Reisfotografietip: De kracht van een eenpootstatief image
Patries

Reisfotografietip: De kracht van een eenpootstatief

'Respect voor iedereen die een driepootstatief meesleept op reis.' Hoofdredacteur Louise ten Have geeft in elke Columbuseditie tips over reisfotografie. In de afgelopen editie geeft zij tips over het gebruik van een eenpootstatief. Volgens Louise biedt een eenpootstatief extra fotografische mogelijkheden vergeleken met een driepoot.

1. Basis

In de basis gebruik je een statief om te voorkomen dat je bewogen foto's krijgt (zie de masterclass in de vorige Columbus-editie). Met mijn eenpootstatief kan ik fotograferen tot een seconde.





"Met een éénpootstatief vertel je in één foto het verhaal" (foto: Louise ten Have)



2. Maar dat is niet alles

Met een eenpoot kun je ervoor zorgen dat alle ingrediënten van een reisfoto bij elkaar komen. Het is een belangrijke uitdaging voor de professionele reisfotograaf om dat voor elkaar te krijgen. Op de foto rechts kun je goed zien dat het zonder statief onmogelijk was geweest om én het kerkje én de muur én het water in één beeld te krijgen.



3. Hoe hoog

Vanaf welke hoogte je een goede foto krijgt, hangt af van wat je allemaal in beeld wilt hebben. Normaliter begin ik met het compleet uitschuiven van het statief, tot een hoogte van 3,5 meter. Hoger kan niet, hoewel ik er ook weleens een stoel bij heb gepakt om nog hoger te komen. En lange mensen zijn natuurlijk in het voordeel! Het uitgeschoven statief houd je met beide handen goed vast.



4. Verbonden

Om te kunnen afdrukken heb je een draadontspanner nodig, maar je kunt ook je camera zo instellen dat het een aantal seconden duurt voordat de camera afdrukt. Eventueel gekoppeld aan meerdere opnames in één keer. Minder handig, maar het kan wel en het maakt het gemakkelijker om het uit te proberen.



5. Lens en scherptediepte

Als je een eenpoot wilt gebruiken om vanaf een hoger standpunt te fotograferen om alles in beeld te krijgen, dan valt de telelens af. Gebruik een standaardlens of, nog beter, een groothoeklens. Diafragmeer genoeg om alles van voor naar achter scherp te krijgen.



6. Het nadeel

Je moet moeite doen om het geheel op te zetten en een opname is niet in één keer gemaakt. Het kost tijd.



7. Het voordeel

Fotograferen met zo'n hoog statief trekt de aandacht, maar juist omdat het tijd kost is de lol er snel af bij de locals. Na niet al te lang gaan ze weer hun eigen gang, waardoor je toch een spontane foto kunt maken.



8. In opkomst

Dat is de GoPro-camera met statief, die meestal wordt ingezet voor het maken van selfies maar ook kan worden gebruikt om van hogerop te fotograferen. Lees hier in het blad op pagina 106 meer over. Nu nog even wachten op een drone waar ik mijn eigen camera onder kan hangen!



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.