Zuid-Afrika - voor alle seizoenen image
Lkoedam

Zuid-Afrika - voor alle seizoenen

Wildlife en wijngaarden, woestijn en opwindende steden: Zuid-Afrika is zo divers dat je er het hele jaar door wel naartoe kunt reizen. Maar natuurlijk moet je ook nog rekening houden met je eigen agenda – waar kun je naartoe als je maar een bepaalde maand of seizoen kunt reizen?









Cederberg is een relatief onbekend natuurreservaat ter grootte van de provincie Utrecht, gezegend met de meest imposante, vreemd gevormde rotsformaties die je maar kunt voorstellen. Hoewel hiken en klimmen hier spectaculair is, zal je het verlaten en afgelegen gebied zo ongeveer voor jezelf hebben. Immers, er worden maximaal vijftig man per dag toegelaten.



Hoogtepunt: de Wolfberg Cracks, twee enorme gescheurde rode rotsen bovenop een bergkam. Na een hike van anderhalf uur bereik je de toegang en dat is waar de lol begint. De bedoeling is om door een van de enorme scheuren de andere kant van de rotskam te bereiken, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Telkens weer lijk je niet verder te kunnen omdat de rotswand te hoog is of omdat enorme stenen de weg blokkeren.



Al puzzelend, kruipend en elkaar duwend en trekkend kom je steeds een stukje verder. Totdat je belandt in een gigantische rode rotskamer met rotsbogen, stenen en een fantastisch uitzicht naar buiten. Je voelt je als een mier tussen grindstenen. En er is nog zo veel meer te zien, zoals de vijftien meter hoge rotsboog Wolfberg Arch en de twintig meter hoge Maltese Cross. Op veel plekken kun je schilderingen, botten of andere overblijfselen van de San – beter bekend als Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied – bewonderen.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 38



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.