Het meest gastvrije land ter wereld is … image
Getty Images

Het meest gastvrije land ter wereld is …

Het is misschien wel een van de dingen waar reizigers het ‘t meest oneens over zijn: welke cultuur is het meest vriendelijk en gastvrij? Aziaten, Grieken en Spanjaarden scoren traditioneel gezien hoog, maar volgens een wetenschappelijk onderzoek van de financiële instantie Remitly gaat er een ander, vrij onverwacht, land met de titel vandoor. En kun jij raden waar Nederland staat?

Of je nou voor een vakantie afreist naar een nieuwe bestemming gaat of van plan bent om elders een heel nieuw leven op te bouwen, de vriendelijkheid van de locals kan je ervaring ter plaatse maken of breken. Immers, als je je ergens thuis voelt zul je er eerder positieve associaties mee hebben dan wanneer je je een toerist of buitenstaander voelt. 

Om erachter te komen welke culturen worden gezien als het meest vriendelijk en gastvrij, ondervroeg Remitly drieduizend deelnemers uit 27 landen op de eigenschap ‘Aangenaamheid’ uit de Big Five Persoonlijkheidstest. De test stelde elke deelnemer vragen die hen een score gaven tussen één en veertig over hoe vriendelijk en welwillend ze werkelijk zijn. Hoe hoger deelnemers scoorden, hoe vriendelijker ze werden gevonden. Remitly berekende vervolgens de gemiddelde score van alle deelnemers van elk land om de ‘vriendelijkheidsscore’ van elk land te vinden. En dit zijn de top tien vriendelijkste landen wereldwijd, van tien naar één! Bekijk de video en/of lees door om te zien hoe de landen aan hun plek zijn gekomen. 


10. België

De meest gastvrije landen ter wereld: België. Foto: Getty Images
Als hekkensluiter vinden we onze zuiderburen, met een gemiddelde score van 32,5 op 40. De chocolade, bier en architectuur trekt jaarlijks tal van internationale toeristen én expats naar België, die hartelijk welkom worden geheten door de vriendelijke locals. 


9. Estland

De meest gastvrije landen ter wereld: Estland. Foto: Getty Images
Op de negende plaats vinden we de Esten, die de Belgen nét verslaan met een score van 32,58 op 40. Hoewel inwoners van Estland nogal gereserveerd of zelfs introvert kunnen overkomen op buitenstaanders, houden ze echt wel van een praatje. Ze hechten veel waarde aan persoonlijke ruimte en privacy, maar staan ook bekend als beleefd en gastvrij. Knoop dus op reis vooral een gesprek aan!


8. Duitsland


Ook onze Oosterburen doen het verrassend goed in de ranglijst: hoewel Duitsers niet altijd de reputatie hebben al te hartelijk te zijn, staat Duitsland met een score van 32,66 op 40 toch mooi op de achtste plek van meest vriendelijke landen ter wereld. Hoewel koetjes en kalfjes misschien niet zo gewoon zijn in de Duitse cultuur als in andere Europese landen, zijn Duitsers erg gastvrij en vriendelijk voor reizigers én expats. 


7. Canada

De meest gastvrije landen ter wereld: Canada. Foto: Getty Images

Canada scoort traditioneel hoog op de ranglijsten voor veiligste landen, meest leefbare steden en mooiste landen, en ook in deze ranglijst weten de Canadezen met een gemiddelde van 32,84 op 40 een mooie zevende plek te behalen. De opgewekte, behulpzame houding van de Canadezen zou volgens Remitly verklaard kunnen worden door de wetenschap van het overleven. Canada is zo’n uitgestrekt en koud land dat mensen op elkaar aangewezen zijn omdat ze anders gemakkelijk zouden kunnen verdwalen of zelfs bevriezen.

