Argentinië: 6 keer de Andes anders image
Lkoedam

Argentinië: 6 keer de Andes anders

Tangomoe in Buenos Aires? Pinguïnoverdosis in Patagonië? Ga naar het hoge noorden van Argentinië! In de dreigende schaduw van de Andes ligt hier een halfvergeten land van Incaruïnes, slaperige koloniale stadjes en onweerstaanbare natuur.

De Argentijnse Andes staat garant voor een onvergetelijke roadtrip. Foto: Hadewych Veys.
De Argentijnse Andes staat garant voor een onvergetelijke roadtrip. Foto: Hadewych Veys. (© Columbus Travel 2015)


Betreed de keel van de duivel



De route van de stad Salta naar Cafayate voert door de Valles Calchaquíes, een schitterend gebied waar dreigende bergen over fantastische woestijnlandschappen en weidse valleien uittorenen. Uitschieter is de Quebrada de las Flechas, de Kloof van de Pijlen. Wind en regen hebben er miljoenen jaren over gedaan om dit maanlandschap – zo ‘onaards’ ziet het eruit – te creëren. Hier en in het rivierdal van de Río de las Conchas wemelt het van de bijzondere rotsformaties, die allerlei bijnamen hebben gekregen, zoals El Anfiteatro (het Amfitheater), El Fraile (de Monnik), Los Castillos (de Kastelen) en La Garganta del Diablo (de Keel van de Duivel). De laatste is een langgerekte pijp die steil omhoog steekt. Soms zit hier een bandje traditionele Argentijnse muziek te spelen.



Help mee op de boerderij



Veel boerderijen en ranches (ook wel estancias of fincas genoemd) in de vruchtbare valleien rondom Salta stellen hun deuren open voor reizigers en vormen een leuke, persoonlijke manier om kennis te maken met het traditionele plattelandsleven. Help mee brood bakken, ga koeien melken of paardrijden. Aanrader: Finca Santa Anita, aan de westoever van het kunstmatige meer Embalse Cabra Corral in Valle de Lerma, een kleine 75 kilometer ten zuiden van Salta. Je kunt rondjes trekken in het zwembad, trektochten maken te paard en kijken hoe tabak wordt verbouwd.



Prik een gaatje voor cactussen



Op de weg van Cachi naar Salta passeer je Los Cardones, een van de 27 nationale parken van Argentinië. Hier zie je – zover het oog reikt – honderdduizenden cactussen. Het lijkt wel een statisch leger uit The Lord of the Rings, met grote en kleine soldaten. Er staat hier maar één soort cactus, de cardón, en die groeit héél langzaam. De kanjers die je ziet (ze kunnen acht meter hoog worden) hebben er honderden jaren over gedaan om zo groot te worden. In de bergen van het park kun je naar hartenlust hiken. Hoogtepunt is de bochtige weg die ruim 3000 meter omhoog voert langs de Quebrada de Escoipe (Ravijn van de Bisschop).



Ga zouthappen



De Salinas Grandes, schitterend gelegen tussen de bergen, zijn 100 km lang en 26 km breed en daarmee de op twee na grootste zoutpan ter wereld. Je bevindt je hier op de Altiplano of Puna, de kale hoogvlakte van Argentinië, op zo’n 3600 meter hoogte. Het is geen verlaten natuurgebied, je kunt hier mensen aan het werk zien die zout winnen. Zij hebben kleine vierkante bassins in de zoutvlakte uitgegraven die zij vullen met water. Zodra het zout is losgeweekt scheppen zij dit van de bodem. Ga aan het eind van de dag, dan kun je, als je geluk hebt, deze uitgestrekte zilverwitte vlakte zien bij roze avondlicht. Donkere bergen op de achtergrond, en onder je voeten die typische structuur van zoutvlaktes: repeterende veelhoekige vlakken met opstaande randen – je waant je even op een andere planeet, waar het overigens voortdurend hard waait. De sculpturen die je hier langs de weg ziet staan (lama’s, een mannetje, een grote uil) zijn volledig opgetrokken uit zout, net als het restaurant in aanbouw dat in het hart van de zoutvlakte langs de weg ligt. De muren, de banken binnen, de tafels – alles is gemaakt van harde plakken zout.



Wandel door een regenboog



De 2100 meter hoge Cerro de los Siete Colores (Berg met de Zeven Kleuren) bij het plaatsje Purmamarca is van een verbijsterende schoonheid. Toen Máxima aan Willem-Alexander haar moederland liet zien, kwam zij onder andere hier naartoe. Je ziet meteen waarom: hier is een geniale landschapsschilder aan het werk geweest. Rood, bruin, roestbruin, vaalgroen, kaki, lichtpaars – brede horizontale lagen van mergel, kalk en leem zorgen hier voor een palet aan kleuren dat waarschijnlijk nergens anders ter wereld op deze manier is gecombineerd. Er loopt een vier kilometer lang wandelpad rondom de berg. Je kunt ook op een mountainbike stappen en de talloze haarspeldbochten van de omliggende heuvels trotseren.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)