Een originele wandelgids voor Europa: de paden op, de lanen in image
TPopova

Een originele wandelgids voor Europa: de paden op, de lanen in

Zo divers als Europa is, zo divers zijn ook de verschillende hiking trails. Of je nu gaat voor een ontspannen stadswandeling of een uitgebreide trektocht door de bergen: in deze landen kom je geheid aan je trekken! 

★:eenvoudig ★★: gemiddeld ★★★: gevorderd

1. Loop in het spoor van de herder op Corsica

Wandeltochten Corsica - Getty ImagesFoto: Getty Images

Het eenvoudige leven in het noorden van Corsica staat sinds mensenheugenis in het teken van schapen en de geiten. Om de granieten bergen en uitgestrekte bossen van de regio te ontdekken volg je de herders de hoogte in. Bijvoorbeeld Jean François Luciani uit het dorpje Casamaccioli — hij kent alle paden op zijn duimpje en gaat het liefst op stap met kleine groepjes. Bijzondere aanbeveling verdient de route van het middeleeuwse plaatsje Corte naar Asco, waarop je langs de meren Melo, Capitello en Nino en de pieken van Paglia Orba and Tafunatu komt.

Duur: 7 dagen | moeilijkheidsgraad: ★

2. Maak een flinke hike of op een knusse stadswandeling in Griekenland

Wandeltochten Griekse Olympus - Getty ImagesFoto: Getty Images

Wie de Griekse Olympus wil beklimmen, start de wandelroute vrijwel altijd in het veertiende-eeuwse dorp Litochoro in de voetheuvels van de Godenberg. Of je nu je zinnen hebt gezet op een flinke hike of op een knusse stadswandeling, Litochoro is het meer dan waard om je veters voor te strikken. Deze levendige plaats bestaat uit een labyrint van geplaveide straatjes,  maisonnettes in Macedonische stijl, tavernes en bedrijvige winkeltjes waar lokale producten worden verkocht. Slenter door de straatjes op weg naar Agia Parakevi en de kerk Agioi Apostoloi op een korte wandeling buiten het dorp, of klim naar de Profitis Ilias-kerk voor een panoramisch uitzicht op Litochoro. Voor je zie je het glinsterend blauw van de Egeïsche Zee, achter je nodigt de Enipeaskloof met zijn klooster en waterval uit om het binnenland te ontdekken. Geloof ons: na een dag ben je nog lang niet uitgekeken.

Duur: vanaf 1 dag | moeilijkheidsgraad: ★/★★

Kun je geen genoeg krijgen van de Griekse goden? Ontdek Ontdek Pieria en de Olympische Rivièra met deze 5 tips.


3. Ga terug in de oertijd in IJsland

Wandeltochten - Myvatn IJsland - Getty ImagesFoto: Getty Images

Heel IJsland is eigenlijk één grote vulkanische tijdbom. In de noordoostelijke heuvels van Krafla, nabij het Myvatn meer, zie je de aarde bijna in real-time gestalte krijgen. Dampende grotten, dreigend borrelende modderpoeltjes en vreemd gevormde lavavelden maken dit tot een vervaarlijke, bijna onaardse plek om rond te lopen. Niet voor niets heeft Neil Armstrong in dit gebied ooit de maanlanding geoefend. Bijkomen van je inspanningen doe je in het natuurbad bij het plaatsje Reykjahlid aan het Myvatn-meer. 

Duur: 5 tot 9 dagen | moeilijkheidsgraad: ★

4. Bedwing de toppen van Italië

Wandeltochten - Mont Blanc Italie - Getty ImagesFoto: Getty Images

In het noorden van Italië lonkt de Mont Blanc (Monte Bianco in het Italiaans), de hoogste piek van Europa. De meeste bergwandelaars slaan de oostelijker gelegen Dolomieten dan ook over. Doodzonde! De bergketen is een aaneenschakeling van imposante gletsjers en steile rotswanden en pieken. Je kunt ze verkennen via tien zogeheten Alta Via-routes, alle op verschillende niveaus. Een goede start is Alta Via 1, die van het meer Lago di Braies (afgebeeld) in het noorden naar het stadje Belluno in het zuiden voert. Totale lengte: 120 kilometer. Geen zin om een tent mee te sjouwen? Slaap in een sfeervolle rifugio (berghut). 

