Nieuwe reisadviezen corona: zo bezoek je de open bestemmingen weg van de massa
Op 15 mei heeft de Nederlandse overheid besloten dat een aantal landen weer veilig genoeg zijn om te bereizen. Dat betekent dat de koffer eindelijk weer afgestoft mag worden: we mogen de grens over! Wil je echter niet meteen weer hutje mutje tussen alle andere toeristen zitten? Reis dan op de Columbus-manier. We hebben voor alle bestemmingen met code geel of code groen onze favoriete plekken weg van de massa op een rij gezet. Zo kun je geheel coronaproof op vakantie!
Nog steeds kent elke bestemming zijn eigen maatregelen waar je je als reiziger aan dient te houden en kan een vaccinatie of negatieve PCR-test vereist worden. Kijk op de kaart onderaan deze pagina om de actuele maatregelen op de bestemming van jouw voorkeur te zien. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op Wijsopreis.nl.
Aruba | Balearen (Spanje) | Bonaire | Canarische Eilanden | Curaçao | Egeïsche eilanden (Griekenland) | Finland |Ierland| Ionische eilanden (Griekenland) | Portugal | Rwanda | Saba | Sint-Maarten | Thailand
Aruba // ontdek een andere kant van het eiland
Foto: iStock
Houd het drukke westen van Aruba voor gezien en rijd eens naar de ruige, rotsachtige oostkust. Het is het oudste, minst bekende deel van het eiland en stemt de natuurliefhebber gelukkig. In deze vulkanische wieg van Aruba ligt Nationaal Park Arikok, dat een vijfde van het eiland opslokt en nog het meeste aan het Amerikaanse Wilde Westen doet denken. Cactussen (orgelpijpen en prickly pears) zover het oog reikt. De rust is overweldigend. Eveneens een aanrader: met een terreinwagen (of mountainbike) kun je bij vuurtoren California in het noorden van Aruba een hobbelig, onverhard pad op en langs de ruige kust verder naar het oosten reizen. Hier waait 365 dagen per jaar een stevige wind en slaan de golven vergeefs op de rotsachtige kust. Je komt zo bij Andicuri Beach, een van de mooiste en rustigste strandjes van het eiland.
Balearen (Spanje) // Ga toch fietsen op Formentera
Foto: iStock
Het Spaanse Formentera is een feestje op zichzelf, met Moeder Aarde achter de draaitafel. Als hedonistische reiziger haal je je genot hier niet uit muziek, maar uit de schoonheid van de omgeving: de witte stranden, de grillige kustlijnen en het kraakheldere water. De fiets is het ideale vervoermiddel. Via de 32 Rutas Verdes (fietsroutes) kun je elke uithoek van het eiland voor de kust van Spanje bereiken.
Bonaire // Volg het zoutspoor
Foto: iStock
Parelwitte zandstranden, felroze flamingo’s en een fonkelende zee – Bonaire dankt zijn imago als vakantieparadijs grotendeels aan het zesduizend hectare tellende Nationaal Park Washington Slagbaai. Dit prachtige stukje natuur heeft zijn wortels in het koloniale verleden van het eiland. Het landschap waar je nu van kunt genieten is eigenlijk een verwilderde verzameling plantages die oorspronkelijk door Nederlandse kolonisten zijn aangelegd. Bovenaan de exportlijst stond zout, dat essentieel was voor het conserveren van de vis die vanuit de Cariben naar Europa werd verscheept. Pas in 1868, vijf jaar na de afschaffing van de slavernij op Bonaire, werden de plantages en zoutpannen geveild en kwamen in handen van de Herrera’s. De laatste telg van deze familie verkocht in 1967 de enorme lap grond aan de Nederlandse en Antilliaanse regering, op voorwaarde dat het een natuurgebied zou worden. In Nationaal Park Washington-Slagbaai kun je nu dan ook heerlijk wandelen, snorkelen, duiken en kajakken. In de negentiende-eeuwse gebouwen bij het strandje van Boka Slagbaai – een kantoorgebouw, opslagplaatsen, een slachthuis en een opzichterhuis – kun je bovendien overnachten. Neem wel een slaapzak, kookgerei en een olielamp mee.
