Nederlanders: de beste allochtoon in Australië image
Jacques plouvier

Nederlanders: de beste allochtoon in Australië

Maar liefst 90.000 Nederlanders wonen in Australië. Australië wordt gezien als een relatief goedkoop, veilig en comfortabel land om te wonen. Melbourne, Peth, Adelaide, Brisbane en niet te vergeten Sydney staan allemaal in de top tien van de meest leefbare steden in de wereld. Australië is dan ook al tijden een populair thuisland voor onze Hollanders.

De meeste Nederlanders emigreerden tussen 1950 en 1960 naar het vijf na grootste land van de wereld. Momenteel wonen er in Australië 96.000 Nederlandse immigranten en ongeveer 250.000 Australiërs hebben (deels) Nederlands bloed, ook wel de Dutch Aussies genoemd. De Dutch Aussies spreken thuis voornamelijk Engels, ook al zijn allebei de ouders in Nederland geboren. De meeste kinderen worden eentalig opgevoed: in het Engels. Hierdoor hebben de Nederlandse immigranten zich makkelijk(er) aangepast vergeleken met andere landen. Niet alleen passen de Nederlanders zich makkelijk aan, ook scoren de Nederlanders goed met de Australische inburgeringtest.



Een Australische krant wist de resultaten van de test in handen te krijgen met een beroep op de Australische variant van de Wet Openbaarheid Bestuur. Met als uitslag dat de Nederlanders de Australische inburgeringtest goed weten af te leggen, de ideale allochtoon zou je dus kunnen zeggen.



Maar ook al wonen de meeste Dutch Aussies jarenlang in `the lucky country ´, Nederland helemaal vergeten doen ze niet. Denk aan het Holland festival, dit is het grootste Nederlandse festival in Australië van het zuidelijk halfrond. En dan de Dutch Courier, een krant die speciaal voor de Nederlandse Australiërs is ontwikkeld.






Foto is gemaakt door: Marleen Hartkamp en Robert Kapaan