image
Getty Images

A Christmas getaway: 16 Europese steden om kerst te vieren

De feestdagen komen eraan: tijd voor fonkelende kerstbomen, uitvoerig gedekte tafels en glazen vol glühwein. Tijd voor familie en vrienden … of misschien juist niet. Wil jij dit jaar huis, haard en de schoonfamilie ontvluchten? Deze zestien Europese steden zijn de perfecte getaway voor een zalig kerstfeest!

1. Brugge, België 

Kerstmis in Brugge, België. Foto: Getty Images

Waarom naar Brugge: Europa's best bewaarde middeleeuwse stad straalt het hele jaar door charme uit, maar tijdens de feestdagen des te meer. Het is moeilijk om je een magischere plek voor te stellen terwijl je door de geplaveide straten van Brugge dwaalt, de glinsterende lichtjes bewondert en in knusse cafés opwarmt met een mok warme Belgische chocolademelk.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: tijdens de donkere dagen, tussen 22 november 2024 en 5 januari 2025, vier je een wonderlijke winterbeleving met Wintergloed. Wandel de lichtbelevingswandeling langs 10 lichtinstallaties door het historische deel van de binnenstad, geniet van een uniek schaatsdecor op het Minnewater en scoor je laatste cadeautjes op de kerstmarkten. 


2. Brussel, België

Kerstmis in Brussel, België. Foto: Getty Images

Waarom naar Brussel: Brussels Winterpret is een van de meest veelzijdige kerstfestivals in Europa. Het evenement, dat dit jaar plaatsvindt van 29 november tot 5 januari, strekt zich uit van de Grote Markt tot het Sint-Katelijneplein en biedt alles van ambachtelijke kerstkraampjes tot een gigantisch reuzenrad en een verlichte schaatsbaan. De stad wordt in de avonduren verlicht door magische lichtshows die het historische centrum tot leven brengen.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: bewonder de spectaculaire licht- en geluidsshow op de Grote Markt, die elke avond de middeleeuwse gebouwen tot leven brengt met kerstkleuren en muziek.


3. Kopenhagen, Denemarken

Kerstmis in Tivoli, Kopenhagen, Denemarken.  Foto: Getty Images

Waarom naar Kopenhagen: of de Kerstman op de Noordpool, Finland of Groenland hoort, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar als we van het laatste uitgaan, dan is Denemarken een prima uitvalsbasis, want Groenland is immers Deens grondgebied. volgens het World Happiness Report is Denemarken bovendien een van de gelukkigste landen ter wereld en dat op zich maakt het al een geweldige plek om de kerstvakantie door te brengen. Het gaat er tussen 15 november en 5 januari bijzonder merry aan toe in de Tivoli-tuinen in Kopenhagen, waar antieke pretparkattracties worden versierd met lichtjes en omgeven worden door een schattige kerstmarkt in alpine dorpsstijl. De kerstboom fonkelt in het midden van de schaatsbaan, je kunt het huis van de Kerstman bezoeken en het jeugdkoor zorgt voor de nodige sfeer. Proef al wandelend van Deense kerstklassiekers als peperkoekhartjes, pannenkoeken, marsepein, sandwiches met geroosterd varkensvlees, æbleskiver en rijstpudding. 

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: reserveer een tafel bij Restaurant Vita voor wat andesteg, een traditioneel Deens kerstgerecht van knapperige, sappige geroosterde eend geserveerd met pruimen en appels.

Lees ook: Deze 17 Europese steden weg van de massa brengen je geheid in de kerststemming

4. Dresden, Duitsland

Kerstmis in Dresden, Duitsland. Foto: Getty Images

Waarom naar Dresden: Dresden wordt vanwege haar prachtige barokke architectuur en rijke cultuur vaak omschreven als de 'Florence aan de Elbe'. Tijdens kerst verandert de stad in een sprookjesachtige bestemming dankzij de Striezelmarkt, die al sinds 1434 een kersttraditie is. Deze oudste kerstmarkt van Duitsland biedt een feestelijke sfeer met ambachtelijke kraampjes, typische lekkernijen zoals Stollen en schitterende kerstverlichting. De historische Altstadt vormt tussen 27 november en 24 december een prachtig decor voor dit winterse feest, met bezienswaardigheden zoals de Frauenkirche en het Residenzschloss die in kerstlicht baden.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: probeer de beroemde Dresdner Stollen, een traditionele kerstcake die al eeuwenlang wordt gebakken, bij een van de vele kraampjes.


5. Düsseldorf, Duitsland

Kerstmis in Dusseldorf, Duitsland. Foto: Getty Images

Waarom naar Düsseldorf: Düsseldorf is een van de populairste kerstbestemmingen in Duitsland, met meerdere kerstmarkten verspreid over de stad. Het oude centrum en de Königsallee vormen tussen 21 november en 30 december 2024 een prachtig verlicht decor voor kraampjes met ambachtelijke cadeaus, Duitse lekkernijen en feestelijke muziek. Het winterse uitzicht op de Rijn maakt het helemaal af.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: trek je stoute schaatsen aan en vertoon je kunsten op de schaatsbaan van de Corneliusplatz, vlak bij de Königsallee. Zoek je het liever hogerop? Maak dan een ritje in het reuzenrad op de Burgplatz en geniet van een onvergetelijk panoramisch uitzicht over de stad. 


