Snorkel- en duikparadijzen waar je nooit van hebt gehoord image
Lkoedam

Snorkel- en duikparadijzen waar je nooit van hebt gehoord

De mooiste snorkel- en duiktochten zijn duurzaam, met de grootste zorg uitgevoerd, en staan garant voor een onvergetelijke reiservaring. We zochten vier beestachtig goede trips op bijzondere locaties voor je uit.

Op Fiji kun je met reuzenmanta's snorkelen. Foto: Louise ten Have.
Op Fiji kun je met reuzenmanta's snorkelen. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


De mooiste koraalriffen ter wereld



Vervuiling, toerisme en de opwarming van de aarde zijn de grootste oorzaken van het verdwijnen van steeds meer koraal. Maar liefst 231 van de 704 koraalsoorten wordt bedreigd en een vijfde van alle koralen op aarde is al gestorven. Ten onrechte wordt vaak aangenomen dat koraal een plant is – het gaat om diertjes van een paar millimeter die samenscholen in ‘kolonies’ en riffen vormen. De bekendste en grootste daarvan is het Great Barrier Reef in Australië, maar nergens ter wereld vind je zo veel verschillende koraalsoorten bij elkaar als in Papoea-Nieuw-Guinea. Onlangs hebben wetenschappers hier in één ochtend 178 soorten gevonden – meer dan alle koraalsoorten in de gehele Cariben. De riffen bij Kavieng, Milne Bay en Kimbe Bay zijn de hotspots.



Snorkelen met reuzenmanta’s



Een enorm, zwart gevaarte zwemt om je heen terwijl je aan het snorkelen bent. De reuzenmanta zwemt weer verder en maakt samen met zijn soortgenoten pirouettes alsof ze een show voor je opvoeren. Een ontmoeting met de tot wel zeven meter grote, maar ongevaarlijke reuzenmanta’s vergeet je niet snel. Ze zijn meestal te zien bij zogeheten cleaning stations, waar aanslag op de huid en in de bek van de manta’s wordt weggeknabbeld door andere vissen. Zie je er één, dan zijn er meestal zeven, tien, soms wel vijftien soortgenoten in de directe nabijheid. Maak het zelf mee in de baai van het eiland Kadavu op Fiji, voor zover wij weten de enige plek ter wereld waar je met reuzenmanta’s kunt snorkelen. Je mag er alleen naartoe via een van de vier kleine naburige resorts, die afspraken hebben met de dorpelingen van wie de baai is.



Zwemmen met zeekoeien



Zeekoeien, ook wel dugongs genoemd, zijn bijzonder: ze waren miljoenen jaren geleden zeedieren, gingen toen aan land en zijn vervolgens toch maar weer terug de zee in gegaan. Ze zijn pas na zeven jaar geslachtsrijp en doordat er meestal maar één jong wordt geboren, groeit de huidige populatie maar moeizaam aan. De dieren zijn erg nieuwsgierig van aard en niet per se mensenschuw. Motorboten, en met name de schroeven van de motor, vormen dan ook een groot gevaar. De beste plekken om dugongs niet alleen van dichtbij te zien, maar ook met ze te zwemmen, zijn afgelegen eilanden waar je met een kajak het water op kunt: Caye Caulker voor de kust van Belize, Coron in de Filipijnen, Vanuatu en de Con Dao-archipel in Vietnam.



Snorkelen met clownvissen



De anemoon- of clownvis heeft waarschijnlijk gemengde gevoelens over zijn celebritystatus. Aan de ene kant dreigt hij bijna uit te sterven omdat hij mede door kaskraker Finding Nemo een gewild object is voor het aquarium. Maar zijn toekomst is ook onzeker door de hogere concentratie kooldioxide in de lucht. De zuurgraad van de zee stijgt hierdoor en dat tast het gehoor van het visje aan. Gehoor dat hij nodig heeft om roofvissen te lokaliseren. De vraag is of de anemoonvis zich tijdig zal kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden van het zeewater. Wil je Nemo nog in het wild zien zwemmen? Reis bijvoorbeeld naar de ondiepe, warme wateren van Vanuatu in de Pacific, waar je in Lamen Bay op het eiland Epi een van de weinigen bent die met hen het water deelt.



Meer inspiratie voor snorkel- en duiktochten:

10 duikplekken die je kippenvel bezorgen

Top 4 onderzeese migraties

Snorkel- en duikplekken met het helderste water


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)