Espressodag in Italië
Italië viert vandaag voor de eerste keer hun nationale drank: espresso. Het wordt georganiseerd door het Nationale Instituut van de Italiaanse Espresso.
Ongeveer een half miljoen boekjes worden verspreid over
duizenden horecagelegenheden. Hierin worden de Italianen eraan
herinnerd wat goede espresso is. Een espresso hoort namelijk binnen
25 seconden in een klassiek klein kopje van 25 milliliter te worden
geschonken. In de Italiaanse cafés worden dagelijks ongeveer 70
miljoen kopjes espresso gedronken. In de koffiesector gaat
jaarlijks ruim 600 miljoen euro om.
Caffè
Sinds de komst van de Arabieren in de 15e eeuw drinken de inwoners
van Italië
koffie. Het drankje wordt elk moment van de dag gedronken. Ze
noemen espresso eenvoudig caffè. Het wordt gewoonlijk gedronken met
veel suiker en geen melk. Maar let op: in Zuid-Italie wordt altijd
eerst de suiker in het kopje gedaan. Dus als je geen suiker in je
espresso wilt, vergeet dan niet te melden dat je een espresso amaro
(zonder suiker) wilt.