Canarische Eilanden // Kom tot rust op La Palma of El Hierro
Foto: iStock
La Palma en El Hierro zijn de meest westelijke en rustigste Canarische Eilanden. Hier geen lange zandstranden en dus geen horden toeristen. Wat je wel vindt? Op La Palma het ideale wandeleiland met uitbundige begroeiing. Bijzonder is de mix tussen Spaanse cultuur en invloeden vanuit Latijns-Amerika. Dit uit zich in de architectuur, muziek en het eten. Reken op veel landschappelijke contrasten op korte afstand van elkaar. El Hierro is kleiner, kaler en geïsoleerder. Wandelen is hier iets minder divers dan op La Palma. Maar de stilte en het ongepolijste, pastorale landschap maken het een charmant vakantiebestemming. Must: een wandeling over de kale lavatongen bij de zuidpunt La Restinga en bij de westpunt Sabinosa. Wandel daarna de GR131 dwars over het eiland. Start bijvoorbeeld bij San Andrés.
Curaçao // Slaap in een tentje op Klein Curaçao
Foto: iStock
Klein Curaçao is een onbewoond mini-eilandje op twee uur varen. Overdag wordt het eilandje bezocht (en soms zelfs overspoeld) door toeristen, in het kader van een dagexcursie. Als je Klein Curaçao op unieke wijze wil ervaren, blijf je er kamperen. Zodra de laatste toeristenboot is vertrokken ben je volledig op jezelf aangewezen – er is geen camping, geen winkel en geen toilet. Je zorgt uiteraard zelf voor een koelbox met drankjes en eten voor boven het vuur. Kortom, een once-in-a-lifetime kampeerervaring. Is dit legaal? Zeker! Zolang je de natuur in haar waarde laat en je rotzooi weer mee terug neemt. Charter een vissersbootje in de haven of speel op veilig, en ga georganiseerd met Curacao Todo, vanaf circa € 70 p.p.
Egeïsche eilanden (Griekenland) // Ga eilandhoppen in de Cycladen
Foto: iStock
Neem de tijd voor een van de mooiste archipellen van Griekenland: de Cycladen. Met de (veer)boot kun je op je gemak alle hoogtepunten ervaren. Begin in Paros, waar je naartoe gaat voor de rust. Echt druk zal het eiland nooit worden; er is simpelweg te weinig ruimte om de massa te accommoderen. Het nabijgelegen Antiparos is al net zo sereen. Tijdens een excursie naar deze parel treed je vanzelf in de antistand – je onthaast en ontstrest, en stelt je geduld op de proef terwijl je snorkelt, duikt en vist met behulp van een speer. Op het hoofdeiland ligt de Grot van Antiparos, een reusachtige inkeping. Een stuk zuidelijker ligt Folegandros. Het eiland telt slechts één stadje van naam en één weg van betekenis. Overdag struin je over de strandjes en naar de pittoreske Panagiakerk, en ’s avonds laat je de boel de boel in Kastro, een sfeervol wijkje. Na een paar dagen geraak je in een zalige cadans. Het laatste eiland dat je aandoet tijdens deze eilandtoer is ook meteen de bekendste. Santorini is feitelijk een vulkaanrand. De dorpjes zijn er min of meer tegenaan geplakt, met alle gevolgen voor het stratenplan. Vóór de coronacrisis werd het eiland drukbezocht. Maar nu de cruiseschepen noodgedwongen wegblijven, kun je gemoedelijk over het eiland slenteren en zonder al te veel ruis van de waanzinnige uitzichten op de caldera genieten.
Finland // Kajak de natuur in
Foto: Visit Finland
De Porvoo-archipel ligt zó dicht bij Helsinki (vijftig kilometer) dat je er met de kajak heen kunt. Onderweg passeer je bosrijke eilandjes en oneindig veel scheren (rotseilandjes). De peddeltocht duurt een tot vijf dagen, afhankelijk van je niveau. Veel Finnen hebben langs de zuidkust een buitenhuis. Sommige staan te huur, zoals Island Lilla Nätiholmen, een negentiende-eeuwse vissershut op een privé-eiland – uiteraard met sauna, vanaf € 550 per week voor vier personen. Ga je na dit heerlijke ballingschap aan land in Pellinki in Finland? Kijk dan niet raar op als je om je heen Zweeds hoort. Maar liefst 95% van de bewoners heeft het Zweeds als moedertaal. Zo kan het dat er elke zomer een midzomermarkt plaatsvindt.
