De 4 grootste sterattracties van Engeland image
Lkoedam

De 4 grootste sterattracties van Engeland

De ruige, dunbevolkte regio Northumberland is een van de best bewaarde geheimen van Engeland. Aan de kust, op de heiden en in de bossen kun je nog echt ontdekkingsreiziger spelen. We tippen de 4 grootste sterattracties.



1. Northumberland coast 

Duik tussen de papegaaiduikers en zeehonden



Niemand minder dan Sir David Attenborough noemde het de beste plek in Groot-Brittannië om de natuur in haar volle glorie te bewonderen. We geven hem geen ongelijk: de Farne-eilanden zijn een onbetwist hoogtepunt van een reis door Northumberland. Deze hotspot voor bird nerds bestaat uit 15 tot 28 eilanden, afhankelijk van de getijden, en wordt onderverdeeld in twee groepen: de binnenste en de buitenste eilandengroep. Er zitten zo’n twintig vogelsoorten. Op Inner Farne wandel je van mei tot augustus tussen duizenden papegaaiduikers. De nesten van de kuifaalscholvers liggen zelfs direct naast en soms op het wandelpad. En pas op voor de kolonie noordse sterns! Ze schijten op je en vallen zelfs aan; draag een hoed of muts om je te beschermen.



Een andere highlight van de eilanden is een van de grootste kolonies grijze zeehonden in Europa. Je vindt er maar liefst drieduizend, in de herfst met pups. Het duiken met deze speelse dieren is immens populair, maar niet voor iedereen weggelegd − ruime ervaring met stroming en koud water is noodzakelijk. De weersomstandigheden zijn ook bepalend of er wel of niet gedoken wordt. Je kunt een boottocht naar de eilanden regelen in het kustplaatsje Seahouses. Er zijn zowel kleine bedrijfjes, die heel enthousiast en met veel kennis in hun open boot varen, als grotere bedrijven, die met boten werken met een groot overdekt deel. Toch wel handig als het regent. Wij kozen voor Billy Shiel’s, farne-islands.com.



Slapen kun je in Bamburgh Castle Inn, een comfortabel driesterrenhotel met uitzicht over de haven van Seahouses en de kust van Northumberland. Een attractie op zich is de bijbehorende biertuin met spectaculair zeezicht, vanaf € 131, bamburghcastlehotel.co.uk. Zeekoeten en aalscholvers op de Farne-eilanden GROOT-BRITTANNIË 133



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 60



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.