De 8 mooiste bossen en wandelroutes van Nederland en België
Van oerbossen en okergele bladertapijten tot sprookjesachtige bomen en kronkelende wandelwegen: ontdek de acht mooiste bossen én wandelroutes van Nederland en België!
1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland)
Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos een bijzonder karakter krijgt. Naast deze sprookjesachtige bomen vind je er ook 'het donkere bos' met douglas- en fijnsparren en het 'lichte bos' met dennen en berken. Dankzij de grootte van het gebied (meer dan tien vierkante kilometer!) kun je er veel wilde diersoorten spotten, waaronder dassen, edelherten, roofvogels, everzwijnen en slangen.
In het Speulder- en Sprielderbos vind je ook het Solse Gat, een diepe kuil die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater. Door het uitgraven van leem is het gat nog verder uitgediept. Verder zijn er verschillende wildobservatieplekken en interessante cultuurhistorische elementen zoals grafheuvels, houtwallen en oude jachtwegen.
Wandeltip: vanuit het centrum van Putten start er een route van 17 kilometer door het Sprielder- en Speulderbos richting de Ermelose heide. Je komt dan ook langs het kleine dorpje Drie en het Solse Gat.
De grillige beuken van het Speulder- en Sprielderbos hebben een betoverend effect.
2. Connecterra, Limburg (België)
In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je Connecterra, de voormalige steenkoolmijn van Eisden, die operationeel was tot 1987. Hier kun je genieten van het prachtige landschap van de Maasvallei en adembenemende uitzichten over meren en mijnsteenbergen. Deze laatste, ook wel terrils genoemd, ontstonden door de ophoping van de overtollige grond die mee naar boven kwam met de steenkoolwinning. De toegang tot het park kost je slechts drie euro. Je krijgt een kaart mee met vier gemarkeerde wandelroutes. De blauwe route neemt je in een uurtje mee langs de top van de terril - het mooiste panoramapunt van Vlaanderen. Als je iets meer uitdaging wenst, kies dan de paarse wandeling van 13 kilometer langs een tweede terril.
3. Kaapse Bossen, Utrecht (Nederland)
De Utrechtse Heuvelrug is een van de bosrijkste gebieden van Nederland. De Kaapse Bossen bevinden zich bij Doorn, in het hart van het gebied. Kenmerkend voor dit bos zijn de brede beukenlanen, kronkelende bospaadjes, stuifzand en heide. Beklim in elk geval de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. Even verderop ligt een zwerfkei, de Doornse Kei, en een zandafgraving, het Doornse Gat.
Wandeltip: de donkerblauwe route van 9 kilometer laat je de mooiste plekken zien van de Kaapse Bossen. Onderweg kom je vreemde objecten tegen, zoals de Stenen Tafel en de Doornsche Kei. Geniet op de uitkijktoren van een spectaculair uitzicht over de wijde omgeving.
Lees verder: De tien beste boswandelingen van Nederland
Magisch in elk jaargetijde maar bovenal in de herfst: de varens en beuken van de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug.
4. Het Natuurpark van de Twee Ourthes, Luxemburg (België)
Wanneer je in de herfst door de bossen rondom het stuwmeer van Nisramont wandelt, waan je je haast in Canada. De rode blaadjes dwarrelen naar beneden en de zon schijnt voorzichtig door de bomen: hier kom je écht tot rust. De wandeling begint aan de stuw, le barrage de Nisramont, en leidt je langs de oevers van de rivier de Ourthe. Hier duik je als het ware in het hart van de Ardense natuur en met een beetje geluk kun je bevers, aalscholvers of ijsvogels spotten. De langste wandeling van 15+ kilometer is pittig, maar onvergetelijk. Je beklimt trappen, daalt steile paden af en wandelt door nog ongerepte natuur. Zorg voor goede wandelschoenen en genoeg drinken en eten. Echte avonturiers kunnen hun tentje opzetten op de magische bivakplek (Bivouac des Deux Ourthes), waar de oostelijke en westelijke Ourthe samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont.
Het Meer van Nisramont - ben je hier in Canada of de Belgische Ardennen?