Duur: 1 tot 5 dagen | moeilijkheidsgraad: ★ ★

5. Proef Sicilië letterlijk en figuurlijk

Wandeltochten - Sant’ Angelo Muxaro Italië - Getty Images Foto: Getty Images

De heuvels rond het vriendelijke Sant’ Angelo Muxaro in het binnenland van Sicilië zijn bezaaid met wandelpaden. Aanrader: de grotten waarop dit stadje is gebouwd. Na je ochtendwandeling staan de inwoners klaar om je trakteren op ricottakaas en ander lekkers. Hier proef je Italië!


 

6. Walk like an Etruscan in Italië

Wandeltochten - Pitigliano - Getty ImagesFoto: Getty Images

Duizenden jaren geleden hebben de Etrusken weggetjes uitgehakt waarmee je in Italië het relatief onbekende deel van Toscane, Maremma, kunt ontdekken. De vie cave voeren van het ene naar het andere spectaculaire stadje hoog bovenop tufsteen: van Pitigliano naar Manciano (18 kilometer) of Sovana (4,5 kilometer), van Sovana naar Sorano (13 kilometer) en van Sorano naar Vitozza (7 kilometer). Lopend van de ene archeologische vondst naar de andere kom je geen mens tegen.

Duur: 1 tot 3 dagen | moeilijkheidsgraad: ★

7. Bereik een Mediterraan hoogtepunt in Kroatië

Wandeltochten - Biokovo - Getty ImagesFoto: Getty Images

Bij helder weer kun je vanaf de top van de 1762 meter hoge Biokovo het Italiaanse vasteland zien liggen, zo’n tweehonderd kilometer verderop. Maar je zou nergens anders willen zijn dan hier, op de één na hoogste berg van Kroatië. Ingeklemd tussen de rivieren de Cetina en de Neretva, met uitzicht op de Adriatische kust, liggen meerdere trails die langs lieflijke dalen, slingerende beken en kleine dorpjes voeren. 


8. Verken de Dinarische Alpen in Kroatië

Wandeltochten - Velebitmassief Dinarische Alpen Kroatië - iStockFoto: iStock

De Alpen met hun hoge pieken, panoramische vergezichten en glasheldere meren staan bij menig buitensporter hoog op het verlanglijstje. De Zwitserse, Franse en Oostenrijkse bergen zijn dan ook zeer geliefd. Het resultaat? Massa's mensen en een hoog prijskaartje. Trek je echter naar de Dinarische Alpen in Kroatië, dan heb je het gebergte vrijwel voor jezelf. Bijzonder aan dit gebied is bovendien dat het bestaat uit poreuze karst- en kalksteen, waarin veel grotten en ravijnen zijn uitgesleten. Onze favoriet is het Velebitmassief, waarvan delen nog terra incognita kunnen worden genoemd. Hier vind je nog wilde dieren als wolven en beren. 

Duur: 1 - 9 dagen | moeilijkheidsgraad: ★ ★ ★

Wil je meer tips hoe je Kroatië van het gebaande pad kunt verkennen? Lees dan onze tips van insiders voor de gaafste activiteiten!


9. Verken de andere kant van Leuven

Wandeltochten Leuven - JakergbFoto: JakerGB

Ook in de stad kan je als wandelliefhebber je hart ophalen. Een van onze favoriete steden een stukje over de grens met België is Leuven. Dankzij de website leuvenlikealocal.be vind je de beste plekjes waar de Leuvenaren zelf ook komen. Deze studentenstad leent zich bovendien uitstekend voor een stadswandeling. Ga bijvoorbeeld voor de street art-tour en kom langs de Leuvense kerken, unieke straatkunst en verschillende mooie groene plekjes. Zo combineer je op een originele manier enkele highlights van de stad. 

En niet alleen Leuven is perfect om met de benenwagen te verkennen; ook Antwerpen, Brugge, Gent en Mechelen kennen nog tal van verrassende onontdekte plekken. We hebben onze beste tips voor de 5 Vlaamse steden voor je op een rij gezet.