Dit is het beste land om te wonen anno 2024

6. Australië

De meest gastvrije landen ter wereld: Australië. Foto: Getty Images
Op de zesde plek vinden we Australië met een gemiddelde score van 33,13. Australiërs hebben de reputatie van ongelooflijk vriendelijk en ontspannen mensen, of ze je nou al jaren kennen of dat je een wildvreemde voor ze bent. Niet voor niets noemen ze iedereen ‘mate’! Die vriendelijkheid is historisch te verklaren, legde Dr. Tanya King, hoofddocent antropologie aan de Deakin University in Victoria, uit aan de BBC: ‘Mensen verhuizen juist naar Australië om het sterk gelaagde klassensysteem in Groot-Brittannië en andere delen van de wereld te ontvluchten.’ Ze zullen zich dus júíst toegankelijk openstellen tegen buitenstaanders. Aussies scoren in het Remitly-onderzoek vooral hoog op eigenschappen als empathie, openheid en vriendelijkheid.


5. Zweden

De meest gastvrije landen ter wereld: Zweden. Foto: Getty Images
Op vijf vinden we onze noorderburen, de Zweden, met een score van 33. Hoewel ze in het begin soms de reputatie hebben enigszins gereserveerd te zijn, zijn Zweedse mensen ongelooflijk gastvrij en hechten ze veel waarde aan eerlijkheid en gelijkheid. Omdat Zweden privacy en persoonlijke ruimte respecteren kan het even duren voordat ze ontdooien, maar als je ze eenmaal leert kennen, zijn ze ongelooflijk gezellig en hartelijk, ofwel perfecte kandidaten voor langdurige, sterke vriendschappen. Niet voor niets luidt een Zweeds gezegde: 'Finns det hjärterum så finns det stjärterum', dat zich laat vertalen als 'als er ruimte is voor het hart, is er ook ruimte voor de staart': waar vriendschap is, is er altijd ruimte voor nóg een vriendschap. Dat vat goed samen hoe open Zweden zijn voor het smeden van nieuwe vriendschappen.


4. Mexico

De meest gastvrije landen ter wereld: Mexico. Foto: Getty Images
Op de vierde plaats staat Mexico, met een score van 33,47. Mexicanen staan wereldwijd bekend om hun sterke gemeenschapsgevoel: grote families van verschillende generaties eten traditioneel samen in het weekend en dit hoge niveau van sociale verbondenheid komt ook tot uiting in de manier waarop Mexicanen omgaan met toeristen. Ze delen hun cultuur vol liefde met mensen die hun land bezoeken, omdat ze trots zijn op hun erfgoed en tradities. Als je begin november in Mexico bent, word je zelfs actief aangemoedigd om mee te doen met Dia de los Muertos (de Dag van de Doden), een van de belangrijkste culturele vieringen in de Mexicaanse cultuur.

Het gelukkigste land ter wereld is ...

3. Kroatië

De meest gastvrije landen ter wereld: Kroatië. Foto: Getty Images
Kroatië weet een derde plek in de ranglijst te bemachtigen door Mexico op tiende punten te verslaan, met een gemiddelde score van 33,50. Voor het land en de lokale economie is toerisme extreem belangrijk, en Kroaten stellen zich dan ook veelal beleefd en gastvrij op, omdat een blijvende positieve indruk willen achterlaten op de mensen die hun land bezoeken. Ze staan bekend als sociaal en gul, vooral omdat ze graag lange gesprekken voeren met vrienden om bij te praten, of juist met nieuwe mensen om ze beter te leren kennen. Kroatië kent een levendige cafécultuur, wat het makkelijk maakt om je niet eenzaam te voelen en nieuwe vrienden te maken. De locals vertellen je maar al te graag welke plekken je vooral moet bezoeken en welke je beter kunt vermijden.