5. De bossen van Kroondomein Het Loo, Gelderland (Nederland)
De bossen van Kroondomein Het Loo behoren tot de mooiste van Nederland. Hier zie je dat de natuur haar gang mag gaan, met alle afgestorven en omgevallen bomen die daarbij horen. Het ene moment loop je nog onder hoge beuken en even later bevind je je in dichte eikenbossen of juist lichte berkenbossen. In het park van Paleis Het Loo vind je trouwens de hoogste boom van Nederland: een Douglasspar van bijna 50 meter. Wandeltip: volg de wandeltocht van 16 kilometer die begint bij restaurant De Echoput. Deze bijzondere route loopt door schitterende bossen en uitgestrekte heidevelden.
6. Het Zoniënwoud, Vlaams-Brabant (België)
Een herstwandeling door dit grootste bos van België móét op je bucketlist staan. Het Zoniënwoud bevindt zich op slechts tien kilometer van de Grote Markt van Brussel maar is op en top natuur: op het maar liefst 44 vierkante kilometer grote terrein vind je bomen die meer dan 200 jaar oud zijn en een bijzonder rijke fauna. Vijf delen van de drie bosreservaten waaruit het Zoniënwoud bestaat, zijn uitgeroepen tot Unesco-Werelderfgoed. Het gehele Zoniënwoud en de uitlopers ervan zijn ook beschermd als Natura-2000 gebied. Het bos zelf is FSC-gecertificeerd, een beloning voor duurzaam beheerde bossen.
Maar bovenal is dit vroegere jachtdomein van vorsten en hertogen nu het mooiste beukenbos van België. Wandelen kun je hier zo lang je maar wilt, langs een aantal thematische wandellussen en met behulp van de virtuele knooppunten van een nieuwe digitaal wandelnetwerk. Check de routes op de site van Toerisme Vlaams-Brabant.
Het Zoniënwoud is het grootste bos van België, op een steenworp afstand van Brussel.
7. Nationaal Park Drents-Friese Wold, Friesland & Drenthe (Nederland)
Nationaal Park Drents-Friese Wold is het een na grootste bosgebied van Nederland. Maar dat wil niet zeggen dat er alleen maar bomen en struikgewas te vinden zijn. Het landschap wisselt beboste gebieden af met moerassen en grassen, heide, stuifzanden en plassen. En daar blijft het niet bij. De grote diversiteit aan dieren – we noemen de ree, haas, konijn, egel, eekhoorn, hermelijn, bunzing en boommarter – maakt het plaatje compleet.
Wandeltip: als je je trouwe viervoeter meeneemt, volg je best de 'natte neuzenroute' van 6,5 kilometer, die begint bij het bezoekerscentrum in Appelscha. Deze wandeling gaat door het bos, langs slingerpaadjes en karakteristieke bomen. Je hond kan er heerlijk loslopen en spelen in de nieuw aangelegde waterplas, gemaakt als spartelvijver voor honden en paarden.
Lees verder: Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten
Lokaal 'wildlife' in het Drents-Friese Wold.
8. Het Hallerbos, Vlaams-Brabant (België)
Het Hallerbos is een prachtig bos van 552 hectare ten zuidoosten van het stadje Halle. In het voorjaar (meestal rond eind april) zorgt de bloei van de boshyacint er voor een sprookjesachtig blauw bloementapijt. De bijnaam voor het bos, 'Blue Forest', is dan ook niet voor niets. Tel daarbij de jonge, frisgroene beuken op en je begrijpt waarom fotografen en natuurliefhebbers van ver voorbij de landsgrenzen komen om deze unieke plek te bewonderen.
Het bos zelf kent een rijk én roerig verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden bijna alle grote bomen gekapt door de Duitse bezetters, die het hout gebruikten voor loopgraven. Tussen 1930 en 1950 werd het Hallerbos opnieuw aangelegd, wat de jonge leeftijd van de bomen verklaart. Ook nu nog koopt de overheid aangrenzende landbouwgronden op om het bos verder uit te breiden.
Door het Hallerbos lopen drie routes: de Achtdrevenwandeling (1,8 kilometer), de Sequoiawandeling (4 kilometer) en de Reebokwandeling (7 kilometer). Deze laatste route loopt door het hyacintengebied en voert je langs drie van de vier valleien. Tip: bezoek het bos doordeweeks of op een vroege ochtend om de magische sfeer voor jezelf te hebben.
Het Hallerbos staat bekend om zijn paarse boshyacinten.
Wil jij meer leuke plekjes in de buurt ontdekken? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland.