Zo ga je op wandelsafari door de Serengeti
De Serengeti in Tanzania is gekend om drie dingen: het prachtige savannelandschap, wilde dieren en de Maasai. Wie ze alle drie op een ongebruikelijke, intense manier wil beleven laat de fourwheeldrive staan, zegt luxe safari resorts gedag en wandelt de oneindigheid in.
De Serengeti in Tanzania is geen onbekende bestemming. Integendeel, het wildpark trekt horden toeristen die wel hunkeren naar het ‘echte’ Afrika, maar die daarvoor niet hun luxe onderkomen en geriefelijke jeep willen opzeggen. Aan de zijde van gids Richard Knocker beleef je de Serengeti op een heel andere manier. Wie met hem over de savanne trekt, maakt niet alleen een voettocht maar een spirituele reis.
Eindeloze vlaktes
Serengeti betekent in de Maasai-taal letterlijk ‘eindeloze vlaktes’. Het is niet alleen het thuis van de boomlange jagers, maar ook van ruim anderhalf miljoen dieren: blauwe gnoes, Thomsongazellen, zebra’s, buffels, olifanten, leeuwen en giraffen. Elk najaar speelt zich hier een van de meest overweldigende natuurverschijnselen af: de migratie van een dikke miljoen planteneters, die afzakken van de noordelijke heuvels naar de zuidelijke vlakten. Het spektakel dat zich afspeelt bij de oversteek van de rivier de Mara kan onmogelijk uit het geheugen gewist worden.
Eén met Afrika
Knockers uitvalsbasis is Ndutu. De in Kenia geboren Engelsman maakt direct indruk met zijn kennis en de onstuitbare wil die te delen. Knocker kent de Serengeti als zijn broekzak. Belangrijker nog, hij weet precies hoe dieren zich gedragen – wanneer er gevaar heerst en wanneer niet. Wanneer je met hem de vlakte op gaat, kun je je maar het beste aan de indrukken overgeven. Loskomend van de primitieve angst die je voelt, lukt het je niet alleen dichtbij de dierenwereld te komen, maar erin op te gaan. Met precies de juiste afgemeten bewegingen en de juiste terughoudendheid – en een geweer als noodverband – kan Knocker je dichterbij olifanten en leeuwen brengen dan in een grommende jeep mogelijk is. Zoals ook de nachten – doorgebracht in een tent, na een genoeglijke maaltijd en te veel Zuid-Afrikaanse wijn – je het gevoel geven één te zijn met Afrika.
Honderdduizend trekkende gnoes
Knocker heeft een uitgesproken voorkeur voor Piyaya, het voorouderlijk land van de Maasai. Bezoekers zijn hier zeldzaam – zonder de luxe van een chique lodge laten de meeste ‘avonturiers’ het afweten. Geen rituele show voor toeristen in deze dorpen. Nee, je proeft van het echte leven van dit trotse jagersvolk, dat al millennia samenleeft met de dieren van de Serengeti. Een van Knockers specialiteiten is de ‘Mozes wandeling’. Wat dat precies inhoudt, weet je pas wanneer het in volle gang is. Rustig, alsof het een ommetje met de hond betreft, slof je over de savanne naar een groep van honderdduizend trekkende gnoes. Als op commando begint de groep te wijken. Zoals Mozes de Rode Zee scheidde, zo scheidt Richard Knocker deze oceaan van holhoornigen. Als je dan nóg niet het gevoel hebt in Afrika te zijn geweest, zal je het gevoel nooit krijgen ook.
Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)