Vaccin tegen malaria image
Wolkje

Vaccin tegen malaria

Nooit meer pillen slikken tegen malaria? Het is mogelijk. Onderzoekers geven aan dat het realiseerbaar is een vaccin te ontwikkelen dat mensen volledig beschermt tegen de infectieziekte. Een vaccin zou jaarlijks een miljoen malariadoden voorkomen.

In Nijmegen aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) lieten tien gezonde mensen zich circa veertig keer steken door muggen die met de malariaparasiet waren besmet. De vrijwilligers slikten al die tijd chloroquine, een medicijn dat de malariaparasiet doodt. Geen van de tien kreeg malaria, omdat ze beschermd waren door de chloroquine. Vijf andere mensen kregen ook veertig muggenbeten, van muggen zonder malariaparasiet.

Resultaten

Een maand later werden alle vijftien mensen gestoken door besmette muggen, zonder chloroquine te slikken. Vijf kregen malaria, tien niet. Die tien waren precies de mensen die tijdens het eerste deel van het experiment afweer tegen de parasiet hadden kunnen opbouwen. De resultaten zouden het begin zijn van een vaccin tegen de infectieziekte.

Hoopvol

'Dat volledige bescherming tegen malaria mogelijk is, is een hoopvol uitgangspunt voor een toekomstig effectief malariavaccin', zegt de Nijmeegse onderzoeksgroep. Al tientallen jaren wordt naar een vaccin gezocht.

Besmetting

Malaria behoort tot de ernstigste infectieziekten in de wereld. Besmetting kan via vuile naalden of via bloedtransfusie geschieden, maar de gangbare manier van overdracht is door een muggenbeet. Jaarlijks sterven vooral in Afrika meer dan een miljoen mensen aan de gevolgen van malaria.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.