Bolivia - avontuurlijke roadtrip door de Andes image
Lkoedam

Bolivia - avontuurlijke roadtrip door de Andes

De glinsterende zoutvlakten in het hoogland van Bolivia behoorden ooit tot een reusachtig, prehistorisch meer. Hun buitenaardse schoonheid vormt een absoluut hoogtepunt van een roadtrip door dit deel van de Andes, maar er is meer. Veel meer ...



Tekst Gerbert van der Aa Fotografie Tom van der Leij



Meer tussen hemel en aarde



Onze chauffeur Antonio oogt onzeker. De Salar de Coipasa, het zoutmeer waar we met de Land Cruiser overheen moeten, ligt vol met plassen water. Al zeker twee uur rijden we langs de oever, op zoek naar een goede plek om erop te kunnen. Op meerdere plaatsen is het zout zo vochtig dat auto’s er in vast zijn komen te zitten. Diepe kuilen verraden dat er lang is gegraven om ze los te krijgen. Pas nadat Antonio voor de zoveelste keer is uitgestapt om lopend de zoutkorst te verkennen, besluit hij het erop te wagen. Hoe verder we het meer oprijden, hoe dieper de plassen water. Ik begin me ongerust te maken. Weet Antonio wel waarmee hij bezig is? Mobiele telefoons hebben in deze uithoek van Bolivia geen bereik. Andere auto’s zijn we de afgelopen uren niet tegengekomen. Wat als we met pech stil komen te staan? Hier overnachten is onmogelijk, dan vriezen we dood. Door het ijskoude water lopen om hulp te halen, is geen optie. Ik zie de krantenkoppen al voor me: ‘Fotograaf en schrijver van Columbus doodgevroren in Bolivia’.



We zijn onderweg over de Altiplano, de hoogvlakte in het zuidwesten van het land. De uitgestrekte regio, gemiddeld bijna vierduizend meter hoog, is het domein van de Aymara-indianen. Behalve in Bolivia woont dit volk van ongeveer twee miljoen mensen ook in de buurlanden Chili en Peru. De Aymara hebben een eeuwenoude cultuur, die de veroveringen door de Inca’s en later de Spanjaarden goed heeft weerstaan. De indianen spreken een eigen taal en verbouwen gewassen, zoals quinoa, die van oorsprong vrijwel nergens anders ter wereld voorkomen. De meeste Aymara hebben zich de afgelopen eeuwen bekeerd tot het christendom, maar hun traditionele goden vereren ze ook. Een van de weinige rituelen die ze niet meer uitvoeren is het mummificeren van hun doden. Overal op de Altiplano zijn nog oude graftombes te vinden. Hun land barst ook van de natuurlijke rijkdommen. Naast quinoa, dat extreem voedingrijk is en de door de Inca ‘moeder van alle granen’ werd genoemd, komt ook de aardappel oorspronkelijk hier vandaan. De Spanjaarden namen de knol in de zestiende eeuw mee naar huis, waardoor de voedselzekerheid in Europa toenam. Ook is de Boliviaanse Altiplano rijk aan delfstoffen. Er wordt onder meer lood, zink en goud gewonnen. De helft van de wereldwijde voorraad aan lithium, het beste metaal om accucellen van te fabriceren, is naar schatting hier te vinden. Ik wil met eigen ogen zien hoe de Bolivianen al die natuurlijke rijkdommen winnen. En proeven wat voor gerechten ze van hun gewassen maken. Maar eerst moeten we levend van dit zoutmeer afkomen.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 35



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.