Getest: Swarovski verrekijker EL 8x32 image
Mac

Getest: Swarovski verrekijker EL 8x32

Een klein jaar geleden testte Columbus oprichter Matthijs de Groot de Swarovski CL Companion 8x30. Dit is een model uit de aantrekkelijk geprijsde serie verrekijkers van Swarovski Optik.

Tijdens zijn reis naar de Okavangodelta in Botswana heeft Matthijs de EL 10x32 uit het topsegment drie weken in de praktijk getest. De kijker werd dagelijks meegenomen op alle gamedrives, wandelsafari's en vogelkijktochten. De vergrotingsfactor is 10, hetgeen nog net stil te houden is met één hand. De kijker is compact en licht en past al snel in je junglebroekzak.





Belangrijkste natuurlijk is de beeldkwaliteit. Daar kan Matthijs kort over zijn: "Die is van topklasse. Het beeld is dermate scherp en contrastrijk dat het vaak prettiger kijken is door de kijker dan met het blote oog. Dat klinkt misschien raar, maar zelfs als we bijvoorbeeld een luipaard gespot hadden en op slechts tien meter afstand van hem stonden, betrapte ik me erop toch nog de Swarovski voor mijn neus te houden. Alles voor en achter je object wordt mooi onscherp waardoor je je helemaal kan focussen op, in dit geval, de kop van de luipaard. Andere safarigangers keken me soms wat raar aan als ik op een zo korte afstand mijn kijker pakte, maar toen ik ze zelf liet kijken, begrepen ze het al snel. Opvallend overigens hoe weinig safarigangers een verrekijker bij zich hebben, dat zou verboden moeten worden. Ga nooit zonder verrekijker naar Afrika. Vaak mag je niet de paden af, waardoor je toch vanaf een afstand moet kijken. Een goede verrekijker verrijkt je safarireis!"

De bouwkwaliteit is van Oostenrijkse precisie en superdegelijk. Ten slotte de vraag, aan Matthijs welke kijker uit het assortiment van Swarovski Optik de voorkeur zou hebben. "Dat is deze 10x32 of, nog beter, de 8x32 omdat ik de lichtsterkte bij de 8x vergrotingsfactor nog prettiger vind. Mijn voorkeur gaat dus uit naar de 8x32. Voor de meeste situaties is een vergroting van 8x voldoende en in combinatie met de grote lichtsterkte is het beeld zo geweldig mooi, dat dit voor mij dé kijker is.

Overigens heb ik met mijn iPhone een aantal foto's gemaakt door de verrekijker, waarvan je hier de resultaten ziet. Voor mij is dit een handige extra van een topklasse kijker als die van Swarovski Optik. De foto's zijn echt van een prima kwaliteit. En ik hoefde geen camera mee te slepen! Met mijn telefoon en mijn verrekijker kon ik foto's maken met groothoek en tele!"





Concluderend is het advies van Matthijs:

1. Ga nooit naar Afrika zonder verrekijker;

2. Als je het geld hebt, maak dan budget vrij voor een topklasse verrekijker. Met je fotocamera doe je dat ook, en het is echt het geld waard;

3. Zorg voor een goede lichtsterkte, bij voorkeur 3,2 à 4 (8x32 : 32/8=4);

4. Probeer eens foto's te maken met je telefoon door de kijker.



Prijs Swarovski EL 8x32 € 1930,-

Voor meer informatie over de genoemde Swarovski Optik verrekijkers Swarovskioptik.nl



Veel kijkplezier!



Matthijs de Groot

redactie Columbus