Van filmklassiekers tot nieuwe hitseries: de mooiste filmlocaties die je zelf kunt bezoeken image
Getty Images

Van filmklassiekers tot nieuwe hitseries: de mooiste filmlocaties die je zelf kunt bezoeken

Liefhebbers van prachtige filmlocaties kunnen hun hart weer ophalen: Game of Thrones komt met een prequel op de hitserie, Lord of the Rings met een serie na de filmtrilogie. Reden om eens dieper in de mooiste filmlocaties van populaire films en televisieseries te duiken, van James Bond tot Sex Education.

De mooiste filmlocaties van James Bond in Zwitserland

Mürren is een van de mooiste Zwitserse bergdorpen. © Jungfrau Region Tourismus

Het knusse en authentieke Mürren is een typisch Zwitsers bergdorp: een autovrij centrum, veel houten architectuur en geweldige uitzichten. Niets voor niets vond James Bond hier het decor voor zijn kaskraker On Her Majesty's Secret Service. Ook Piz Gloria, gelegen op de top van de Schilthorn, speelt een belangrijke rol in deze film. In een scène maakt Bond Piz Gloria met de grond gelijk, maar in de werkelijkheid heeft de productie van de film juist geholpen de plaats op te bouwen. Mede dankzij hun financiering is Piz Gloria een bijzondere plek in Zwitserland, met een volledig elektrische gondelbaan en een roterend restaurant, enkel met lokale producten.

Gaat deze plek op je verlanglijstje? Combineer je bezoek aan Mürren met enkele andere highlights in de Zwitserse regio Bern

De mooiste filmlocaties van Game of Thrones in Engeland en Spanje

Cacéres is een van de mooiste filmlocaties van House of the Dragon. © Getty Images

De waanzinnig populaire serie Game of Thrones is voor een belangrijk deel opgenomen in Dubrovnik, Kroatië. De vestingstad – als enige ter wereld volledig ommuurd – ademt historie en vormt een perfecte match met de tijdsgeest van de serie. Mede door het succes van Game of Thrones kwam het toerisme in Dubrovnik in een stroomversnelling. ’s Zomers wordt het kleine stadje werkelijk overspoeld met GoT-fans die de locaties van de opnames één voor één af gaan.

Voor de prequel van Game of Thrones – House of the Dragon – is de productie verplaatst naar Engeland, Spanje en Portugal. St. Michael’s Mount in Cornwall lijkt wel gemaakt voor de serie, zó mooi is het kasteel gelegen in de baai. Ook Kynance Cove en Holywell Bay Beach nabij Cornwall vormden filmsets voor House of the Dragon, wat de Britse kustregio een van de toplocaties van de serie maakt. Cáceres in Spanje was in King’s Landing al van groot belang en zal ook in de nieuwe serie de hoofdstad vormen. Het oude stadscentrum, de smalle straatjes en de mix van Romaanse, Gotische en Moorse invloeden maken van Cáceres de begrijpelijke filmset. Overigens is deze locatie een stuk aantrekkelijker voor Game of Thrones-fans (en óók niet-fans) dan Dubrovnik, omdat het nog een stuk minder is ontdekt door het grote publiek.

Wil je toch naar Kroatië? Combineer Dubrovnik dan met de gaafste activiteiten buiten de stad

De mooiste filmlocaties van Lord of the Rings in Groot-Brittannië

We durven wel te stellen dat het algemeen bekend is dat de filmtrilogie van Lord of the Rings is opgenomen in Nieuw-Zeeland. De oneindig groene heuvellandschappen waren ook de plaats waar het eerste seizoen van Amazon’s serie werd opgenomen. Maar de iconische connectie tussen Nieuw-Zeeland en Lord of the Rings is eindig. Voor seizoen 2 van de serie wordt Midden Aarde verplaatst van Nieuw-Zeeland naar Groot-Brittannië. Dat seizoen van de Lord of the Rings wordt opgenomen bij Bray Film Studios in Maidenhead en Bovingdon Airfield in Hertfordshire. Laatstgenoemde vormde eerder al het decor voor Justice League en Fast & Furious 6. Voor wie liever - geheel terecht - naar het échte Midden Aarde afreist, en dus naar Nieuw-Zeeland, hebben we bovenstaande video bijgevoegd.


De mooiste filmlocaties van Sex Education in Wales  

Sex Education is een van de populairste series op Netflix. De kijker wordt meegenomen langs lieflijke dorpjes en uitgestrekte landschappen. Wye Valley, langs de rivier Wye, is de regio waar de serie is opgenomen. Dit gebied ligt op de grens van Engeland en Wales, maar het uiterste zuidoosten van Wales is the place to be. Hier bevindt zich ook het allerschattigste Brown Village Stores, het winkeltje waarin we Maeve in een scène zien. Roger en Ruth, eigenaren van het winkeltje sinds 1958, hebben geen Netflix, laat staan dat ze Sex Education ooit hebben gezien. Ze zijn dan ook bijzonder verrast met de toestroom fans die Brown Village Store met eigen ogen willen zien. Brown Village Stores is gelegen in het dorpje Llandogo, uiteraard ook in de Wye Valley. Even verderop bevinden zich de oude bruggen waarover Otis geregeld een wandelingetje maakt. De Old Railway Bridge en Brockweir Bridge zijn de fraaie locaties waar de rustieke scènes zijn opgenomen.

Genoeg locaties om af te struinen dus, maar het mooiste moet nog komen: het karakteristieke, houten droomhuis waar Otis met zijn moeder woont is een vakantiewoning. De chalet vormt de ultieme uitvalsbasis om de Wye Valley te verkennen. Het landgoed gaat naadloos over in wandel- en fietspaden en de Wye is uitermate geschikt voor een kanotocht. De keerzijde van het succes van Sex Education: je moet er vroeg bij zijn om het huis te boeken en het prijskaartje is flink - zo'n duizend pond per nacht, met een minimaal verblijf van vier nachten.

Eerder was La Casa de Papel een ware Netflixhit. De filmlocaties in Madrid zijn gemakkelijk te bezoeken.

De mooiste filmlocaties van Star Wars in Tunesië

Star Wars-bestemmingen als de Tatooine en Endor vereisen geen ruimteschip, maar zijn op onze eigen aarde te vinden. Luke Skywalker reisde namelijk gewoon af naar TunesiëVoor de mooiste ervaring reis je af naar Matmata, waar het traditionele Sidi el Driss Hotel is gevestigd. In A New Hope is dit hotel als Skywalkers thuis weergegeven. De twintig kamers dragen de eeuwenoude berbercultuur nog altijd uit en zijn voor een klein bedrag te boeken - vanaf tien euro per nacht. Speciale vermelding verdient de website van Sidi el Driss, waar je cursor verandert in een lightsaber.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.