De ghostbusters van Ierland image
Lkoedam

De ghostbusters van Ierland

Op de verlaten eilanden en in de vele ruïnes aan de Ierse westkust spookt het. Who you gonna call? Ghost Éire, een van de vele Ierse spookclubjes die paranormale activiteiten onderzoeken. Columbusjournalisten Inger en Hans gaan mee op een bijzonder geestige roadtrip.



We maken de steile klim naar boven. Om ons heen velden vol sappig gras en grazende koeien. De zon staat hoog aan de hemel. Tussen de glinsterende golven doemt Fastnet Rock op. Niet voor niets wordt deze puntrots ook wel Ireland's Teardrop genoemd; het was het laatste punt dat Ierse immigranten nog van hun vaderland zagen wanneer ze naar Amerika vertrokken. 



Onze gidsen zijn Anthony Kerrigan en zijn tienjarige, roodharige dochter Chloragh (spreek uit: Clorah). Anthony is medeoprichter van Ghost Éire, een van de vele Ierse spookclubjes die paranormale activiteiten onderzoeken. We hebben samen de boottocht van het kuststadje Baltimore naar Cape Clear gemaakt, een klein eiland van ongeveer vijf bij anderhalve kilometer en het meest zuidelijke punt van Ierland.

Anthony neemt ons mee naar de westelijke top van het eiland, waar een oude vuurtoren er verlaten bijstaat. Om de Fransen beter aan te zien komen ten tijde van de Napoleontische oorlogen bouwden de Engelsen deze toren, waarvan slechts een stenen ruïne over is. We stappen door een kleine deuropening naar binnen. De vloer van de eerste verdieping is verdwenen en het dak is ingestort, zodat boven ons de strakblauwe lucht tevoorschijn komt. De grond is bedekt met gras en mos. Geen spoortje van leven.

Maar is dat wel zo? Anthony vertelt dat hij hier zo’n vier jaar geleden ook al was, met zijn vrouw Jennifer en de rest van de leden van Ghost Éire. Zoals andere spookclubjes in Ierland, de een wat serieuzer dan de ander, heeft Ghost Éire maar één doel: de aanwezigheid van geesten aantonen. Gewapend met apparatuur waar een beetje natuurkundige u tegen zegt, bezoeken de leden historische locaties waar volgens hen de geesten van doden rondwaren. Elektromagnetische stralingsmeters, zeer gevoelige geluidsapparatuur en vochtmeters − op alle mogelijke manieren proberen ze de aanwezigheid van geesten aan te tonen.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 58



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.