In de ban van 'Oppenheimer': zo bezoek je Los Alamos en andere filmlocaties als reiziger image
Vellah

In de ban van 'Oppenheimer': zo bezoek je Los Alamos en andere filmlocaties als reiziger

De bioscopen stromen vol voor 'Oppenheimer', de film over de gelijknamige natuurkundige die de atoombom uitvond. Robert Oppenheimer gaf als wetenschappelijk directeur leiding aan het 'Manhattan Project', dat zich richtte op het ontwikkelen van kernwapens in de Tweede Wereldoorlog. Het dorp Los Alamos in de Amerikaanse staat New Mexico werd uit de grond gestampt om de meest briljante wetenschappers bij elkaar te brengen en een atoombom te ontwikkelen. Wat is er over van deze plek en hoe kun je de centrale plaatsen van de film bezoeken? We zochten het uit. 

Nooit van Oppenheimer gehoord? Bekijk de trailer hier:


Wat voor rol speelt Los Alamos in de wereldgeschiedenis?

New Mexico, de staat in het uiterste zuiden van de Verenigde Staten, bestaat voor grote delen uit woestijngebieden, is dunbevolkt en omringd door bergketens. Voor het top secret Manhattan Project waren het de ideale omstandigheden om het dorp Los Alamos te bouwen, een plek waar wetenschappers, ingenieurs en militair personeel samenkwamen voor de ontwikkeling van de atoombom. Op 16 juli 1945 vond de eerste succesvolle test van de Trinity-bom plaats in de woestijn van New Mexico. Niet veel later, in augustus 1945, werden twee atoombommen door de Verenigde Staten ingezet tegen Japan om het einde van de Tweede Wereldoorlog af te dwingen. Los Alamos kreeg zo een cruciale plaats binnen de wereldgeschiedenis.


Kun je Los Alamos bezoeken?

Het dorp bestond voornamelijk uit tijdelijke barakken en gebouwen, maar na het grote 'succes' werd het geleidelijk omgevormd tot een permanent onderzoekscentrum en laboratorium voor nucleaire wetenschap. Ondanks de uitbreiding, vernieuwing en strikte geheimhouding indertijd, zijn vandaag de dag veel plekken uit de film toegankelijk voor reizigers. In het Manhattan Project National Historical Park kun je de filmlocaties bezoeken. Je waant je zo in de jaren 1943-1945: vanaf het moment van Oppenheimer's intrede in Los Alamos tot het vallen van de eerste atoombom.

Een aantal van de filmlocaties, zoals het voormalig huis van Oppenheimer, kun je zelf bezoeken met een individuele wandeling door Los Alamos. Toch is het aan te raden om met een rondleiding het park te verkennen. Met een gids gaan er tal van deuren open die anders gesloten blijven. Los Alamos is nog altijd het epicentrum van de nucleaire wetenschap en de Verenigde Staten willen daar geen ongevraagde pottenkijkers. Enkel in de Tour Behind the Fence kun je bij gebouwen naar binnen en krijg je een inkijkje in het Manhattan Project en de nucleaire wetenschap. In het Los Alamos History Museum ligt de nadruk uiteraard óók op het Manhattan Project, maar wordt de geschiedenis breder getrokken: ook de Koude Oorlog ná de ontwikkeling van de eerste bom en het lokale leven van indianen vóór de wetenschappelijke invasie komen aan bod.

Geen plannen om naar New Mexico te reizen, maar wél benieuwd naar Los Alamos? Het is ook mogelijk om vanuit huis deze virtuele tour te doen.


De krater van de Trinity-atoombom

De Trinity-atoombom werd op een ruim dertig meter hoge toren geplaatst. © Los Alamos National Labaratory

De Trinity Site is gelegen op het White Sands Missile Range. Hier werd het nucleaire testapparaat Trinity boven op een ruim dertige meter hoge stalen toren geplaatst, die werd aangeduid als Ground Zero. De allereerste ontploffing van een atoombom ooit zorgde voor een krater van zeven meter diep, met een diameter van 360 meter.

Hoewel apparatuur en instrumenten hier niet meer te vinden zijn, kun je een obelisk op Ground Zero bekijken en het McDonald House zien, waar de plutoniumkern met de bom werd samengevoegd. Let wel: het White Sands Missile Range is slechts twee keer per jaar geopend voor publiek. Op 21 oktober 2023 en 6 april 2024 zijn er een beperkt aantal bezoekers welkom om de gigantische krater te bekijken. Door het succes van de film Oppenheimer verwacht de organisatie dit jaar een grote toestroom naar de open dagen. Alleen de eerste vijfduizend bezoekers zijn verzekerd van toegang, dus zorg dat je er vroeg bij bent.

Lees ook: Van filmklassiekers tot nieuwe hitseries: de mooiste filmlocaties die je zelf kunt bezoeken

Bezoek ook de universiteiten uit de film

Cambridge is een prachtige universiteitsstad in Engeland.

De toonaangevende universiteiten uit de film spreken tot de verbeelding. De iconische Nobelprijswinnende natuurkundige Albert Einstein werd collega's met Oppenheimer terwijl ze beiden werkten aan het Institute for Advanced Study in Princeton, New Jersey. Princeton University behoort tot de prestigieuze Ivy League: een groep van acht uitmuntende universiteiten in de Verenigde Staten waar een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. Doordeweeks kun je op een twee uur durende rondleiding over de campus door medewerkers; in het weekend kun je aan de hand van een student in één uur het complex ontdekken. Ook de Californische universiteit UC Berkeley uit de film is toegankelijk voor publiek. Alle dagen van de week kun je je opgeven voor een gratis rondleiding (moet je wel even reserveren).
Oppenheimer ontmoet Niels Bohr, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1922, aan de University of Cambridge in Engeland. Voor reizigers is Cambridge van de drie universiteiten uit Oppenheimer het meest indrukwekkend, met St. John’s College, King’s College en Trinity College als majestueuze blikvangers.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.