6. Keulen, Duitsland

Kerstmis in Keulen, Duitsland. Foto: Getty Images

Waarom naar Keulen: niets belichaamt de ouderwetse kerstsfeer meer dan een knusse kerstmarkt en laten we wel wezen: niemand neemt kerstmarkten serieuzer dan de Duitsers. Niet voor niets trekt Keulen elke winter zo'n vier miljoen bezoekers, die onder andere op de kerstmarkt aan de voet van de befaamde kathedraal afkomen. Dit jaar geniet je van 18 november tot en met 23 december van alles wat fonkelt en glittert. 

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: geniet van de sprankelende kerstlichtjes overal door de stad vanaf het observatiedek van KölnTriangle, de toren aan de Rijn, recht tegenover de Kathedraal.


7. München, Duitsland

Kerstmis in München, Duitsland. Foto: Getty Images

Waarom naar München: in München vier je tussen 25 november en 24 december een authentieke Beierse kerst met de Christkindlmarkt op de Marienplatz, met het historische Rathaus als achtergrond. Tussen zondag en donderdag trakteren muzikanten je op zowel Duitse kerstklassiekers als internationale kersthits vanaf het Rathausbalkon, terwijl je over de markt kunt slenteren op zoek naar handgemaakte cadeaus en traditionele Beierse gerechten. Na een bezoek aan de kerstmarkt warm je op met een kop Glühwein in de Weinstube Ayinger, een traditionele Beierse kroeg op steenworp afstand van de markt. Naast de kerstmarkt is het Tollwood Winterfestival op de Theresienwiese met kunst, cultuur en biologisch eten een must-visit. Je bezoekt het festival dit jaar tussen 26 november en 23 december.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: een van de hoogtepunten van het adventseizoen in München is de Krampus Run: zo'm driehonderd Krampussen, Perchten en Klause rennen op 8 december van de Sendlinger Straße naar de Marienplatz. De figuren zien er misschien eng uit, maar je merkt al snel dat je niet bang voor ze hoeft te zijn.


8. Münster, Duitsland

Kerstmis in Münster, Duitsland

Waarom naar Münster: Münster is een van de sfeervolste kerststeden in Duitsland, met vijf unieke kerstmarkten in de historische binnenstad. Hier geniet je van 25 november tot 23 december van gezellige kraampjes en typisch Duitse lekkernijen, terwijl je wordt omringd door middeleeuwse gebouwen en knusse kerstsferen. Elke markt heeft zijn eigen karakter, maar allemaal bieden ze een authentieke kerstervaring dicht bij huis.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: bezoek het kerstdorp bij het Kiepenkerl-plein, beroemd om zijn prachtige, ambachtelijke decoraties en lokale specialiteiten zoals Westfaalse ham.


9. Londen, Engeland

Kerstmis in Londen, Engeland. Foto: Getty Images

Waarom naar Londen: de Engelse hoofdstad heeft tijdens de feestdagen nu eenmaal een tijdloze aantrekkingskracht - denk aan de versierde Georgische herenhuizen, levendige pubs en een vleugje Dickensiaanse charme. Befaamde winkelstraten als Regent Street en Oxford Street strijden met de mooiste kerstverlichtingen, waarvan je kunt genieten met een speciale bustour tussen 14 november en 3 januari. Van 16 november tot 19 januari treed je in de voetsporen van Harry Potter tijdens Hogwarts in the Snow. Of geniet van 28 november tot 20 december van een magische boottocht over de Thames in kerstsferen. En dat is nog lang niet alles ...

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: een van de meest magische kerstervaringen is zonder twijfel een schaatstochtje over de bevroren achttiende-eeuwse binnenplaats van Somerset House, een uitgestrekt neoklassiek gebouw aan The Strand. Schaatsen kan tussen 13 november en 12 januari. 

Ook interessant: Zo vieren ze Kerstmis over de grens: 11 verrassende wereldse tradities

10. Parijs, Frankrijk

Kerstmis in Parijs, Frankrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Parijs: de Franse hoofdstad staat tijdens de feestdagen geheel in het teken van Kerstmis, van de lichtinstallaties op de Champs-Elysées tot talloze pop-upmarkten en ijsbanen. 

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: of je nu naar de etalages buiten of de enorme kerstboom binnen staart, Galeries Lafayette (het Franse equivalent van de Bijenkorf) is de moeite waard om tussen 15 november en 31 december een paar medetoeristen weg te ellebogen voor het beste zicht. Toch te druk? Probeer dan een van deze winkels ...