Ierland // Ruk jezelf los van de wereld op de Araneilanden
Foto: iStock
Inishmore, Inishmaan en Inisheer liggen voor de kust van het Ierse graafschap Galway en vormen samen de Araneilanden. Vanboven lijken de eilanden te zijn platgewalst. Het platte oppervlak is versierd met een labyrint van stenen muurtjes en smalle weggetjes die er als linten tussendoor lopen. De circa 1300 inwoners vormen een hechte gemeenschap. Dat kan ook haast niet anders; in hun strijd tegen de elementen vindt men steun bij elkaar. Overleven is op de Araneilanden een onderdeel van het leven, en dat schept een band. Elektriciteit werd er pas in de jaren tachtig geïntroduceerd. Ondanks de barre omstandigheden worden de eilanden voor de kust van Ierland al duizenden jaren bewoond. Het bewijs van deze vroege bewoning staat nog fier overeind: ringforten uit de ijzertijd, zoals Dun Aengus en Dun Dúchathair op Inishmore. Laatstgenoemde is moeilijker te bereiken en daarom minder bezocht. Op dit soort plekken ligt de geschiedenis nog letterlijk voor het oprapen.
Ionische eilanden (Griekenland) // Duik in de geschiedenis (en natuur) van Corfu
Foto: iStock
Op Corfu is de geschiedenis van voorbije eeuwen behouden, en dat betaalt zich uit. Unesco-Werelderfgoed Kerkyra, oftewel Corfu-stad, lijkt met zijn aristocratische paleizen, trotse arcadebogen en levendige pleinen meer op Napels en Genua dan op Athene. Hier geen witte huizen met blauwe daken! Bezoek er het schilderachtige neoklassieke paleis Achilleion van de tragische Oostenrijkse keizerin Sisi, vergaap je in een van de vijf bijzondere musea, of maak een tripje naar het schiereiland Kanoni (‘kanon’) met zijn fameuze uitzicht op het eilandje Pontikinissi. En vergeet niet lekker door de charmante oude stad te slenteren, van kerkje naar shop, van barretje naar uitzicht. Verken daarna ook de rest van het eiland. Zwem en snorkel in de pittoreske baaien van Paleokastritsa of zoek de gezellige drukte op bij het strand van Glyfada. Of vaar even naar de dromerige Griekse mini-eilandjes Paxos en Antipaxos, om er van de boot in het heldere water te springen.
Malta // Ontdek het onbekende noorden
Foto: Marije van de Vlekkert
Het zuiden van Malta is al redelijk platgetreden en een tikkeltje pompeus, maar in het noorden word je nog echt verrast. De omgeving is puur en ligt bezaaid met verborgen schatten die zelfs de Maltezen niet kennen. Bijvoorbeeld Fomm ir-Riħ, een hoefijzervormige baai aan de noordoostkust. Het water is helder en zo blauw dat het haast pijn doet aan je ogen. Als je door Kuncizzjoni rijdt en aan het eind rechts aanhoudt, kom je uit bij een kleine parkeerplaats, vanwaar je een kronkelend wandelpaadje naar beneden kunt volgen.
Portugal // Onthaast in de Alentejo
Foto: Manon van der Zwaal
De beste manier om te reizen is te voelen, schreef de befaamde Portugese dichter Fernando Pessoa. Hij had het over de Alentejo, ‘het land voorbij de rivier de Tejo’, kunnen hebben. De grootste provincie van Portugal is dé plek om tot jezelf te komen en rust te ervaren door juist veel te doen en weinig te denken. Het is het dunst bevolkte deel van Portugal, dus je hebt er alle ruimte om te spelen en te ontdekken. In elk seizoen wordt er wel iets geoogst: kurk in het voorjaar, wijn in het najaar en percebes, een mosselsoort, in de winter. Ondanks de droogte is er juist veel wateractiviteit, bijvoorbeeld rond de stuwmeren in het noordoosten, langs de met kliffen en zandstranden gezegende kust en de rivier Mira. In het binnenland zijn middeleeuwse plaatsjes als Évora en Monsaraz de grote trekkers. Must: trek je wandelschoenen aan om de wandelroutes van de Rota Vicentina rond het plaatsje Vila Nova de Milfontes te verkennen. Vanaf hier kun je mooie SUP- of kanotochten maken over de 145 kilometer lange rivier Mira.
