Einde in zicht klim Uluru image
Wolkje

Einde in zicht klim Uluru

De Australische top trekpleister Uluru sluit hoogstwaarschijnlijk haar populaire klim. Om veiligheids-, milieu- en cultuurredenen lijkt het erop dat het plan, dat al tien jaar in de ijskast ligt, nu toch doorgevoerd gaat worden.

De reusachtige rode rotsformatie in hartje Australië trekt jaarlijks meer dan 650.000 bezoekers van over de hele wereld. Dagelijks beklimmen honderden toeristen de steile monoliet. Na de klim geniet men op 348 meter hoogte van een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte semi-woestijn van Central Australia. Een fantastische ervaring voor menig reiziger. De roemruchte klim brengt echter ook enkele nadelen met zich mee.

Veiligheid

Het bestijgen van Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is niet geheel zonder gevaren. Tussen 1975 en 2000 zijn 35 mensen aan de klim overleden. Na verscheidene voorzorgsmaatregelen is dit gelukkig niet meer voorgekomen. Desalniettemin is de klim zwaar en gevaarlijk, met name in de zomerse hitte. Kinderen, ouderen en iedereen in een minder goede conditie wordt het daarom afgeraden aan de klim te beginnen.

Milieu

Ayers Rock lijdt zelf ook. In weer en wind verslechtert het rode zandsteen door erosie. Als bezoekers dan ook nog hun afval achterlaten, gaat het snel met de teloorgang van de Australische trots. Eerder dit jaar hebben zelfs enkele vandalen de Aboriginal art op de rode wanden van de rots beklad met graffiti.

Cultuur

Sinds 1985 is Uluru weer in het bezit van de Aboriginalstam Mutitjulu. Zij zijn de traditionele eigenaren en beschouwen de rots als heilig grondgebied. De Mutitjulu zijn daarom niet blij met de enorme toeristenstroom en vragen bezoekers geregeld om de monoliet niet te betreden. Dit verzoek wordt door de meeste toeristen klaarblijkelijk niet gehoord.

De klim van Uluru zal op zijn vroegst vanaf 1 oktober 2011 gesloten zijn.

Foto: deerik.reisreporter.nl