Fooi in het Midden-Oosten en Noordelijk Afrika: tactvolle tips per land
De fooicultuur van het Midden-Oosten en landen in noordelijk Afrika is bij menig reiziger berucht om de passief-agressieve houding die locals kunnen hebben tegenover toeristen. Toch lopen de verschillen tussen de Arabische landen flink uiteen en kunnen we deze dan ook niet op één hoop gooien. We zetten de fooiculturen van de populairste Islamitische bestemmingen op een rij.
Egypte: 10% bakshees is niet optioneel
In Egypte is het zó gebruikelijk om fooi te geven dat je er fijntjes aan wordt herinnerd als je geen fooi achterlaat, of als deze in de ogen van het personeel te laag is. Geregeld zal er om méér fooi gevraagd worden. Zie dat niet als een persoonlijke aanval, maar verplaats je in de Egyptenaren. Die zijn, net zoals Amerikanen, voor hun levensonderhoud afhankelijk van (hoge) fooien van reizigers. Vaak wordt er op de rekening al een additioneel bedrag voor de service toegevoegd, maar zelfs dáárbovenop moet je rekening houden met 10% additionele fooi. De Egyptenaren zullen ongegeneerd naar bakshees vragen, wat fooi betekent.
Dubai: geef 10-15% boven op de service charge
Bij de meeste restaurants in Dubai worden de belastingen en fooi al op de rekening gezet. Toch is het zeer gebruikelijk om daarbovenop nog tussen de tien en vijftien procent fooi te geven. In de Verenigde Arabische Emiraten werken buitengewoon veel arbeidsmigranten, die met de relatief hoge lonen in Dubai wat geld naar het thuisland proberen te sturen. De fooi is voor deze arbeiders een fijn extraatje en een van de redenen om huis en haard achter te laten om te bouwen aan de economische toekomst van de familie.
Marokko en Turkije: 10% fooi is gebruikelijk
Iedereen die in Marokko een service verleent, verwacht een kleine fooi voor de bewezen diensten. De inkomens zijn over het algemeen heel laag, waardoor het extraatje boven op het loon van groot belang is voor de lokale bevolking. In kleine, low-key eetgelegenheden geef je tussen vijf en tien procent fooi, terwijl in luxueuze restaurants het percentage oploopt naar tien tot vijftien procent. Een opmerkelijk verschil is daarbij te zien tussen de populaire koningssteden en het achterland. Waar er in steden als Marrakech aan toeristen openlijk gevraagd wordt naar meer fooi, zijn Marokkanen buiten de toeristische trekpleisters ontzettend dankbaar met iedere dirham.
Een zeer vergelijkbare fooiencultuur gaat op voor Turkije. Ook hier is het gebruikelijk om in luxueuze restaurants het fooipercentage wat te verhogen en wordt er buiten de toeristische trekpleisters minder sociale druk uitgeoefend om meer neer te leggen.
Jordanië: geef 20% fooi in restaurants
Jordanië is voor westerse toeristen een van de relatief duurdere landen van het Midden-Oosten en daar komt nog een genereuze fooiencultuur bovenop. Het is gebruikelijk om 20% fooi te geven in restaurants, een percentage dat nergens elders in de regio wordt aangetikt. Als er al een service charge op de rekening is toegevoegd, kun je wat minder geven, maar het is toch nog gebruikelijk om wel íéts achter te laten. De € 4 die je per dag aan je gids en chauffeur dient te betalen, zijn voor het Midden-Oosten ook aan de hoge kant.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.