De schaduwkant van Brazilië

Nog even en alle ogen zijn gericht op Brazilië vanwege het WK Voetbal. Een uitgelezen kans voor non-profitorganisatie en Columbus-partner Survival International om aandacht te vragen voor de bedreigde inheemse volken van het land. In gesprek met campagneleider Sarah Shenker.



Waar is de gemiddelde toerist in Brazilië zich niet van bewust?



Brazilië is meer dan voetbal, carnaval en Copacabana. Er wonen veel inheemse stammen die geen contact hebben met de buitenwereld; er zijn hier meer geïsoleerde stammen dan waar ook ter wereld. Maar hun bestaan wordt bedreigd. De Braziliaanse regering en grootgrondbezitters pakken op grote schaal hun land af. Land dat deze stammen van eten en onderdak voorziet. De regering is wettelijk verplicht om de inheemse stammen te beschermen en toch worden hele gemeenschappen weggevaagd om de belangen van grote bedrijven te dienen. Deze kant van Brazilië mogen we niet negeren. Survival heeft daarom de campagne The Dark Side of Brazil gelanceerd. We willen de ogen van mensen openen en verontwaardiging teweeg brengen. President Dilma Rousseff moet onder druk worden gezet, zodat zij snel actie onderneemt om de gebieden van de stammen te beschermen. Dit is een van de meest dringende humanitaire vraagstukken van onze tijd.”



Hoe kunnen onze lezers hun reis naar Brazilië afstemmen om aandacht te vragen voor de campagne en/of een bijdrage leveren aan de bescherming van de inheemse volken?



“Als jullie lezers naar Brazilië reizen, moeten zich ervan bewust zijn dat de indianen nog steeds veel land wordt ontnomen. Survival is niet tegen de economische ontwikkeling van Brazilië, maar die moet niet ten koste gaan van de indianen. Ontelbare stammen zijn weggevaagd sinds dit deel van de wereld vijfhonderd jaar geleden werd gekoloniseerd, en dat kunnen we niet nog een keer laten gebeuren. Mensen kunnen schrijven naar president Rousseff, zodat zij onder druk komt te staan. Verder kunnen jullie lezers onze boodschap verspreiden via sociale media. De ervaring leert dat wanneer maar genoeg mensen iets onder de aandacht brengen, er positieve veranderingen kunnen plaatsvinden. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Stammen zoals de Guarani zijn al jaren aan het lobbyen bij de regering om hun oorspronkelijke land terug te krijgen. Ook zijn er indianen die tijdelijk hun gemeenschap hebben verlaten om van buitenaf campagne te voeren. Nixiwaka Yawanawá, een Amazone-indiaan, woont tijdelijk in Londen om met Survival actie te voeren. 'We willen de rest van de wereld laten weten dat we bestaan,' zegt hij. 'Dit is een cruciaal moment voor ons allemaal. We willen gerespecteerd worden als mensen en voor de manier waarop we leven. We geloven dat als de internationale gemeenschap zijn bezorgdheid uitspreekt, onze levens en cultuur kunnen worden beschermd'.”