10. Loop de regen achterna op Madeira

Wandeltochten - Madeira - Getty Images Pro Foto: Getty Images 

Om een mooie wandeling op Madeira te maken volg je simpelweg de levadas, uit rotsen gehakte geulen die regenwater uit het noorden en midden van het eiland naar het drogere zuiden leiden. Vermijd de officiële routes en je struikelt niet over andere wandelaars. Rijd naar een hooggelegen punt en kijk uit over het landschap — je ziet al snel een levada voor jezelf. Doe alvast inspiratie op via Naturemeetings.com.


11. Volg de wijnroute in Portugal

wandeltochten - Dauro Portugal - Getty ImagesFoto: Backyard Productions

Met hun uitgestrekte gaarden tegen steile flanken behoren de valleien van Douro en Pinhão in het noorden van Portugal — de geboortegrond van de port — tot de mooiste wijnstreken ter wereld. Je kunt talloze trails tussen de gaarden, quintas (wijnboerderijen), kastanjebomen en dennen volgen. Je overnacht in tot pensions of designhotels omgebouwde landhuizen of bij de wijnboer zelf. Begin bijvoorbeeld in Quinta do Vallado en eindig op de grens met Spanje bij Quinta do Vale Meão. Het leukste begin is in september, als de Portugezen onder luid gezang de druiven oogsten.

Duur: 4 tot 5 dagen | moeilijkheidsgraad: ★

12. Wandel door sprookjesbossen op La Gomera

Wandeltochten - La Gomera Spanje - Getty ImagesFoto: Getty Images

Nationaal Park Garajonay, dat een tiende van het rustige Canarische eiland La Gomera beslaat, is begroeid met dichte laurierbossen. Dankzij de laaghangende nevel hebben de bomen een sprookjesachtige uitstraling. In het park zijn vele trails uitgezet die variëren in moeilijkheidsgraad en afstand. Ook buiten het park kun je mooie wandelingen maken, op eigen houtje of onder deskundige begeleiding. Tip: de kleinschalige wandeltochten van Timah Shop in La Puntilla.

Duur: 1 t0t 5 dagen | moeilijkheidsgraad: ★/ ★ ★

13. Bewandel de weg van de engelen in Spanje

Wandeltochten - Alhama de Granada Spanje - Getty Images Foto: Getty Images 

Of je God vindt laten we even in het midden, maar de Camino de los Angeles (weg der Engelen) is in ieder geval hemels. De wandelroute, vernoemd naar een vroom katholiek meisje dat in de vroege middeleeuwen een Arabier wist te bekeren, voert in een paar uur langs de rivier Alhama en dwars door een imposant ravijn bij het Andalusische plaatsje Alhama de Granada. Onderweg kom je onder andere Romeinse warmwaterbronnen, bossen en weilanden met paarden tegen. Kaarten van de Weg der Engelen en langere, al even lonende wandelroutes in de regio zijn beschikbaar bij de VVV van Paseo Montes Jovellar.


14. Wandel over de daken van Stockholm, Zweden

Wandeltochten - Riddarholmen Stockholm - Getty Images Foto: Getty Images 

Gezekerd aan een ijzeren rail op enkelhoogte lopen tien durfals schuifelend achter elkaar aan over het dak van het Zweedse parlementsgebouw. Even ontsnapt er een kreet uit de groep bij het overstappen naar het volgende dak, waar de grote hoogte confronterend teruggrijnst. ‘Als je hier uitglijdt dan ben je niet dood, maar bungel je wel een flink eind over de rand!’ waarschuwt de groepsleider van de anderhalf uur durende stadswandeling over de daken van Riddarholmen, het oudste eiland van Stockholm. De ideale plek voor een stadspanorama van 360 graden. Om het spanningsgehalte nog een tandje op te voeren, kun je vanaf 16 december ook ’s nachts mee het dak op en van de met kerstverlichting versierde stad genieten.

 

 

Smaakt dit naar meer? Lees dan ook over de meest originele wandelroutes in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oceanië!

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!