Eropuit in eigen land: 4 leuke inhaalreizen met de trein
Waarheen pak jij straks de trein, zodra musea en horeca weer open gaan en je de gemiste reisjes eindelijk mag gaan inhalen? We zetten je op het goede spoor met vier leuke stedentrips om naar uit te kijken. Je komt met de trein direct aan in hartje stad, zonder file- en parkeerstress.
Inhaalreis 1: stedentrip Breda
De negentig kunstwerken van het grootste museum van Breda, de Blind Walls Gallery, vind je gewoon op straat. Hier werken kunstenaars aan een verzameling muurschilderingen die je meeneemt naar het verleden, het heden en de toekomst van Breda. Dat begint al in de fietstunnel onder het spoor op zo’n vijf minuten lopen vanaf het station, met een mural van de fabrieksarbeiders die in Machinefabriek Backer en Rueb stoomlocomotieven assembleerden. Je ontdekt de schilderingen via de website, app of tijdens een rondleiding met gids.
Foto: Branko de Land
Hip en oncoventioneel
Zoek je een lunch die net zo hip en onconventioneel is? Loop dan binnen bij de jongens van Zand en Klei, waar ze de ordinaire knol in een sexy jasje stoppen, of houd je suikerspiegel op peil te midden van het felroze interieur van A Cup of Cake, een cupcakeboetiek met eigen sprinkle pool. Nóg alternatiever is het Haveneiland in de wijk Belcrum, met Stek Breda - een verzameling van creatieve ondernemers, ateliers en horeca die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben-, Skatepark Pier15 en Belcrum Beach, het stadsstrand van Breda. Meer waterpret? Ga dan suppen over de singels. Je peddelt langs het stadspark, het Kasteel van Breda en de oude Koepelgevangenis, met telkens daarbovenuit stekend de Onze Lieve Vrouwe Kerk.
Foto: Mario E Kaufios Fraiz
Groene Oase in het Mastbos
De Brabantse buitenlucht is nog aangenamer in het Mastbos, een van de oudste aangeplante naaldbossen van Nederland. De elf of veertien kilometer lange NS-wandeling Mastbos voert door deze groene oase net buiten Breda, met stille vennen en de mooiste vlonderpaden van Noord-Brabant. Wandelend langs rivier de Mark bereik je het sprookjesachtige, vijftiende -eeuwse Kasteel Bouvigne. Wandel je liever korter om meer tijd over te houden voor Brabantse gezelligheid in de binnenstad? Huur een OV-fiets op het station en wandel een verkorte versie van de route.
Foto: Jeffrey Groeneweg
Inhaalreis 2: stedentrip Nijmegen
De eerste halte tijdens een bezoek aan Nijmegen is ook de eerste halte in de geschreven geschiedenis van ons land: Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Op zo’n achttien minuten lopen van het station, of slechts zeven minuten met de OV-fiets, vind je Museum het Valkhof. Hier reis je terug naar het Noviomagus uit de Romeinse tijd. Naast een verzilverde Romeinse gezichtshelm vind je hier een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst, met veel aandacht voor de Valkhofburcht van keizer Karel de Grote. In de Romeinenwerkplaats maak je zelf kleurrijke mozaïeken, bouw je een stenen boog zonder cement en schiet je met een katapult.
Foto: Flip Franssen
De Ooijpolder
Vanaf Museum het Valkhof sta je in een paar minuten lopen aan de oever van de Waal. In de Ooijpolder verruil je de drukte van de stad voor wilde paarden, bevers, gakkende ganzen en Galloway-runderen. Kies een van de negen wandelroutes door de uiterwaarden van de Waal, waar je zonder het geraas van auto’s en zelfs fietsen door een uitgestrekt polderlandschap loopt met hier en daar een dorpje en boerderij. Even verderop naar het westen sta je weer op de levendige Waalkade in hartje Nijmegen.
Foto: iStock
Groene stad
De trein nemen is niet de enige bewuste keuze die je maakt tijdens een stedentrip naar Nijmegen. Dit is een van de groenste steden van ons land, van recycleshoppen bij Sussies, waar je vintage kleding vindt, tot eten bij Wally, de duurzaamste burgertent van Nederland. Wat dacht je van een burger met zeewier, Groningse Krombekbonen of oesterzwammen uit Nijmegen? Duurzaam overnachten kan in Guesthouse Vertoef, met zonnecollectoren op het dak en lokale producten in de keuken. En nog lekker centraal ook, op slechts driehonderd meter van het station.
