Wat moet ik doen als het reisadvies voor mijn vakantiebestemming verandert van geel naar oranje?
Je staat te popelen om op vakantie te vertrekken of je verblijft al in het buitenland, maar opeens krijgt je bestemming een negatief reisadvies. Wat doe je dan? Waarschijnlijk weet je niet precies wat de regels en risico’s zijn wanneer het coronavirus weer opsteekt in je vakantieland. Columbus geeft antwoord op jouw meest prangende vragen.
Kan ik nog op reis vertrekken als het reisadvies van mijn bestemming gewijzigd wordt van geel naar oranje?
Dat kan, maar het wordt sterk afgeraden. Als je toch beslist om op reis te gaan, ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s en zal je reisverzekering geen dekking bieden. Georganiseerde reizen zullen meestal geannuleerd worden door het reisbureau zelf.
Kan ik nog naar huis als het reisadvies tijdens mijn verblijf verandert van geel naar oranje?
Ja, in dat geval ga je het liefst zo snel mogelijk naar huis. De Nederlandse overheid zal immers geen burgers repatriëren als hun bestemming opeens zwaar wordt getroffen door het coronavirus. Dat wil dus zeggen dat je er alleen voor staat als je zelf je reis hebt gepland. De kosten voor je nieuwe terugreis zal je zelf moeten betalen. Houd daarbij in het achterhoofd dat het niet altijd eenvoudig is om een alternatieve terugvlucht te vinden. Daarnaast is het mogelijk dat een land of regio de grenzen sluit bij een nieuwe corona-uitbraak.
Bij een pakketreis werkt het net iets anders. De touroperator is verplicht je te helpen als je in moeilijkheden zit. Aanbieders van pakketreizen geven op hun sites aan dat zij voor een terugvlucht naar Nederland zullen zorgen als een land van geel naar oranje gaat. De snelheid waarmee dat gebeurt, hangt af van de situatie. Als je te horen krijgt dat je de reis niet kan afmaken, dan heb je recht op een prijsverlaging. In dat geval neem je zo snel mogelijk contact op met je touroperator.
Zweden kreeg een oranje kleurcode waardoor niet-noodzakelijke reizen naar het land worden afgeraden. Foto: Unsplash
Wat als ik gedwongen langer moet verblijven op mijn vakantiebestemming?
Wanneer je door het coronavirus in quarantaine moet en dus langer op je bestemming moet blijven, is het belangrijk om te beseffen wat dit inhoudt voor je verblijfkosten en terugreis. In het geval van een pakketreis, vergoedt de touroperator op basis van de Wet op de Reisovereenkomst geen kosten ná de oorspronkelijke terugreisdatum. Als je op eigen houtje een vlucht hebt geboekt, zijn de vliegtuigmaatschappijen niet verantwoordelijk voor het regelen en betalen van een nieuwe terugvlucht.
Hoe zit het met mijn reisverzekering?
Een goede reisverzekering verandert weinig aan de situatie. Als je langer moet blijven door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, vergoeden veel verzekeraars extra kosten voor eten, verblijf en telefoongebruik tot een bepaald bedrag. Let op: dit geldt niet als je er zelf voor kiest om te reizen naar een gebied dat al oranje is.
Wie ondanks de risico’s besluit te blijven na een negatief reisadvies, kan geen aanspraak meer maken op de reisverzekering. Je draait ook zelf op voor de kosten van je door corona ‘uitgestelde’ terugreis als je bijvoorbeeld in quarantaine moet op je vakantiebestemming. Om duidelijkheid te krijgen over je specifieke polisvoorwaarden, bel je je reisverzekeraar.
Wat als ik ziek word op reis?
In dat geval betaalt je zorgverzekeraar de medische kosten die je in Nederland ook kwijt zou zijn. Word je in het buitenland ziek, dan bel je meteen je verzekeraar. Deze zal je gepast medisch advies geven. Wanneer de kosten in het buitenland hoger uitvallen dan in eigen land, moet je zelf het verschil betalen.
Wat moet ik doen als ik terugkom uit een oranje gebied?
In dat geval is er een dringend advies: ga veertien dagen in quarantaine. Het is géén verplichting, maar het kan mensenlevens redden.
Als je vanuit de regio Lissabon terugkomt in Nederland is het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Foto: Unsplash
Betaalt mijn werkgever door als ik in quarantaine moet na een vakantie in een oranje land?
Als je reist naar een oranje gebied, dan weet je vooraf al dat je na je vakantie twee weken in quarantaine moet. Omdat je dus zelf het risico neemt, hoeft je baas geen loon door te betalen tijdens je quarantaine. Of je in ruil daarvoor onbetaald verlof opneemt of vakantiedagen, moet je zelf afspreken met je werkgever.
Als het reisadvies werd aangepast tijdens je vakantie, kun je er niets aan doen en moet je werkgever gewoon je loon doorbetalen tijdens je quarantaineperiode. Toch zijn niet alle werkgevers en branches het daarover eens. In de transportsector hoeft je baas je loon niet door te betalen.
Kan ik beroep doen op mijn annuleringsverzekering als ik nog niet vertrokken ben?
Nee, aan een annuleringsverzekering heb je niet veel als het reisadvies opeens verandert. Verzekeraars bestempelen een nieuwe corona-uitbraak immers niet als een ‘onvoorziene gebeurtenis’. Bij een veranderend reisadvies kan je daar dus geen beroep op doen. De standaard annuleringsverzekeringen dekken enkel onvoorziene gebeurtenissen zoals een ongeval, overlijden of werkloosheid. Een uitgebreide dekking kan wel rekening houden met zaken als angst, een negatief reisadvies of nieuwe corona-uitbraken. Hierbij wordt er wel gecheckt of het veranderde reisadvies onvoorzien was op het moment van het afsluiten van de verzekering. Dat is meestal het geval als de reis geboekt werd op het moment dat de bestemming nog een groene kleurcode had.
Lang verhaal kort: kijk goed naar de situatie in het land waar je naartoe wil en zoek uit wat de voorwaarden zijn van je reisverzekering. Als je nog met vragen zit, bel je je reisverzekeraar voor je op vakantie vertrekt. Zo kom je hopelijk niet voor verrassingen te staan.