Puglia, Italië
Een culinaire kruistocht. Wortels van vele olijfbomen lopen als een rode draad door de hak van Italie. Sommige olijfbomen zijn meer dan 500 jaar oud en doorstonden een heel klein stukje van de roerige geschiedenis, vol met landjepikkers en piraten. Een roadtrip door het cultureel rijke Puglia gaat gepaard met overnachtingen in oude boerderijen én culinaire hapjes.
Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have
Een culinaire kruistocht
Ik was een walnoten-likeur aan het drinken in een cafe in het
plaatsje Lecce
toen ik me realiseerde dat ik hier in Puglia
de beste eetervaringen van mijn leven had. Ik begrijp nu waarom
zoveel hippe Romeinen hun weekenden in Puglia
doorbrengen. Op het eerste gezicht is dat niet heel logisch want
wat betreft natuurschoon en landschap heeft Puglia veel
concurrentie van andere, vaak mooiere Italiaanse provincies. Dat is
als je de culturele pronkstukken even buiten beschouwing laat.
Puglia is één van de rijkste Italiaanse streken op het gebied van
Romaanse kunst. Maar wat het landschap betreft eindigt Puglia nou
niet direct in mijn top-3 van Italië
favorieten. Het is grotendeels vlak, hier en daar wat industrie en
in het geheel is het soms zelfs wat saai te noemen. Maar het eten,
dat Pugliaanse eten is bizar. Bizar lekker wel te verstaan. Geen
levensgenieter die er omheen kan. En van het leven genieten, dat
lijkt er bij de Italianen met de paplepel ingegoten.
Pastaheuvels
Eerder reed ik vanuit Napels
de provincie Puglia binnen. Glooiende graanheuvels, of liever
gezegd pastaheuvels produceren veel graan, waardoor Puglia zich
pastaproducent nummero uno mag noemen. De glooiende heuvels zijn
opgedeeld als damborden. Eigenlijk on-Italiaans, als je het mij
vraagt, zo netjes en georganiseerd. Zeker als je zojuist het
chaotische Napolitaanse verkeer achter je hebt gelaten. Mijn doel
voor vanavond is om de stad Trani, één van de havensteden aan de
Adriatische zee, te bereiken. Daar zal ik dan mijn eerste
Pugliaanse hapje en drankje gaan nuttigen.
Klik om te kijken of de papieren
editie of
de digitale
editie nog
beschikbaar is.