2. Griekenland

De meest gastvrije landen ter wereld: Griekenland. Foto: Getty Images
Griekenland verovert de tweede plek in de ranglijst met een score van 33.71. Grieken worden vaak gezien als nieuwsgierig; ze beginnen graag een gesprek met wildvreemden in de hoop nieuwe vriendschappen en relaties op te bouwen. Socializen is voor Grieken heel belangrijk en ze zetten maar al te graag de deur open voor bekende en onbekende gasten. Er is dan ook een oude Griekse waarde 'philoxenia', wat zich letterlijk vertaalt als 'gastvrijheid' en 'vriend van een vreemdeling' betekent in het Oudgrieks. Hoewel het terug te dateren is tot Griekse god Zeus, die werd gezien als de beschermer van vreemdelingen en reizigers, is philoxenia nog steeds springlevend in het moderne Griekenland, waar een diepgewortelde vrijgevigheid heerst. Het is niet ongewoon voor Grieken om nieuwe vrienden thuis uit te nodigen voor een spitiko (zelfgekookte maaltijd) of zelfs voor Grieken om toeristen een rondleiding door hun stad te geven en hun kennis te verlevendigen met stukjes geschiedenis en mythologie.


1. Zuid-Afrika

De meest gastvrije landen ter wereld: Zuid-Afrika. Foto: Getty Images
Net als dat de echte Big Five in Zuid-Afrika te vinden is, weet het land ook de hoogste score in de Big Five persoonlijkheidstest binnen te harken, met een score van maar liefst 34,63. Zuid-Afrika kent tal van culturen en oefent door de diversiteit een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op reizigers én expats. De natuur, het wildlife, de lange kustlijn en het aangename klimaat maken Zuid-Afrika een topplek om te bereizen en om te wonen. Een van de grootste voordelen is de status van de Zuid-Afrikaanse Rand, waardoor huisvesting en dagelijkse uitgaven voor buitenlanders relatief laag ligt. Zuid-Afrikanen staan bekend als warm en gastvrij, waardoor reizigers en bezoekers zich snel op hun gemak voelen. Het is niet ongewoon om vriendelijke locals begroet te worden als je op straat loopt, en Zuid-Afrikanen zijn over het algemeen blij om een praatje te maken, doorgaans met veel grapjes. 

Dit zijn de 15 veiligste landen en steden ter wereld voor reizigers

En waar is Nederland? 

Hoe gastvrij en vriendelijk is Nederland? Foto: Getty Images
Ons eigen kikkerland blijft met een score van 32,27 steken op een zestiende plaats, achter Spanje, Tsjechië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De top twintig wordt afgesloten door Portugal, Groot-Brittannië, Polen en Zwitserland

Opvallend genoeg stemde ruim 57% van alle internationale deelnemers op hun eigen land op de vraag welk land het vriendelijkste land ter wereld is. Vooral de Zuid-Afrikanen wisten hun eigen land goed in te schatten: maar liefst 97% van de Zuid-Afrikanen stemde op zijn eigen land.

Over het onderzoek
De Big 5 persoonlijkheidstest is gebaseerd op het wetenschappelijke 'Big Five' model van de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken: openheid, consciëntieusheid, aangenaamheid, extraversie en neuroticisme. De vragen in dit onderzoek focusten enkel op het onderdeel 'aangenaamheid', omdat dit wordt beschouwd als de meest effectieve manier om sociale harmonie te meten. Respondenten werd gevraagd hoeveel bezorgdheid ze voelen voor anderen, of ze de tijd nemen voor andere mensen en of ze het mensen graag naar de zin maken. Elke vraag werd gepresenteerd als een stelling waarbij de respondenten konden aangeven of ze het oneens, enigszins oneens, neutraal, enigszins eens of eens waren met de stelling in kwestie. Hoe hoger de scores, hoe vriendelijker, vrijgeviger, behulpzamer en bereid ze bleken om hun belangen met anderen te verenigen. Mensen met een hoge score vinden het belangrijk om met anderen door een deur te kunnen en hebben een optimistische kijk op de menselijke aard, wat inhoudt dat ze waarschijnlijk warm en vriendelijk zijn voor degenen die ze ontmoeten. Ze zouden een vriend kunnen zijn voor mensen die verhuizen naar een nieuw land en op zoek zijn naar een nieuwe sociale kring. 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.