Fotografietip: Hoe laat je mensen eruit springen? image
Patries

Fotografietip: Hoe laat je mensen eruit springen?

Reisfotografen weten het maar al te goed: locals in een landschap vertellen vaak meer over een land dan een landschap alleen. Maar vaak zitten die locals tegen de achtergrond 'geplakt', waardoor je ze niet meteen of duidelijk ziet. Met een aantal simpele handelingen tijdens het fotograferen is dat gemakkelijk op te lossen.

1. Zet een paar stappen opzij

Het lijkt zo simpel en dat is het vaak ook. Neem bijvoorbeeld de foto van het kind hieronder in Papoea-Nieuw Guinea. Hoe vaak zie je wel niet een soortgelijke foto, maar dan zit de persoon vastgeplakt tegen de palmbomen. Een paar stappen naar rechts lost dit probleem op − de persoon komt los van de achtergrond. De tip is zo simpel dat je de neiging hebt 'm te negeren, maar sla de vele foto's er maar op na die er letterlijk naast zitten.



2. Zak door je knieën

Ook deze tip lijkt heel simpel maar is net zo eff ectief. Ga maar na: als dezelfde foto van veel hoger was genomen, ook dan zou het kind vastgeplakt zitten tegen het water.



3. Zorg dat de achtergrond rustig is

Als de foto van een hogere positie was genomen, dan had het kind tegen het water aan gezeten. In dit geval zou dat geen probleem zijn omdat de achtergrond rustig is. Hoe ‘los’ een persoon komt, is afhankelijk van hoe druk je achtergrond is.





4. Gebruik een langere lens en zet je diafragma open

Als de achtergrond druk is en je de mensen niet los kunt trekken doormiddel van de vorige tips, dan kun je een grotere diafragmaopening gebruiken (bijvoorbeeld 2.8), waardoor er een onscherpe achtergrond ontstaat. Combineer je dit met een telelens dan komt de persoon losser. Zie de foto links. Hoe meer tele je gebruikt, hoe onscherper de achtergrond zal zijn. Hierbij speelt de volgende tip ook een rol.



5. Zorg dat de persoon niet te dicht tegen de achtergrond staat

Hoe dichter de persoon tegen de achtergrond staat, hoe meer tele je nodig hebt om de achtergrond onscherp 200 mm, en de persoon ‘los’ te krijgen.



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief