Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië image
Marieke2802

Dit moet je dus ECHT niet doen in Azië

Ga jij deze zomer op reis naar Azië? Dan zal het je opvallen dat de cultuurverschillen soms zo groot zijn dat je er met een vriendelijke lach en een verontschuldiging niet zomaar vanaf komt. Een beetje voorbereiding is het halve werk. Columbus Travel helpt je graag op weg met de volgende 10 handige etiquetteregels.

Aan de rand van de markt van Bac Ha in Vietnam probeert een moeder haar kind zelf te laten eten. (Foto: Columbus Reisreporter CBurgstad)




1. Stokjes-etiquette




Wil jij je aan tafel graag goed gedragen dan moet je nooit in eten prikken, wijzen of gebaren, bijten of aflikken, voedsel aanbieden of aarzelend boven de kommetjes zweven met je stokjes. Ook is het onbeleefd als je stokjes rechtop in je rijst staan, want dit brengt ongeluk in China en Japan. Dit wordt alleen gedaan tijdens begrafenissen en staat daarom symbool voor de dood. Ben je geen ster met stokjes? Voel je dan vrij om te vragen om bestek. Dat is meestal geen probleem!



2. Hou je handen thuis



In de boeddhistische cultuur wordt het hoofd gezien als het hoogste gedeelte van het lichaam en is daarom heilig. Daarentegen worden de voeten, het laagste gedeelte van het lichaam, beschouwd als vies. Zorg daarom dat je nooit naar iemands gezicht rijkt of de onderkanten van je voeten laat zien. Beide gedragingen zijn absoluut beledigend in landen zoals China, Thailand, Laos en Cambodja



3. Lekker met je handen eten



In landen als Nepal, India, Bangladesh, Indonesië en Maleisië zijn stokjes niet gebruikelijk, maar eten ze met de handen. Eet alleen met je rechterhand, want je linkerhand mag je alleen gebruiken voor vieze dingen, zoals een toiletbezoek. Het is daarom beter om je linkerhand zo min mogelijk te gebruiken. Dus ook wanneer je bijvoorbeeld een hand geeft of ergens naar wijst.  




4. Wijs niets af



Een must in het keukenkastje: Shaoxing-rijstwijn (Foto: Jake Catlett, Flickr)



Als iemand jou eten of een drankje aanbiedt, neem het dan altijd aan. Afwijzen wordt gezien als uiterst onbeleefd. Wanneer iemand in Korea jou een Soju (Koreaans gedistilleerde drank) of biertje aanbiedt, is dat een teken van vriendschap. Schenk ook altijd eerst de ander in voordat je je eigen glas vult. 




5. Ja, kom maar eens in actie 



In Nederland is het gebruikelijk om aan tafel te vragen om de schaal met eten en om niet over iemand heen te hangen. In China of Korea geldt dit niet, hier wordt juist actie van je verwacht. ‘Sharing is caring’, dus pak die schaal en deel uit. 



6. Snif, snif…



Ik begrijp dat het scherpe eten soms gevolgen kan hebben, maar probeer nooit je neus te snuiten in het gezelschap van mensen uit Japan, Korea of China. Ze vinden dit niet netjes. Probeer het discreet te doen of loop even van tafel.



7. Wees voorzichtig met je gebaren



 

Dit jongetje in Tanzania wist wel duidelijk te maken dat hij het naar zijn zin had (Foto: Columbus Reisreporter ijszenga) 



Het kruisen van je vingers kun je bijvoorbeeld beter niet doen in Vietnam, hier betekent dit gebaar hetzelfde als je middelvinger opsteken in Nederland. Of moet je even een plek aanwijzen op de kaart in Cambodja, doe dit dan niet met een vinger maar met je volle hand. Ga je op reis naar Korea, Japan of Cambodja geef dan nooit niemand één hand maar altijd twee. Zelfs als je bijvoorbeeld je geld aanneemt van de caissière. Doe je het toch op je eigen manier dan ben je best onbeleefd.



8. Fooi geldt niet 



In Japan vindt men dat de werknemer betaald wordt voor het doen van goed werk. Iets waar ze trots op mogen zijn. Het wordt om die reden als nogal neerbuigend en pijnlijk gezien als je een fooi achterlaat. Fooi wordt gezien als een extra stimulans en die hebben ze niet nodig. 



9. Kauw je arm



In Singapore is het erg onbeleefd om kauwgom te kauwen, en je kauwgom op straat weggooien is zelfs illegaal. Mocht je het risico toch nemen, dan maak je kans op een boete van maar liefst 500 dollar. Misschien moet je het dan toch maar een poosje zonder kauwgom doen.



10. Burphhhh… 



Geloof of het of niet in Taiwan is het zeer onbeleefd om na het eten geen geluid te maken. Boeren wordt hier gezien als een groot compliment.