In balans met de locals image
Patries

In balans met de locals

Een smartphone doet het altijd goed op reis. Oprichter en uitgever van Columbus Travel, Matthijs de Groot, laat vaak foto’s zien die op zijn telefoon staan. Van onze families (‘Hè, Louise, is jouw moeder ook bruin?’) of gestapelde woningen in smalle straten (leuk voor mensen die op het platteland wonen).



Matthijs met locals in Vanuatu (Foto: Louise ten Have)



Of foto’s van dikbillen in de wei (veehoudende volken zoals de Maasai weten niet wat ze zien) of van de polder (‘Hoe kunnen jullie leven onder de zeespiegel?’). We vertellen verhalen bij de foto’s zodat locals inzicht in ons leven krijgen zodat we meer zijn dan slechts buitenlanders met grote camera’s en een rijke uitstraling.



Dit is belangrijk omdat andere culturen bezoeken een speerpunt van Columbus Travel is. 
Wij reizigers willen heel veel weten. En we willen veel foto’s maken. Hoe extremer wij het vinden, hoe anders het is, des te beter. We smullen ervan. We ontvangen.



Met name onderlinge verschillen worden meteen opgemerkt en uitvergroot en door camera’s vastgelegd. Ik zie het als een weegschaal. Het ontvangen is één kant van de weegschaal. Maar de weegschaal is niet in balans als we de andere kant negeren. Want alles aan de buitenkant is anders: hoe men woont, eruitziet, eet, feest, rouwt, en ga zo maar door.



Dus is het belangrijk dat we óók veel geven, want geven is de kant die ons met elkaar verbindt. En ik bedoel met ‘geven’ niet het geven van snoepjes of andere materialistische items− ook dit creëert afstand. Ik bedoel dat we laten zien hoe wij leven, er verhalen bij vertellen en benadrukken wat we met elkaar gemeen hebben. Dat kan niet moeilijk zijn, toch?



Het is zoals een vriendin van mij eens opmerkte: ‘Hoe veel je ook reist, jouw wereld wordt geen millimeter groter als je niet leert dichter bij de mens te staan.’ Prachtig toch?





Columbus hoofdredacteur Louise ten Have met een local in Hawai (Foto: Louise ten Have)