Inhaalreis 3: stedentrip Apeldoorn
Al in de trein, waar je alle rust en ruimte hebt om te schetsen, rekenen en na te denken over je project in CODA Museum, hét cultuurhuis in het centrum van Apeldoorn. Behalve museum, bibliotheek, archief en café is CODA een Experience-Lab waar je Apeldoorn met een virtual realitybril verruilt voor een levensechte digitale omgeving. Leer er ook alles over 3D-printen met plastic, metaal en chocolade en lasersnijden door textiel, hout en steen. Tijdens activiteiten als een LEGO-bouwsessie of workshop ontwerpen in 3D wordt je eigen fantasie werkelijkheid.
Foto's: Rob Voss en Jurjen Drenth
Kosmopolitisch Apeldoorn
In het centrum van Apeldoorn worden de lessen uit het BiodesignLab in praktijk gebracht. Zo is de Markstraat een heuse klimaatstraat geworden: beplanting langs de gevels en een waterloopje zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen en wateropvang tijdens hevige regenval. Ook bij WAAR zijn ze klaar voor de toekomst, met een assortiment aan natuurlijke verzorgingsartikelen, vegan kookboeken en fairtradeproducten. Hier laat Apeldoorn zich van zijn meest kosmopolitische kant zien, met lunchplekken als Central Park, restaurant zonder menukaart Klein Berlijn en concept store Mansion24, waar je net zo makkelijk een afspraak bij de haarspecialist maakt als aanschuift voor stamppot met rookworst of vegetarische ‘ookworst’.
Fiets naar de Veluwe
Op slechts vijftien kilometer van het station ligt het natuurschoon van nationaal park De Hoge Veluwe. De veertig kilometer lange fietsroute Stad en Natuur voert eerst langs de oude stoomtrein die tussen Apeldoorn en Beekbergen rijdt en kasteel Spelderholt, voordat je op de heide en in de bossen van natuurgebied Schenkenshul en de Veluwe naar edelherten, wilde zwijnen, roodborsttapuiten en adders speurt.
Foto: iStock
Inhaalreis 4: stedentrip Delft
Oranje en blauw, dat zijn de kleuren van Delft. Ze komen samen in Museum Prinsenhof, op tien minuten lopen van het station. Het gebouw zélf is geschiedenis: in 1584 vond hier de meest dramatische gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis plaats, toen Balthasar Gerards er Willem van Oranje doodschoot. De kogelgaten zitten nog altijd in de muur. Ook de collectie Delfts Blauw is een voltreffer. Dankzij de Hollandse handelsgeest ontstond een betaalbare namaakversie van het wereldberoemde Chinese porselein. Tussen 1650 en 1750 draaiden honderd Delftse aardewerkfabrieken op volle toeren. In De Porceleyne Fles wordt nog altijd Delfts Blauw vervaardigd. Tijdens een schilderworkshop ervaar je het ambacht door zelf een tegeltje of bord te beschilderen.
Foto: iStock
Kunstzinnige prinsenstad
In de oude binnenstad ligt de kunst voor het oprapen. Soms letterlijk, zoals in de Kunstsuper, waar je werk van Delftse kunstenaars koopt. Loop voor een creatieve souvenir ook binnen bij het excentrieke warenhuis Voorlopig en net-effe-anders-designwinkel Loco Lama. Voor nog meer kunst loop je een 3,9 kilometer lange street art route langs elf kunstwerken, waaronder een keramieken kaart van Delft, kleurrijke vogels en natuurlijk muurschilderingen in Delfts blauw. Bij de VVV haal je een boekje met een wandelroute langs zestig Delftse kunstwerken. Allemaal lekkers voor de ogen, maar gelukkig kom je op beide wandelingen ook langs fijne eettentjes als vegan lunchroom Wildgroei en Bombina, waar je terecht kunt voor een mediteraans ontbijt of lunch. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de middeleeuwse bierkelder van het Delfts Brouwhuis, je bent immers toch met de trein.
Foto: Frans Lemmens
Pittoreske polders
Haal bij de VVV ook de fietsroute door Midden-Delftland, een pittoresk poldergebied met
watertjes, grazende koeien en overvliegende grutto’s. Stap voordat
je na 35 kilometer je OV-fiets weer inlevert nog even af bij
Op Hodenpijl,
een voormalig kerkje met tegenwoordig een biologisch restaurant en
wisselende exposities.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!