De 8 heetste en koudste bestemmingen op aarde image
Marieke2802

De 8 heetste en koudste bestemmingen op aarde

De deur van het vliegtuig gaat open, je stapt uit en de warme lucht komt als een klap binnen. Het zweet loopt je al over de rug bij de gedachte van het moeten tillen van je bagage. Jaja, er bestaan een hele hoop landen waar extreme warmte of kou heel normaal zijn. Dit zijn de 8 toppers:



Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn koeien heilig in India, neem dat dan ook heel letterlijk en jaag absoluut geen koeien weg! Dat is slecht voor je karma. (Foto: Columbus Reisreporter Gorke)



Heet tot superheet



India



In India kan het zo warm zijn dat zelfs je mobiel het begeeft. De heetste dag was 20 mei, 2016 toen bereikte de temperatuur maar liefst 51 °C.



Death valley, Amerika



Death Valley  (Foto: Columbus Reisreporter MiekeDeHaas)



Dit gebied is het droogst van heel Amerika. Het is omringd door bergen en ligt zo’n 86 meter onder het zeeniveau. Hierdoor kan de warmte goed vast gehouden worden. Gemiddeld  ligt de temperatuur hier rond de 47°C. 


Dallol, Ethiopië





Prachtige natuurtaferelen, kokendhete fonteinen, levendige kleuren en vreemde formaties. (Foto: Columbus Reisreporter hestermaasdam)



De Dallol in Ethiopië ligt maar liefst 116 meter onder het zeeniveau. Hierdoor kent dit bewoonde gebied ’s werelds gemiddeld hoogste temperatuur van 34.6°C. In dit dal bevindt zich ook een indrukwekkende vulkaan. Dit is de laagste vulkaan ter wereld. 


Bangkok, Thailand



Wist je dat de volledige naam van Bangkok, met 170 letters, de langste plaatsnaam ter wereld is? (Foto: Columbus Reisreporter Francios)



Bangkok is benoemd tot ’s wereld heetste en daardoor de minst aangename stad van de wereld. Het heeft een gemiddelde temperatuur van 28°C, maar het heetst is het op de smog-dagen vanwege de hoge luchtvochtigheid die de warmte vasthoudt. Alleen in de maand december is het vaak wat koeler in de stad. 


Dasht-e Lut, Iran





De opkomende zon in dit gebied is een adembenemend gezicht! (Foto: Columbus Reisreporter Bowral)



In 2004 en 2005 had dit gebied in Iran de hoogste oppervlaktetemperatuur van de wereld, namelijk 70 °C. Deze temperatuur maakt dit gebied een van de droogste plekken ter wereld en een onmogelijk plek voor mens en dier om te overleven, zelfs voor bacteriën. 


Koud, kouder, koudst



Vostok station, Antarctica



Antartica is niet een plek die veel mensen bezoeken, maar oh zo bijzonder! Wist je dat arctis (Artica) eigenlijk 'land van de beren' betekent? ( (Foto: Tak, Flickr)



Dit station ligt op een hoogte van 3500 m boven zeeniveau. Op 21 juli, 1983 werd op deze plek de koudste luchttemperatuur ter wereld gemeten: -89.2°C. In dit gebied bevindt zich ook een van de grootste meren ter wereld, helaas niet te zien want dit meer is begraven onder een dikke laag ijs van wel 4 kilometer. 


Eureka, Canada



 Op weg naar de bewoonde wereld... (Foto: Johannes Zielcke, Flickr) 



Eureka (Ja, echt dat bestaat) is een eiland ver in het noorden van Canada. Hier komt de temperatuur nauwelijks buiten de marge van -20 tot en met -40°C. Het gebied wordt vaak gezien als een van de koudste bewoonde plekken ter wereld. Dit is ook een van de reden waarom het aantal inwoners erg fluctueert.  


Oymyakon, Rusland



Oymyakon in Rusland is ‘s werelds koudste dorp, gelegen op 350 km ten zuiden van de poolcirkel. In dit dorpje is een gemiddelde temperatuur van -68°C gemeten. De naam komt van het woord Jakoets, wat niet bevriezend water betekent. De plek is hiernaar vernoemd vanwege de warmwaterbron in het dorp.