Zo zwem ook jij met kwallen
Plekken op de wereld waar je gemoedelijk tussen de kwallen kunt dobberen, zijn uiterst zeldzaam. Op de volgende vier plekken zijn de gevreesde dieren echter net zo gevaarlijk als de gemiddelde zeekomkommer. Omdat zij er millennialang geen natuurlijke vijanden hebben gehad, zijn ze hun gif (vrijwel) verloren.
Togean-archipel, Indonesië
De extreem afgelegen Togean-archipel maakt deel uit van het Indonesische eiland Sulawesi. In het midden ligt het eilandje Kadidiri met zijn Jellyfish Lake. Je ziet er geheel doorzichtige, maar ook lichtbruine kwallen, die zich niets van je aantrekken en vredig door het water zweven.
Kakaban Island, Indonesië
Net buiten de kust van Oost-Borneo ligt Kakaban-eiland, een stip op de Indonesische radar. Het middelpunt, op tien minuten lopen vanaf het strand, is een meer met vier ongevaarlijke kwallensoorten. Snorkel tussen de doorzichtige Aurelia aurita, de minuscule Tripedalia cystophora, de groenbruine Mastigias papua en de Cassiopea ornata, die met zijn tentakels ondersteboven ronddobbert.
Jellyfish Lake, Palau
Het bekendste en zeker het meest afgelegen kwallenmeer ter wereld ligt in de republiek Palau in de Stille Oceaan, duizend kilometer ten oosten van de Filipijnen. Het Jellyfish Lake zit tjokvol goudkleurige schijfkwallen, sommige zo groot als een voetbal. Voor een bezoek moet je een pas kopen voor € 80. Vraag van tevoren waar je het water in moet − de kwallen blijven nooit op één plek.
Arambada Lake, India
Er is weinig bekendgemaakt over dit kwallenmeer in Gujarat, in het westen van India, sinds het in augustus 2014 werd ontdekt door biologen. Op de bodem vonden wetenschappers een tapijt van schijfkwallen, die hun tentakels naar boven richtten. Het gaat om passieve drijvers die zich voeden met kleine vissen en plankton. In het meer kun je ook nog twee soorten schildpadden tegenkomen.