Noteren! Columbusoprichters onthullen superhandige reistips image
Marieke2802

Noteren! Columbusoprichters onthullen superhandige reistips

De meest praktische reistips krijg je van onze meest ervaren reizigers, Columbus hoofdredactrice Louise ten Have en uitgever Matthijs de Groot. Wat mag je absoluut niet vergeten op reis? Wat zijn de do's en de don'ts? Ze verklappen het allemaal hier. Hou je notitieboekje maar gereed.



Oprichter Matthijs de Groot met locals in Vanuatu (Foto: Louise ten Have, © Columbus Travel)



1. Koffer vs. Rugzak



Louise haar incheckbagage zit meestal in een koffer. ‘Wij shoppen veel op reis, daar houden we rekening mee. In onze koffer zit daarom een zachte dunne tas. Mocht het echt nodig zijn, bijvoorbeeld als we in een kleiner vliegtuigje verder reizen en koffers niet zijn toegestaan, dan laat ik de koffer achter en stop ik het hoognodige in die zachte tas’. Matthijs voegt daaraan toe: ‘Haha, deze enorme koffer is op de heenweg altijd bijna leeg maar op de terugweg meestal bommetje vol met mooie lokale producten en cadeautjes. Soms kom ik nóg ruimte te kort en stop ik mijn kleding in een zachte weekendtas.' Het kan zijn dat jij ondanks deze nuttige tip toch liever je vertrouwde backpack mee neemt op pad. Doe wat bij jou past en waar jij je fijn en comfortabel bij voelt. 



2. Licht bepakt



Louise geeft toe dat ze heel weinig inpakt. 'Toen ik nog jonger was en met mijn backpack reisde, is het mij wel eens overkomen dat mijn bagage niet aankwam op de bestemming. Uiteindelijk heb ik de hele reis gedaan met een kleine hoeveelheid nuttige producten (zoals een tandenborstel en wat kleding) die ik de eerste dag zonder mijn koffer had aangeschaft. Dit voorval gaf mij het besef dat ik het juist fijn vond om met zo weinig spullen te reizen. Tenzij op mijn bestemming de temperatuur heel veel schommelt, zoals onlangs in Tasmanië. Toen zat mijn koffer tot mijn eigen verbazing redelijk vol.' Houd in gedachten dat de spullen waar je over twijfelt je meestal niet nodig zult hebben. Mocht je toch iets missen, dan vind je meestal wel een oplossing in het land van bestemming. Wees creatief!



3. All-inclusive handbagage



In contrast tot de koffer van Louise is haar handbagage met veel fotografiespullen vaak super zwaar. ‘Ik pak eigenlijk altijd te veel, haha. Ik houd er altijd rekening mee dat mijn incheckbagage niet aankomt. Daarom ben ik in laagjes gekleed en zorg ik dat the essentials in mijn handbagage zitten.' Ook kun je om deze reden beter altijd alle kabeltjes, batterijen en oplaadapparaten in je handbagage stoppen.



4. Geen kiekeboe, maar klamboe





Louise op reprtage voor Columbus Travel (Foto: © Columbus Travel)



Je hoort wel vaker dat je klamboe vergeten een echte no-go is. Volgens Louise is de mug niet je enige zorg… ‘Toen ik begon met reizen zat mijn klamboe niet steevast in mijn tas. Dat veranderde na een reportage over Vietnam. Op een afgelegen eiland in Halong Bay vielen er zo veel kakkerlakken op me dat de maat vol was.' En dat hangt niet samen met de kwaliteit van het hotel!



Louise: 'In Zuid-Afrika sliepen we in een supermooie kamer. Het was er erg netjes en verzorgd en ik voelde me meteen thuis. Maar echt een seconde nadat we het licht uit hadden gedaan, viel er iets met een enorme klap naast me op het kussen. Ik sprong omhoog en schreeuwde: “Doe het licht aan!” Ik stond al naast het bed toen Matthijs het licht aan deed. En daar zat ie. Een enorm grote harige spin. Vier centimeter naar rechts en hij was bovenop me gevallen. In mijn mond bijvoorbeeld, haha.' Met andere woorden wil jij rustig en veilig slapen, neem dan altijd die reisklamboe mee!



5. Topitems



'Een ander belangrijk item is een grote doek, dat multi-inzetbaar is. Bijvoorbeeld als kleed op het strand of als bescherming tegen de zon voor een autoraam’, aldus Louise. Matthijs raad aan een notitieboekje bij je te hebben om al je ervaringen en belevenissen in bij te houden. Ook neemt hij zelf graag een noise-cancelling koptelefoon mee. ‘Deze is perfect tegen het vermoeiende geronk van de vliegtuigmotoren. In stilte zoef ik zo naar een nieuw avontuur, ergens ver weg. Heerlijk!’



6. Kijk verder



Zowel Matthijs als Louise zijn blij als ze hun Swarovskiverrekijker bij zich hebben om mooie reistaferelen van dichtbij waar te kunnen nemen. Louise: ‘Dat deed ik vroeger met mijn telelens, maar dat duurde te lang en ik kwam niet dichtbij genoeg.'



7. De tofste ‘souvenirs’



Masaï-jongens verkopen hun handwerk (Foto: Columbus Reisreporter JMoerkens)



Matthijs gaat bij het zoeken naar de mooiste producten als volgt te werk: ‘Ik struin in de landen die we bezoeken met name markten af, want dan stimuleer je de lokale economie en komt het grootste deel van de aankoopprijs bij de maker terecht. Soms vind je echter op onverwachte plekken bijzondere dingen.'



Wil je meer tips? Bekijk dan de artikelen: ‘Duik in de koffer van: Matthijs de Groot’ en ‘Een duik in de koffer van: Louise ten Have