Thailand: zo bezoek je de hill tribes
Er zijn tientallen etnische groepen in Noord-Thailand die ook wel bekendstaan als hill tribes. Een bezoek aan een van deze bergvolken is een onbetwist hoogtepunt van je reis, maar hoe doe je dit met respect voor de lokale cultuur én buiten de gebaande paden?
Er zijn tientallen etnische groepen in Noord-Thailand die ook wel bekendstaan als hill tribes. Sinds mensenheugenis vormt landbouw de belangrijkste bron van inkomsten voor deze mensen. Onder de bekendste bergstammen vallen de Akha, Hmong, Lahu, Lawa, Lisu en Garieng. Sommige wonen al duizenden jaren in het gebied, andere zijn relatief recente vluchtelingen uit Birma (Myanmar) en Laos.
Speelbal van grootmachten
Opvallend zijn de Garieng, waarvan sommige vrouwen gele koperen ringen om hun nek dragen. Door deze zware ’kettingen’ verzakt hun sleutelbeen en wordt hun nek opgerekt. De vrouwen zijn een grote toeristische attractie geworden – duizenden mensen bezoeken hun dorpen om ze te fotograferen of om samen met ze op de foto te gaan, zonder zich te verdiepen in de vraag waarom de Garieng hier überhaupt voor open staan. Het zit zo: de Garieng zijn vluchtelingen, die sinds decennia in een burgeroorlog in hun thuisland Birma zijn verwikkeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het volk een alliantie aan met de Britten om tegen de Birmezen te strijden. De afspraak was dat Groot-Brittannië hun ouderlijk land terug zou geven zodra de oorlog voorbij was. Maar aan het eind van de oorlog waren de Britten zo verzwakt dat ze hun belofte niet konden nakomen en de Garieng aan hun lot over lieten. Er brak weer oorlog uit tussen de Garieng en de Birmese regering.
Opiumhandel
De laatste decennia zijn veel Garieng gevlucht naar Thailand. Daar kregen ze een vluchtelingenstatus, maar niet dezelfde rechten als de Thaise bevolking. De overheid gaf bijvoorbeeld niet genoeg geld voor scholing en veel Garieng mochten niet hun district verlaten of het land bewerken. Ze werden massaal slachtoffer van of betrokken bij de opiumhandel in de Gouden Driehoek, het grensgebied tussen Thailand, Laos, Myanmar en Vietnam. Het gebruik van opium werd toegestaan binnen de dorpsgrenzen van de stammen. Aanvankelijk als pijnstiller, maar daarna als recreatief middel. Met verslaving als gevolg.
Onontdekte bergdorpjes
Veel mensen vergelijken bergstammentoerisme met een bezoek aan de dierentuin – toeristen gaan vaak alleen op het uiterlijk af (ze willen een foto maken of samen op de foto) en niet op de persoon achter het uiterlijk. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Immers, de cultuur echt leren kennen is wat reizen zo interessant maakt. Hoewel er dorpen zijn die aan de lopende band door toeristen worden bezocht, zijn er ook honderden plaatsjes die nog niet of nauwelijks zijn ontdekt. Een aantal daarvan laat reizigers toe bij de locals thuis.
Zo bezoek je een bergstam op duurzame wijze
Neem de tijd: stap niet uit de auto of bus voor een bezoek van twintig minuten. Hoe langer je blijft, hoe beter. Leer de mensen kennen en luister naar hun verhalen. Kies bijvoorbeeld voor een meerdaagse wandeltocht. Nummer twee: vind een privégids die je naar kleine dorpjes brengt. En nummer drie: weet waar je geld naartoe gaat. Vraag welk deel bij de locals terechtkomt. Als je twijfelt, sta er dan op dat je zelf dat deel aan de locals overhandigt.
Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)