11. Straatsburg, Frankrijk

Kerstmis in Straatsburg, Frankrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Straatsburg: Straatsburg is de thuisbasis van de oudste kerstmarkt van Frankrijk, die al sinds 1570 bestaat. Er zijn in de 'kersthoofdstad' van 27 november tot en met 27 december totaal twaalf markten om te bezoeken, dus je niet snel vervelen. Wil je doen zoals de locals doen? Verruil de heerlijke lekkernijen op de kerstmarkten dan voor de kroon van de Elzasser lekkernijen: foie gras - een Franse kersttraditie.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: de mooiste kerstmarkt bevindt zich aan de voet van de prachtige kathedraal van Straatsburg, het hoogste bouwwerk dat in de middeleeuwen is gebouwd en nog steeds bestaat. Dit is je kans voor een topfoto!

Wil je ook weten: Zo ga je écht een gelukkig nieuwjaar tegemoet: 15 levenslessen uit andere landen

12. Valkenburg, Nederland

Kerstmis in Valkenburg, Nederland. Foto: Getty Images

Waarom naar Valkenburg: Dat je niet de grens over hoeft, bewijst ons eigen Limburgse Valkenburg. Het wordt beschouwd als de kersthoofdstad van Nederland en werd vorig jaar nog verkozen tot een van de beste kerstbestemmingen van Europa. Valkenburg is dan ook uniek, met ondergrondse kerstmarkten in de mergelgrotten, zoals de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Deze worden tussen 15 november en 5 januari omgetoverd tot een sfeervol decor met verlichte stalactieten, ambachtelijke kraampjes en kerstversieringen. Buiten de grotten zijn er kerstparades en de stad is prachtig versierd.
Hiermee kom je zeker in de kerststemming: bewonder de Landal Christmas Parade die tweemaal keren per week door het centrum trekt, met rijkelijk versierde praalwagens en dansers in prachtige kostuums.


13. Salzburg, Oostenrijk

Kerstmis in Salzburg, Oostenrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Salzburg: het mag geen verrassing heen dat ook de beroemde Christkindlmarkt in de oude binnenstad van het Oostenrijkse Salzburg, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat en die als achtergrond diende voor The Sound of Music, gedomineerd wordt door muziek. Al sinds de vijftiende eeuw maken meezingers en traditionele blaasmuziek net zo deel uit van de festiviteiten als de glühwein en marktkramen. Dit jaar dompel je je onder in kerstsferen tussen 21 november en 1 januari. Proef ook vooral de bauernkrapfen (gefrituurde gebakjes).

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: het is letterlijk het hele jaar door Kerstmis in de Christmas in Salzburg-winkel aan de Goldgasse, bekend om zijn bijzondere ornamenten (vooral die met de hand geschilderd op eierschalen).


14. Wenen, Oostenrijk

Kerstmis in Wenen, Oostenrijk. Foto: Getty Images

Waarom naar Wenen: de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bruist van de kerstsferen in december – vrijwel elk gebouw wordt versierd door kerstverlichting. Wenen staat bekend om zijn markten, maar de Weense Kerstmarkt van 10 november tot en met 26 december bij het stadhuis en de kerstboom op Rathausplatz stelen wel echt de show. Breng ook een bezoekje aan de nabije Nativity Trail en de Tree of Hearts.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: geniet van de kristalheldere tonen van het enige echte Weense jongenskoor, dat al meer dan vijfhonderd jaar bestaat en traditiegetrouw in eigen stad optreedt tijdens de feestdagen.


15. Praag, Tsjechië

Kerstmis in Praag, Tsjechie. Foto: Getty Images

Waarom naar Praag: de kerstmarkten van Praag maken de Tsjechische hoofdstad met gemak tot een van 's werelds beste plekken om kerst door te brengen. De hele maand december kunnen Tsjechen en toeristen genieten van glühwein, plakkerig gebak en geroosterde ham. De belangrijkste markten vind je in de oude binnenstad en op het Wenceslasplein, op slechts tien minuten lopen van elkaar, tegen de achtergrond van prachtige gotische architectuur.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: nip aan svařák, een Tsjechische glühwein met een vleugje citrus uit een marktkraam. Liever zoeter of alcoholvrij? Ga dan voor de warme chocolademelk van het historische Cafe Slavia, dat al sinds 1881 bestaat.


16. Stockholm, Zweden

Kerstmis in Stockholm, Zweden. Foto: Getty Images

Waarom naar Stockholm: In de Zweedse hoofdstad Stockholm wordt je gegarandeerd getrakteerd een authentieke Scandinavische kerstervaring. De kerstmarkt in Gamla Stan in het middeleeuwse hart van de stad, staat van 25 november tot 23 december vol met houten kraampjes die Zweedse kerstspecialiteiten zoals glögg en pepparkakor verkopen. Daarnaast zijn de stad en de omringende eilanden prachtig verlicht, wat een betoverend winterdecor tot gevolg heeft.

Hiermee kom je zeker in de kerststemming: verken het openluchtmuseum Skansen, waar kerstvieringen plaatsvinden met traditionele dansen en ambachten uit verschillende regio’s van Zweden. Dans rond de kerstboom, leer kaarsen en kerstknutsels te maken of bezoek de kerstmarkt.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.