Zo maak je die perfecte Instagram reisfoto image
Bob

Zo maak je die perfecte Instagram reisfoto

Met de prachtige zonsondergangen, landschappen en stranden die reizigers op Instagram voorbij laten komen, is het makkelijk om jaloers te worden op hun foto’s. Niet getreurd: met deze tips maak jij ook de mooiste reisfoto’s met je smartphone. Om ze vervolgens gelijk te uploaden naar Instagram en die perfecte tijdlijn te krijgen.



Maak ook zo'n prachtige landschapsfoto als deze van IJsland (Foto: Columbus Reisreporter MiekedeHaas)



Het allerbelangrijkste is dat de lens van de camera goed schoon is. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je telefoon wordt overal mee naartoe gesleept. In je broekzak, tas en op tafel waar het stof en viezigheid naar zich toe trekt. Een schone lens zorgt voor meer helderheid en scherpere foto’s. En natuurlijk is het handig als je alle ins and outs weet van je camera. Tegenwoordig zijn er zo veel instellingen die je foto stukken beter maken. 



Draai je camera



Je kan beter horizontale foto’s maken dan verticale. Zo krijg je ook meer op je foto te zien. Daarnaast worden de foto’s, als je ze op Instagram plaatst, vierkant waardoor je met een horizontale foto meer keus hebt wat je wel of niet wilt laten zien. Als je aan het schieten bent, is het leuk om met lijnen, patronen en verschillende perspectieven te spelen. Een creatieve foto is altijd leuker om te zien dan een standaard foto. Daarbij kan je dan ook gelijk rekening houden met de regel van derden: een compositieregel waarbij je je voorwerp niet in het midden plaatst, maar meer richting de zijkant. Tip: gebruik daarvoor het rooster die je bij je camera-instellingen kan aanzetten.





Een monnik in Birma geniet van het uitzicht terwijl hij een foto neemt (Foto: Columbus Reisreporter Leeu) 



Filtertje erover heen



Een filter over je foto heen gooien is niet erg, maar gebruik het met mate. Soms is het ophogen van de helderheid of de verzadiging al genoeg. Toch worden foto’s vaak wel mooier met een filter, mits je die op de goede manier gebruikt. Externe apps zijn daar het beste voor te gebruiken, zoals VSCO, Adobe Photoshop Express en Snapseed.



Hocus pocus focus



Met veel telefoons kan je handmatig focussen door op je scherm op het voorwerp te tikken wat je scherp wilt hebben. Focus bijvoorbeeld eens op de regendruppels in plaats van wat erachter staat. Of creëer meer diepte door iets aan je foto toe te voegen, bijvoorbeeld je hand die het Empire State Building vasthoudt. Als laatste is het tijdstip waarop je fotografeert belangrijk. Ga voor het mooiste licht ’s ochtends vroeg of aan het begin van de avond, wanneer de zon laag aan de horizon staat. En blijf niet binnen als het regent, maar trek erop uit. Speel met de natuur, het weer en het landschap en krijg zo de mooiste reisfoto’s. Om vervolgens die prachtige foto’s op Instagram te delen met je vrienden en familie. Succes en vooral veel plezier!