image
Columbus Travel

Kefalonia: dé reisbestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers

Kefalonia, het grootste eiland in de Ionische Zee, is een plek die je niet mag overslaan tijdens je Griekenland-vakantie. Hier vind je uitgestrekte zandstranden, charmante dorpjes en heerlijke Robola-wijn. De rijke natuur vormt dé plek voor talloze buitenactiviteiten. We geven je acht redenen waarom het Griekse eiland op jouw bucketlist hoort. 

1. Ontdek de veelzijdigheid van Kefalonia

Ontdek de veelzijdigheid van Kefalonia.

Kefalonia heeft in alle jaargetijden wel iets te bieden aan reizigers. Of je nu komt voor natuur, cultuur of eten om je vingers bij af te likken: het kan allemaal. Je vindt hier – zoals het hoort op een Grieks eiland – talloze historische bezienswaardigheden terug, en ook in de natuur is avontuur nooit ver weg. Uitrusten kan op een van de vele stranden, terwijl je geniet van een Griekse delicatesse. 


2. Kies uit een van 39 stranden

Kies op Kefalonia uit 39 stranden. Foto: Getty Images

Kefalonia heeft een 237 kilometer lange kustlijn en maar liefst 39 stranden. Myrtos Beach, met witte kiezelstenen en turquoise water, is een van de meest gefotografeerde stranden in Griekenland. Een andere bekende plek is Antisamos Beach, waar de film Captain Corelli’s Mandolin opgenomen werd. Wie de film heeft gezien, herinnert zich vast nog wel het kristalheldere water tegen een weelderige, groene achtergrond. Xi Beach staat bekend om zijn rode zand en is een ideale plek voor gezinnen. 


3. Verken pittoreske dorpen

De pittoreske en kleurrijke dorpjes in Kefalonia.

Het eiland kent tal van charmante dorpen. Zo biedt Assos, gelegen op een smalle landtong, een spectaculair uitzicht op de zee en een sfeervolle Venetiaanse burcht. Fiskardo, het enige dorp dat de grote aardbeving van 1953 ongeschonden heeft doorstaan, ademt nog steeds de charme van weleer uit met kleurrijke huizen en gezellige havencafés.


4. Proef de Griekse keuken

Leer meer over diverse wijnsoorten en doe natuurlijk een proeverij.

De Kefalonische keuken kent tal van lokale specialiteiten, zoals kreatopita (vleespastei) en tsigaridia (verse zeevruchten met gestoofde groenten). Ook de befaamde Robola-wijn komt van dit eiland. De wijn wordt gemaakt van druiven die door de Venetianen werden geïntroduceerd. Tip: bezoek vooral een lokale wijngaard om meer over de wijnsoort te leren en natuurlijk van de wijn te proeven. 


5. Ontdek Kefalonia’s Unesco Global Geopark

Bezoek de Melissani Cave in Kefalonia.

Het Kefalonia-Ithaca Unesco Global Geopark strekt zich – zoals de naam al doet vermoeden – uit over de eilanden Kefalonia en Ithaca. Hier vind je verschillende indrukwekkende grotten zoals Melissani Cave, een ondergronds meer dat schittert als het zonlicht erop schijnt. Je kunt deze grot per boot bezoeken.
De Drogarati Cave vol stalactieten en stalagmieten heeft een akoestiek die perfect is voor muziekconcerten.


6. Ga op outdooravontuur

Kefalonia herbergt het enige Dark Sky Park van Griekenland. Foto: Getty Images

Een ander onderdeel van het Geopark is Ainos. Deze berg is de perfecte plek voor een hike en herbergt verschillende grotten en archeologische vindplaatsen. Hier vind je ook het enige internationale Dark Sky Park van Griekenland, waar je kunt genieten van een ongerepte sterrenhemel. Ainos vormt het hoogste punt van Kefalonia. Hier vind je tal van wandel- en mountainbikeroutes. Vanaf de top van de berg kijk je uit over het eiland en de omliggende zee, waar watersporters kunnen snorkelen, duiken en zeekajakken. De rijke onderwaterwereld kent verschillende wrakken en grotten: perfect om te verkennen tijdens een duik. 


7. Dompel je onder in cultureel erfgoed

Ontdek het hoogste punt van Kefalonia.

Op Kefalonia vind je nog veel cultureel erfgoed. Het kasteel van Assos, op de top van schiereiland Assos aan de westkust, is het grootste van de twee kastelen in Kefalonia. Het werd in de zestiende eeuw gebouwd door de Venetianen om het dorp Assos te beschermen tegen piraten. Het tweede kasteel is dat van Saint George. Door de hoge ligging van het kasteel geniet je tijdens je bezoek van eindeloze vergezichten. De ruïnes van de antieke stad Sami en het Romeinse badhuis van Skala geven een fascinerend inzicht in de geschiedenis van het eiland. De vele religieuze bouwwerken, zoals het Agios Gerasimos-klooster, vertellen het verhaal van het religieuze en culturele verleden.


8. Bezoek het ‘Stay Active Kefalonia’-festival

Stay Active Kefalonia. Ga zeekajakken.

Van 27 t/m 29 september vindt het Stay Active Kefalonia festival plaats. Over het hele eiland worden outdooractiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Maak deel uit van een van de vele wandel- of fietstours, ga zeekajakken op Spasmata Beach of doe mee aan de Ainos Mountain Marathon and Trail Race. 

Plan je reis naar Kefalonia

Met AEGEAN Air vlieg je vanaf Athene in slechts één uur naar Kefalonia.  Omdat er zo veel te zien en doen is, is het verstandig om vooraf alvast wat inspiratie op te doen en activiteiten in te plannen. Je vindt tal van tips op de officiële website van Kefalonia of op Discovergreece.com.

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief