Piratennetwerk achter kaping image
Jan-Petra

Piratennetwerk achter kaping

Het Franse jacht Le Ponant, dat vrijdag 4 april is gekaapt in de Golf van Aden, is in handen van een professioneel netwerk van Somalische oud-vissers die het piratenpad hebben gekozen. Bewapend met satelliettelefoons en raketwerpers hebben ze het voorzien op nietsvermoedende, rijke schippers.

De Somalische "marines" vormen een professionele piratenonderneming. Omgebouwde vissersboten worden gebruikt als hoofdkwartier en van daaruit worden kleinere boten geïnstrueerd. Somalische en internationale autoriteiten geloven dat de piraten verantwoordelijk zijn voor een groot aantal van de 150 aanvallen op schepen voor de kust van de Hoorn van Afrika.

Goede behandeling
Gekaapte schepen en hun bemanning worden vrijgegeven als de eigenaar losgeld heeft betaald. Er zijn inmiddels vorderingen in het contact tussen de Compagnie Générale Maritime – de Franse eigenaar van Le Ponant – en de vertegenwoordigers van de piraten. De "marines" hebben de Compagnie Générale Maritime ervan verzekerd dat de bemanningsleden goed worden behandeld. De piraten staan erom bekend hun gegijzelden goed te behandelen zolang er uitzicht is op losgeld. De Franse regering heeft vooralsnog geweigerd losgeld voor het vaartuig en de 30 bemanningsleden te betalen. Onderhandelingen kunnen, uitgaande van eerdere ervaringen met piraterij, nog weken duren. Le Ponant, een gestroomlijnd wit schip bestaande uit vier dekken, twee restaurants en slaapplekken voor 64 passagiers, zou op dit moment net buiten de Somalische kust aangemeerd zijn, bij de kleine haven van Eyl.

Fortuin aan losgeld
Andrew Mwangura, hoofd van een hulporganisatie voor schippers in de haven van het Keniaanse Mombasa, zegt tegenover de krant "The Independent": 'De hoeveelheid losgeld die geëist wordt, hangt af van de waarde van het schip, zijn eigenaar en de nationaliteit van de bemanning. In dit geval zullen ze vragen om miljoenen, daarna hun eis verlagen en dan zal alles goed aflopen.' Mwangura zegt dat er vier concurrerende groepen piraten opereren vanuit de Somalische kust, maar dat Le ponant bijna zeker in handen is van de Somalische "marines." 'Zij zijn het beste georganiseerd', vertelt hij. 'Ze hebben een bijna militaire structuur en training, genoeg wapens, boten en uitstekende communicatiemiddelen.'

De Franse journalist Gwen Le Gouil werd in december acht dagen lang gegijzeld door de "marines." Hij zei dat het 'voormalige vissers waren, die zich hebben ingelaten met illegale praktijken zoals gijzelingen, mensenhandel, geld en handel in archeologische schatten. Ze hebben geen bepaalde politieke betrokkenheid. Alleen geld telt.' Frankrijk heeft een van haar anti-terrorisme teams, de GIGN, naar de basis in Djibouti gestuurd om de gijzeling tot een goed einde te brengen.