Inheemse talen verdwijnen image
Thierry

Inheemse talen verdwijnen

Veel inheemse talen verdwijnen of dreigen dat binnenkort te doen. Volgens de VN verliest de wereld elke twee weken een taal. Het Mexicaanse Instituut voor Inheemse Talen zet alle zeilen bij om de meer dan 350 inheemse talen in Mexico te redden.

De inheemse taal Zoque, gesproken door nog maar twee oude mannetjes in Tabasco (Mexico), lijkt te verdwijnen. De oude mannen zijn uit elkaar gegroeid en spreken niet langer tegen elkaar, aldus Fernando Nava van het Instituut voor Inheemse Talen in Mexico. Het verliezen van de Zoque taal is slechts een steekproef uit de taalontwikkelingen in Mexico. Dit land van taco's en fiesta's dreigt een belangrijk element van de cultuur te verliezen: Mexico is meer dan 350 inheemse talen rijk, allen met een wortel uit de oude stammen als de Maya's of, zoals in het geval van de Zoque taal, de Olmecas. Het Mexicaanse Instituut voor Inheemse Talen doet er dan ook alles aan om verder verlies te voorkomen, door de inheemse bevolking te stimuleren hun eigen taal te blijven spreken en door spraakopnames te maken.
De oorzaak voor het taalverval ligt bij globalisatie. Zelfs in de meest afgelegen dorpjes dringt de tv door in huishoudens. Bovendien trekken veel indígenas (inheemsen) naar de stad om werk te zoeken. Hun taal laten ze achter zich in het dorp.

Niet alleen in Mexico verdwijnen talen snel. Andere landen waar talen snel verdwijnen zijn Noord-Australië, Zuid-Amerika, Siberië en Oklahoma.