Rwanda // Trek naar chimpansees in Nyungwe Forest
Foto: iStock
De grootste trekkers van Rwanda zijn de drie nationale parken, waar ondermeer berggorilla’s (Volcanoes), chimpansees (Nyungwe Forest) en savanne-bewoners (Akagera) te zien zijn. Natuurlijk wil je de ‘gorilla’s in de mist’ zien, maar ook een ontmoeting met chimpansees is onvergetelijk. Chimpansees zijn de meest menselijke van alle apensoorten; dat maakt het extra bijzonder ze in het wild te zien. Voor het trekken, inclusief gids, betaal je € 80. Er zijn twee uitvalsbases voor het Nyungwe Forest: Gisakura en Uwinka. Ga voor vergunningen en andere praktische zaken naar het Gisakura Booking Office (naast het gelijknamige guesthouse).
Saba // Ontdek het meest exotische stukje Nederland
Foto: iStock
Tijdens zijn ontdekkingsreizen in het Caribisch gebied deed Christoffel Columbus vele eilanden aan. Aan Saba voer hij echter straal voorbij. De 500.000 jaar oude rots in de oceaan – sinds 1816 onderdeel van Nederland en sinds 2010 een bijzondere gemeente – was niet geschikt voor plantagelandbouw, zo oordeelde hij. Voor de moderne ontdekkingsreiziger, daarentegen, is het potentieel van Saba enorm. The Unspoiled Queen is puur en intens, de koraalriffen en nevelwouden onaangetast, en de bevolking gemêleerd: een boeiende mix van Engelse, Schotse, Ierse, Zeeuwse en Afrikaanse invloeden. En ondanks dat religie voor veel mensen belangrijk is, zijn er nog steeds meer bars op het eiland dan kerken. Bar Scouts is dé ontmoetingsplek, vooral op vrijdagavond – de wekelijkse ‘Sabaoke Night’.
Sint-Maarten // Ga strandhoppen
Foto: iStock
Op Sint-Maarten is een dag zonder strand een dag niet geleefd. Onder onze favorieten is Le Galion Beach. Vanwege het ondiepe water leent de baai zich goed voor watersporten. Je deelt het strand met de locals en hun kinderen. Ook Baie aux Prunes en Baie Longue zijn aanraders. Omdat de meeste toeristen denken dat ze privé zijn – ze liggen achter een slagboom en behoren toe aan een villapark – heb jij deze langgerekte stranden in het meest westelijke puntje van het eiland vrijwel voor je zelf. In onze top 3 staat ook Cupecoy Beach. In tegenstelling tot veel andere stranden op het eiland kenmerkt Cupecoy Beach zich door ruige zandstenen kliffen van een paar meter hoog. Let wel: dit is een ‘kleding-optioneel’ strand.
Thailand // Werk op afstand (op het strand)
Foto: iStock
Elke dag weer je laptop openklappen is geen straf als het op een parelwit strand in de schaduw van kokospalmen kan. Het eiland Phuket in Thailand is dan ook een droombestemming voor iedereen die écht op afstand wil werken. Vraag ons niet om een lijstje van mooiste en rustigste stranden: op dit moment zijn álle stranden op Phuket rustig en kun je simpelweg niet verkeerd kiezen. Aan het smaragdgroene water van de Andamanse Zee liggen zoveel parelwitte zandstranden dat je een maand op het eiland kunt verblijven zonder hetzelfde strand twee keer te bezoeken. Zon, lees, zwem of relax in een hangmat in de schaduw van de kokospalmen terwijl je naar het ruisen van de golven luistert.
Wil je weten welke voorzorgsmaatregelen gelden per bestemming? Op deze interactieve kaart zie je welke regels elke bestemming heeft opgesteld: wat moet jij als reiziger doen om toegang te krijgen?
Lees ook:
- De komst van het coronapaspoort: mogen we deze zomer weer reizen?
- Naar deze 10 bestemmingen kun je coronaproof op reis
- In deze landen ben je met een coronapaspoort straks welkom
- Vakantie na corona: de 10 grootste reiswensen van de Nederlander
- Verplichte inenting of coronapaspoort? Zo ziet de toekomst van reizen eruit
- Dit zijn de populairste bestemmingen voor 2021
- Vakantie Sentiment Monitor april 2021
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!