Rusland & Finland image
Lkoedam

Rusland & Finland

Ooit was de grens tussen Finland en de Sovjetunie één van de strengst bewaakte stukjes van het IJzeren Gordijn. Vandaag de dag is de oversteek gerust te maken. Van het Finse Lapland naar het Russische schiereiland Kola: een reis in twee werelden.



Tekst Fred Vermeulen, Fotografie René Koster



Grensgevallen



Er staat een rendier voor het restaurant. Mij lijkt dat vrij dom. Je reinste suïcidaal gedrag: binnen staan er immers soortgenoten in meer dan drie varianten op het menu. Het hert vindt van niet, het wil naar binnen, zwaait met zijn gewei – de bast zit er nog op, dus de paartijd moet nog beginnen. Geen bijster mooi hert, als je goed kijkt: wat schonkig op de brede hoeven, de kop wat te zwaar voor het lijf... Nee, vergeleken met een rendier is een ree een gracieuze ballerina. Het hert mag niet naar binnen. Aan een oranje, nylon koord voor de ingang hangt een bordje. Poraoiata: rendierhek, gaarne gesloten houden. Het rendier kijkt glazig en schuurt nog een keer met de harige borst tegen het koord, om vervolgens snuivend weg te draven. Beledigd. Ook nog. Maar goed. Finland. Lapland. Ik had geen idee. Echt helemaal niks. Rendieren, ja. Nou vooruit: mobiele telefoons en een tig-duizend meren. Maar verder? Goed, er komt weleens een voetballer vandaan, dan wel een coureur met een nauwelijks uitspreekbare naam, maar in mijn bewustzijn hield het daar wel op.



Finland was een blinde vlek op mijn geestelijke kaart. Je hoorde er nooit iets over; geen Finse filmster made it big, geen straatrellen domineerden het wereldnieuws, geen Finse schrijver haalde de AKO-shortlist en de klinkerwaterval van de taal was steevast goed voor zero points bij het Songfestival. Het land bestond en verder geen poespas. Finland leek me in alles dat stille meisje in de klas waarvan niemand weet dat ze zo prachtig viool kan spelen. Wat me wel mateloos intrigeerde – pas toen ik het hoorde dan – was dat Finland ooit de noordelijke grens van de Koude Oorlog was; dat een land waar je niks van weet dus eigenlijk decennia lang een voorname buffer is geweest voor de ‘Slavische horden’, terwijl de camera’s van de wereld zich blindstaarden op Oost-Duitsland. En dat die voormalige grens tussen Oost en West in rap tempo ontdooid was, zodat een normaal mens er intussen zo weer overheen kon.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.