Peru - Inca's voor insiders
Het zuiden van Peru is het hart van het oude Incarijk, met enkele van de bekendste cultuurschatten ter wereld, waaronder Machu Picchu en de mysterieuze Nazcalijnen. Maar verrassend veel juweeltjes op dit betoverende stukje aarde blijven onbekend en onberoerd tussen de pieken van de Andes en in de uitgestrekte woestijn aan de kust. Wij helpen je bij het schatgraven!
Tekst en fotografie Beto Adame
Waag je aan de pre-Incakeuken
Er zijn weinig keukens die op duizenden jaren oude tradities kunnen
bogen, maar de Peruaanse is er een van. Basisingrediënten in de
westerse keuken als aardappels en maïs komen oorspronkelijk uit de
Andes, en werden al ver voor het Incatijdperk verbouwd. ‘De oudste
gerechten worden zonder limoen, olie of peper gemaakt, op een klein
vuur in kleien potten of op hete vulkanische stenen’, zegt Walter
Bustamante, die in zijn restaurant Soncollay in Arequipa
inheemse tradities eert. ‘Veel Peruanen zijn door de Spaanse
kolonisten, die hun eigen kookkunsten met die van de indianen
combineerden, glad vergeten wat die tradities zijn, maar de liefde
voor de voorouderlijke keuken zit diep verstopt in ons DNA.’
Neem een kijkje in Walters keuken en probeer in ieder geval de
ceviche (Peru’s
nationale visgerecht, niet zoals gebruikelijk gemarineerd met
limoen maar met passievrucht) of de alpaca (kleine lama, gekookt op
hoopjes steen). Onderweg in de Andes zul je op veel plekken ook
andere pre-Incagerechten als quinoa (een graansoort waar brood of
pap van wordt gemaakt) en pachamanca (mix van vlees, groenten en
kruiden die op gloeiende stenen in de grond wordt gegaard) kunnen
uitproberen. Spoel je maaltje weg met een mate (natuurlijke
cocathee) of chicha (...)
Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 26
Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.