Brrr, 10 onheilspellende plekken op aarde image
Bob

Brrr, 10 onheilspellende plekken op aarde

Landschappen en bouwwerken kunnen er soms zo opmerkelijk en griezelig uit zien. Het lijkt net of de duivel daar een handje aan heeft meegeholpen. Op deze 10 plekken speelt de duivel, volgens de legendes, zeker een rol in het ontstaan ervan. Lees en huiver!

1. Hell's Gate, Canada





De woeste Fraser River (Foto: Columbus Reisreporter neretslok)



In de Fraser River is plots een versmalling te zien. De rivier in Brits-Columbia in Canada dankt zijn naam aan ontdekkingsreiziger Simon Fraser. In 1808, het jaar dat hij het gebied daar heeft ontdekt, omschreef hij deze plek als volgt: ‘Een plek wat mensen zeker zouden moeten mijden, want dit is op zeker de poort naar de hel’. Door dat fragment uit zijn dagboek heeft de versmalling de naam Hell’s Gate gekregen.



2. Hölloch, Zwitserland



Hölloch (hol van de hel) is met 193 kilometer het langste grottenstelsel in Europa. Het is zelfs bijna een van de langste ter wereld. De grot is zo genoemd door de ontdekker Alois Ulrich. Hij noemde de grot ‘hel’, dat in het plaatselijke delict ‘glad’ betekent. De mensen dachten dat hij de grot hels noemde en zo is de naam ontstaan.



3. Hell's Kitchen, Manhattan





Hell's Kitchen (Foto: Dave Newman, Flickr)



De wijk was vroeger een plek van arme Ierse immigranten waar het er vaak nogal ruig aan toe kon gaan. Hoe de naam Hell’s Kitchen is ontstaan, daar zijn verschillende verhalen over. Het meest waarschijnlijke komt van een gesprek tussen twee politieagenten. De een zei: ‘Deze plek is de hel. Waarop de andere agent antwoordde: ‘De hel heeft vergeleken met deze plek een mild klimaat. Dit is Hell’s Kitchen’.



4. Devil's Golf Course, Californië en Nevada





Het ruige landschap Devil's Golf Course (Foto: Columbus Reisreporter maaike15375)



De naam van deze zoutvlakte in Death Valley was eigenlijk als grapje bedoeld. In het informatie boekje van National Park Service stond Devil's Golf Course beschreven als een plek waar ‘alleen de duivel zou kunnen golfen. Dat omdat de spitse zoutpilaren overal hoog de grond uit steken.



5. The Devil’s Sinkhole, Texas



Dit gat in een kalkstenen plateau is 120 meter diep en 12 bij 18 meter breed. Vroeger begroeven de Indianen hun doden in het gat. Dat omdat zij grotten beschouwden als een weg die je naar de onderwereld brengt. Tegenwoordig worden de lichamen niet meer hier begraven, maar is het een verblijfplaats voor de Mexicaanse vleermuizen in de zomer. Met z’n allen, zo’n 1 tot 4 miljoen vleermuizen, verlaten ze ’s avonds de grot om in een grote zwarte zwerm weg te vliegen.



6. Devil's Stomping Ground, North Carolina



Op deze open plek in het bos lijkt het net alsof er net een groot kampvuur heeft plaats gevonden. Dat is alleen niet zo, voor een lange tijd groeit hier al niets meer. Er gaan verschillende verhalen over de Devil’s Stomping Ground rond. Volgens een van de verhalen is dit de plek waar de duivel vanuit de hel naar de aarde komt.



7. Devil’s Dyke, Groot-Brittannië





De breedste vallei in Groot-Brittannië (Foto: Jonathan Pagel, Flickr)



Devil’s Dyke is de breedste, langste en diepste vallei in heel Groot-Brittannië. Over het ontstaan van deze vallei gaan verschillende verhalen rond. Opvallend is dat in elke legende de duivel een grote rol speelt. In een heeft de duivel een diepe kuil gegraven en deze vol laten lopen met water zodat alle kerken die in de vallei stonden verdwenen. 



8. Devil's Bridge, Wales





Drie bruggen op elkaar gebouwd (Foto: Alex Liivet, Flickr)



Het bijzondere aan dit dorpje in Wales is de brug met drie verdiepingen, waar het dorp naar is vernoemd. In de loop van de tijd bouwden de inwoners steeds een nieuwe brug op de al bestaande. De oudste brug is gebouwd tussen 1075 en 1200, de tweede in 1753 en de derde komt uit 1901. Volgens de legende heeft de duivel de eerste brug  gebouwd omdat de inwoners het zelf niet voor elkaar kregen. Als tegenprestatie kreeg hij de ziel van het eerst levende wezen dat over de brug liep. Een oude vrouw bedacht daarvoor een list. Ze gooide wat brood op de brug waardoor er een hond achteraan ging en de duivel dus enkel de ziel van de hond kreeg.



9. Devil's Island in Frans-Guyana





Devil's Island, de plek met een verschikkelijke geschiedenis (Foto: Columbus Reisreporter kaatje1977)



Dit eiland mag er dan prachtig uitzien, de geschiedenis is dat een stuk minder. Tussen 1852 en 1946 diende het als een strafkolonie van Frankrijk. Meer dan 80.000 dieven, moordenaars en andere criminelen zijn hier opgesloten geweest, waaronder ook de onterecht beschuldigde Joodse kapitein Alfred Dreyfus. Vandaar dat dit Devil’s Island wordt genoemd.



10. Colonna del Diavolo, Milaan



In deze witte pilaar, de Duivelszuil, vlak buiten Basilica di Sant’Ambrogio zitten verschillende gaten.  Die gaten zouden er zijn gekomen doordat, volgens de legende, de duivel zijn hoorns in de pilaar heeft geboord omdat de heilige Ambrosius niet viel voor zijn verleidingstrucjes.