alleen van kracht in internationale zones, zoals op vliegvelden. Zodra je de paspoortcontrole passeert, verlaat je het land, zo is de redenatie. Vliegvelden riepen het concept in het leven om extra te verdienen aan reizigers. De eerste van zijn soort werd geopend in 1947, op Shannon Airport in Ierland. Ten opzichte van de rest van het land ben je in duty free winkels tussen de 5 en 25% goedkoper uit, afhankelijk van het land. Maar hoe kan het dat deze percentages variëren? Dat heeft te maken met de belasting die duty free winkels zelf moeten afdragen. Denk aan de belasting die ze betalen over het inkomen van hun werknemers. De hoogte van deze belasting verschilt per land en wordt doorberekend in de prijzen van het assortiment.
Hoeveel besparen we?
Skyscanner voerde uitgebreid onderzoek uit naar het prijsverschil tussen duty free winkels, de Nederlandse supermarkt en een Nederlands online verkooppunt van allerhande artikelen. Negen artikelen in het bijzonder werden aan de test onderworpen. De resultaten zijn verrassend. Zo blijkt dat je in de normale (online) winkel tussen de 10 en 40 euro goedkoper uit bent voor cosmetica (parfum en make-up). Ook chocolade is goedkoper als je het vooraf koopt. Om nog maar te zwijgen over elektronica als koptelefoons en wereldstekkers die op de vliegvelden van respectievelijk Londen en Berlijn tig keer zo duur zijn. Is er dan niets goedkoper in duty free winkels? Zeker wel, populaire aankopen zoals sigaretten en alcohol zijn niet voor niets in trek. Ze zijn op vrijwel alle vliegvelden een stuk voordeliger dan elders in het land. De absolute uitschieter is het vliegveld van Singapore waar sigaretten maar liefst 184 en alcohol 28% goedkoper zijn dan in onze eigen supermarkt om de hoek.