Gelderse parels: kastelen, buitenplaatsen en landgoederen
Nergens in middeleeuws Nederland vond je zo veel steden en kastelen als in Hertogdom Gelre. Een bezoek aan Gelderland voelt dan ook als het lezen van een spannend boek: de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen barsten van de verhalen. Hier slenter je door prachtige tuinen, bewonder je tijdloze kunst en treed je in de voetsporen van de kasteelbewoners van weleer.
1. Huis Landfort
Foto: Cor Bouwstra
In Megchelen in de Achterhoek, pal op de grens met Duitsland, ligt de eeuwenoude buitenplaats Huis Landfort. De geschiedenis van dit imposante huis en het bijzondere park eromheen gaat terug tot het jaar 1434. Het prachtig ingerichte landhuis met zijn vele stijlkamers is te bezichtigen tijdens een begeleidde rondleiding. Je hebt dan ook toegang tot het park en de monumentale moestuin met boomgaard en leifruitmuur. De historische buitenplaats is op vrijdag en zaterdag geopend. Ook worden er geregeld bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals concerten en culinaire avonden.
2. Kasteel Doornenburg
Foto: Jurjen Drenth
Kasteel Doornenburg kent een bewogen geschiedenis. Tijdens het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog diende het als hoofdkwartier van de Duitsers en werd het door de Engelse luchtmacht gebombardeerd. Sinds de grondige renovatie na de oorlog staat het kasteel er weer in volle glorie bij. Glorieus genoeg om in de jaren zestig als decor te dienen in de televisieserie Floris. Vandaag de dag is Kasteel Doornenburg een echt familiekasteel. In de gratis toegankelijke voorburcht vind je Herberg De Doornenburg, waar je binnen of op het terras heerlijk kunt lunchen. Ook kun je er overnachten in de sfeervolle kamers van Bed and Breakfast Kasteel Doornenburg. De hoofdburcht is alleen met een rondleiding te bezichtigen. Kies voor de begeleide variant of ga zelf op pad met de handige audiotour.
3. Kasteel Wijchen
Foto: Jurjen Drenth
Het romantische Kasteel Wijchen is het voormalige liefdesnestje van Emilia van Oranje-Nassau en Emanuel van Portugal. De renaissancestijl waarin het kasteel is opgetrokken is aan dit paar te danken. Zij lieten het omstreeks 1597 grondig herbouwen. Behalve verwijzingen naar het liefdeskoppel vind je in dit kasteel tekenen van een nog verder verleden en krijg je een kijkje in de levens van de mensen die hier honderden jaren geleden woonden. In het kasteelmuseum ga je nog veel verder terug in de tijd. Zo wandel je er door een boerderij uit de bronstijd en bescherm je de museumschatten tegen ongure types tijdens het lopen van de escape route.
4. Landgoed Middachten
Foto: Jurjen Drenth
Middachten is een landgoed met een rijke geschiedenis die meer dan achthonderd jaar teruggaat. Je geniet hier van eeuwenoude tuinen met prachtige lanen en golvende gazons. De prachtigste rozen zijn te bewonderen in de rozentuin en de borders met vaste planten zijn een lust voor het oog. Dat je er vandaag de dag nog steeds voorbeelden ziet van de stijlen in tuinarchitectuur die hier door de eeuwen heen zijn toegepast, is uniek. De kasteeltuinen zijn elk jaar geopend tot en met 30 september. Onafscheidelijk verbonden met de kasteeltuin is het kasteel zelf, als een schilderij met zijn bijbehorende lijst. Op zondagen in juni, juli en augustus is het bijzondere interieur van het kasteel te bezichtigen. Voor een drankje met wat lekkers kun je terecht in de oranjerie.
5. Kasteel Engelenburg
Foto: Catch The Wave Concepts
Al op de prachtige oprijlaan van Kasteel Engelenburg in Brummen waan je je in een andere wereld. Je kunt hier niet alleen heerlijk overnachten in een van de kamers of suites; er is nog veel meer wat deze locatie uniek maakt. Laat je smaakpapillen tintelen in het fine dining restaurant, door Gault en Millau bekroond met 15,5 punten. De vinoloog neemt je graag mee naar de middeleeuwse kelder om de mooiste wijn uit te zoeken ter begeleiding van je gerecht. Drink je liever single malt whisky? Met maar liefst driehonderd (!) soorten herbergt het kasteel de grootste collectie van Nederland. En dan is er ook nog een nine holes-golfbaan in een historisch park met eeuwenoude bomen.
6. Kasteel De Vanenburg
Gelegen in de groene omgeving van Putten vind je Kasteel De Vanenburg. Of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje, iets te vieren hebt met vrienden en familie of wilt vergaderen in stijl, deze prachtige historische locatie is voor allerlei gelegenheden ideaal. Blijf prinsheerlijk overnachten in een van de luxe hotelkamers of -suites en laat je in het restaurant verrassen door de smakelijke creaties van de keukenbrigade, onder leiding van chef-kok Richard Broersma. Het restaurant behoort tot de vijfhonderd lekkerste van Nederland. Sluit je bezoek af met een wandeling door de tuin en leer meer over de monumentale bomen die daar staan, of neem een kijkje bij de bijenstal met Carnica-honingbijen.
Op de fiets langs Gelderse kastelen en landgoederen
De Gelderse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen liggen vaak midden in prachtige natuur. Een fietsroute langs het water, boerenlanden en door bossen is dan ook de perfecte manier om deze historische plekken te ontdekken. Het zal je niet verbazen dat Gelderland het grootste aantal fietsroutes rondom kastelen heeft van heel Nederland. Combineer een actief uitje met een smakelijke lunch of verkoelend drankje op het terras bij de kastelen en buitenplaatsen. Dat is pas vorstelijk genieten!
1. Langs kastelen en landgoederen oost (45 kilometer)
Foto: Jurjen Drenth
De Veluwezoom staat bekend als Gelders Arcadië: een landschap van kastelen, buitenplaatsen en uitgestrekte landgoederen. Op deze route bezoek je het oostelijke deel. Je start bij Kasteel en park Rosendael in Rozendaal. Al sinds de middeleeuwen verbleven de hertogen van Gelre hier. De grote ronde toren van het kasteel is nog steeds te zien. Deze toren met vier meter dikke muren is de grootste donjon die in Nederland bewaard is gebleven. Onderweg kom je ook langs Landgoed Middachten, de IJssel en haar uiterwaarden en door Nationaal Park Veluwezoom. Start- en eindlocatie: Kasteel en park Rosendael
2. Achtkastelenroute (34 kilometer)
Foto: Tim Bilman
De Achtkastelenroute in de Achterhoek is een begrip in Nederland. De route bestaat al meer dan een eeuw en elk jaar volgen duizenden fietsers de gele, zeshoekige routebordjes. Op de route kom je langs de kastelen Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftskamp, Vorden en ‘t Medler. De meeste kastelen, vaak meer landhuizen, worden nog altijd particulier bewoond en zijn daardoor niet toegankelijk voor publiek. De schoonheid van het Achterhoekse coulisselandschap en het uitbundige groen maken dat ruimschoots goed. Start- en eindlocatie: VVV Vorden
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.